onsdag 13 december 2017

Stor spricka inom HA – president är häktad

Det har uppstått en stor spricka i mc-gänget Hells Angels i Sydsverige.
Presidenten i en av lokalavdelningar sitter just nu häktad – misstänkt för försök till grov utpressning.

Ett beslut som enligt källor till Kvällsposten inte var förankrat hos medlemmarna.

– Det är aldrig bra om man har gjort något och det inte är sanktionerat av de andra, säger Patrik Andersson, kommissarie vid underrätelseenheten i region Syd.

Sedan början av december sitter en man i 45-årsåldern – utpekad som president i en av Hells Angels lokala avdelningar i norra Skåne – häktad misstänkt för grov utpressning.
Det bekräftas av åklagaren som hade hand om första häktningsförhandlingen, Johan Eriksson.

– Jag kan bekräfta att mannen sitter häktad och att omhäktningsförhandlingen sker i slutet av veckan, säger Johan Eriksson.
Att mannen är president pekas ut av både källor till Kvällsposten och Patrik Andersson, kommissarie vid underrätelseenheten i polisregion Syd.

Enligt källor till Kvällsposten ska utpressningsförsöket ha skett utan övriga medlemmars vetskap – vilket har orsakat en spricka inom Hells Angels. Det ska enligt uppgifterna vara spänt mellan HA i två av lokalavdelningarna i norra Skåne. Det ska även ha uppstått två grupperingar inom gruppen efter att presidenten gripits.

– Det är aldrig bra om man har gjort något och det inte är sanktionerat av de andra, säger Patrik Andersson.

Stora spänningar

Samtidigt gör uppgifter gällande att etableringen av andra mc-gäng i regionen späder på den rådande oron.
Men gängen uppges – för närvarande – vara mindre aktiva nu än för ett tag sedan.
– Det har märkts av vissa spänningar mellan gängen La Familia och LTF (loyal to familia, men samtidigt har vi sett de här gängen håller lägre profil än vad de har förväntats att göra. Just nu är det även lite lugnare på den danska sidan.

Vad den grova utpressningen består i vill varken åklagare Johan Eriksson eller Patrik Andersson kommentera. Det står heller inte klart vem som utpressningen har varit riktad mot.

– Jag kan inte omfattningen och mot vem det gäller, säger Andersson.
Kvällsposten har sökt åklagare Eva Norberg som har fallet på sitt bord.

Flera gäng etablerar sig

Kvällsposten har tidigare rapporterat om Loyal To Familias etablering i Sydsverige.
Det danska kriminella nätverket har expanderat till Sydsverige och beskrivs som våldsamt och brutalt. Det är enligt polisen ett led i nätverkets ambition att ta kontroll över handeln med cannabis i regionen.

I höstas slöt flera medlemmar upp utanför domstolen i Köpenhamn där gängets grundare åtalats för att ha hotat en polis. På plats fanns även gängmedlemmar från Sverige – och den man som pekas ut som nytillsatt president i Sverige.

Men hur häktningen av Hells Angels president påverkar situationen är okänt. Polisen säger sig hålla koll på situationen – men man har inte vidtagit några extra åtgärder för tillfället.
– Från polisens sida har vi inte skärpt tillsynen i den här miljön på grund av detta. Men vi har andra saker som vi bevakar precis som vanligt, säger Patrik Andersson.

– Rent allmänt kan jag säg att vi har en  bra kontroll av både mc-gängsmiljön och de andra gängen, fortsätter han.
I veckan ska omhäktningsförhandling för presidenten hållas i en skånsk tingsrätt.
https://www.expressen.se/kvallsposten/stor-spricka-inom-ha-president-ar-haktad/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar