torsdag 14 december 2017

En Hells Angels-medlem i Hässleholm sitter häktad för försök till grov utpressning.


Hässleholm:

Personen pekas av polisen ut som klubbens lokala president.
Mannen, som är i 40-årsåldern, anhölls den 27 november och begärdes sedan häktad på sannolika skäl för försök till grov utpressning.

Utpressningsförsöket ska ha skett mellan den 20:e och 27:e november.
När Norra Skåne i förra veckan var i kontakt med förundersökningsledaren och åklagaren Eva Norberg var hon förtegen men sa att åtal skulle komma att väckas inom kort.

Nu bekräftar Patrik Andersson, kommisarie vid underrättelseenheten i polisregion Syd, att mannen är president i Hells Angels Hässleholm.

Omhäktningsförhandlingar sker i slutet av veckan och i det läget är det känsligt att berätta något konkret om fallet, säger han vidare.

– Men det är inte helt ovanligt att det används attribut och symboler i samband med utpressningar. Det får allt för ofta folk att betala.
De flesta väljer att inte anmäla.
– Man kanske själv befinner sig i en gråzon och har en verklig skuld. Men sedan upprepas utpressningen. Den som blir utpressad får frågor som: vad skulle kunna hända med din familj, din firma, dina bilar? Det blir en ond cirkel. Vår önskan är att fler anmälde så att vi får bukt med det, säger Patrik Andersson.

I Kvällsposten figurerar under onsdagen uppgifter om att utpressningsförsöket ska ha skett utan övriga medlemmars vetskap – vilket kan ha orsakat en spricka inom Hells Angels.

Det är inga uppgifter som Patrik Andersson kan bekräfta.
– Det är deras källor och deras spekulation.


Han säger däremot att lokalavdelningarna, som den i Hässleholm, ytterst styrs av beslut på nationell nivå och inte sällan från Danmark.

Som exempel nämner Patrik Andersson att konflikter och ”krig” mellan klubbar kan spilla över till den lokala miljön men att gängen där inte själva äger frågan.

Aktiviteten från mc-miljön i Hässleholm har inte stuckit ut på den senaste tiden.
– Det finns två etablerade mc-gäng i Hässleholm, Hells Angels och La Familia, som är knutet till Satudarah (grundat i Nederländerna). Vi har hyfsad koll på dem.

Vad innebär det?
– Vi vet vilka som är medlemmar, inte bara i Hässleholm utan i hela Skåne. När det är konflikter ökar polisnärvaron markant. Mer vill jag inte säga om våra arbetsmetoder.

Är medlemskap i de här mc-sammanslutningarna synonymt med ett kriminellt liv?
– Nej, inte för alla. En del har legitima arbeten men kriminalitet är samtidigt en del av den här kulturen. Det är inte alla som har varit lagförda för brott men en del är kanske duktiga på att dölja kriminalitet.
http://www.nsk.se/2017/12/13/ha-ledare-haktad-for-utpressningsforsok/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar