fredag 15 december 2017

OG-ledaren flydde landet – ställd inför rätta i Turkiet

Tidigare ledaren i Original Gangsters, Denho Acar, har återigen ställts inför rätta i Turkiet.
Misstankarna ska gälla flera av de omskrivna brottsmisstankarna i Sverige, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

– Ärendet är belagt med förundersökningssekretess i Sverige, säger Cecilia Riddselius, gruppchef på justitiedepartementet till Siren.

Denho Acar har ställts inför rätta i turkiska Izmir, misstänkt för inblandning i en rad brott som ägde rum i Sverige mellan åren 2006 och 2009, enligt Nyhetsbyrån Siren:

Brandattentatet mot Café Vasa i Göteborg 2006, en utpressning mot en familj i Strömstad 2009 och ett utpressningsförsök mot en företagare i Åtvidaberg samma år samt en bombexplosion hos en TV4-kvinna. Acar har tidigare nekat till samtliga brott.

Upplysningarna om den turkiska rättegången härrör från en begäran om rättslig hjälp från den turkiska staten, ställd till den svenska regeringen. Samma begäran har därefter vidarebefordrats till Göteborgs tingsrätt.

LÄS MER: Turkisk åklagare om Acar: "En maffialedare"

Denho Acar bildade Original Gangsters i Göteborg redan 1993 och under 90-talet lyckades han bygga upp ett gäng som utmanade andra kriminella grupperingar i Göteborgs undre värld. Gänget låg i strid med både Bandidos och Naserligan men lyckades också sprida sig till andra orter.

 

Flydde till Turkiet

I början av 00-talet dömdes Acar till fem års fängelse för rån, men det misstänkta brott som kom att förfölja honom längst blev brandattentatet mot Café Vasa på Vasagatan i centrala Göteborg i slutet av 2006.
Denho Acar misstänktes för att ha anstiftat mordbranden, men innan polisen fick tag på honom flydde han till Turkiet, där han är medborgare, som Sverige saknar utlämningsavtal med.

Acar blev internationellt efterlyst, men 2014 drog åklagare tillbaka efterlysningen och överlämnade utredningen till turkiska myndigheter.
– Han bor i Turkiet, är turkisk medborgare och kan alltså inte utlämnas från Turkiet. Då har vi begärt att turkiska myndigheter ska ta hand om detta och de har de tacka ja till, sa åklagare Thomas Ahlstrand i samband med beslutet.

 

Kan återvända till Sverige

Åklagarens beslut innebär att Acar kan återvända till Sverige som en fri man, men också att han kan bli åtalad i Turkiet.
Så har också skett:
2013: Denho Acar åtalas av turkiska myndigheter för de svenska brotten.
2014: Den sjunde mars skulle rättegången mot Denho Acar ha hållits i en domstol i Izmir men rättegången ställdes in i sista sekunden. Domstolen meddelade att allt kring fallet är hemligt och det var oklart när rättegången kunde bli av.

Men nu har alltså en rättegångsprocess inletts mot Denho Acar i Turkiet. Dock kan en åtalspunkt falla bort.
I slutet av december 2016, efter att preskriptionstiden löpt ut, avskrev Göteborgs tingsrätt misstankarna mot Denho Acar om medhjälp till mordbrand. Det dokumentet har det turkiska rättsväsendet nu begärt att få ta del av.
Enligt Siren kan personer i Sverige komma att kallas till en förhandling som bandas och skickas till Turkiet.

Drev gym på turistort

Så sent som för ett år sedan levde Denho Acar öppet på den turkiska turistorten Marmaris, där han drev ett gym. GT:s Michael Syrén fick tag på Acar på gymmets telefonnummer:

LÄS MER: Så gick det sen för de svenska maffialedarna

Finns OG som gäng i dag?
– Jag förstår att du är nyfiken. Jag har bestämt mig för att inte uttala mig mer om någonting, sa Acar då.
https://www.expressen.se/gt/og-ledaren-flydde-landet-stalld-infor-ratta-i-turkiet/ 


Denho Acar inför rätta i Turkiet

Det kriminella nätverket Original Gangsters grundare Denho Acar ställs återigen inför rätta i Turkiet. Misstankarna gäller bland annat ett brandattentat i Göteborg 2006.
– Det jag kan bekräfta är att det handlar om en utredning i Turkiet. Ärendet är belagt med förundersökningssekretess i Sverige, säger Cecilia Riddselius, gruppchef på justitiedepartementet, till nyhetsbyrån Siren.
 

Denho Acar flydde från Sverige 2006 och var fram till 2014 internationellt efterlyst.
Utredningen som nu pågår i Turkiet omfattar enligt nyhetsbyrån Siren gangsterledarens misstänkta inblandning i ett brandattentat mot Café Vasa i Göteborg 2006, en utpressning mot en familj i Strömstad 2009 samt en utpressning mot en företagare i Åtvidaberg samma år.

Sirén rapporterar samtidigt att Acar redan tidigare i år ställdes inför rätta vid en domstol i turkiska Izmir och att turkiska staten nu har skickat en begäran om rättslig hjälp till den svenska regeringen.

Kan bli aktuellt att kalla personer i Sverige

Begäran har skickats vidare till Göteborgs tingsrätt där ärendet är rubricerat som "bevisupptagning åt utländsk domstol". Enligt Sirens uppgifter från tingsrätten kan det bli aktuellt att kalla personer i Sverige till en förhandling som bandas för att sedan skickas vidare till Turkiet.

– Det jag kan bekräfta är att det handlar om en utredning i Turkiet. Ärendet är belagt med förundersökningssekretess i Sverige, kommenterar Cecilia Riddselius, gruppchef på justitiedepartementet, uppgifterna.

Misstankarna i Turkiet mot Acar översätts i dokument till "kvalificerad plundring, försök till kvalificerad plundring samt skador på kvalificerad egendom".

 

Brandattacken preskriberad i Sverige

I Sverige har förundersökningen mot Denho Acar letts av Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare på internationella åklagarkammaren i Göteborg, som uppger att han inte känner till de senaste turerna i Turkiet.

Brandattentatet mot Café Vasa 2006 preskriberades i Sverige i december förra året, vilket Acars advokat redan uppges ha åberopat för den turkiska domstolen.

– De misstankar som finns kvar på mitt bord rör ett grovt utpressningsförsök. Där har vi väntat på besked från behöriga myndigheter i Turkiet och har inte bedrivit någon aktiv förundersökning i Sverige, säger Thomas Ahlstrand till Siren.

Acar ställdes redan 2014 inför rätta i Turkiet och det var då den internationella efterlysningen av honom hävdes. Rättegången avbröts dock och Acar kunde efter det leva som en fri man i semesterorten Marmaris i sitt hemland.
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/denho-acar-inf%C3%B6r-r%C3%A4tta-i-turkiet-1.4925583

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar