tisdag 12 december 2017

Från sin våning högt upp i tornet styr han maffian med järnhand - På ytan handlar Östberganätverket om brödraskap.


Brödraskap övergår till iskalla maffiasvek

Publicerad

Från sin våning högt upp i tornet styr han maffian med järnhand.
Två av hans närmaste har dödats och två andra – Sebastijan Berisa, 32, och Ranjdar Karwan, 28 – avtjänar långa straff för hämnddåd.
På ytan handlar Östberganätverket om brödraskap.
Men i själva verket är kulturen iskall: Pengar är allt och medlemmar kan när som helst vända sig mot varandra, enligt polis.

Ett parallellt samhälle – med kriminella män vid styret – har vuxit fram i Östberga i södra Stockholm. Flera boende har berättat för Expressens Federico Moreno om sin rädsla, i ett reportage där ingen vågade visa sitt ansikte.

Civilminister Ardalan Shekarabi har prisat publiceringen som "otroligt viktig" och KD-ledaren Ebba Busch Thor använde den som språngbräda i SVT:s partiledardebatt.
Statsminister Stefan Löfven besökte Östberga efter reportaget:
– Vi ska visa att samhället alltid är starkare än gängen, sa han.
Nu granskar Expressen männen bakom Östberganätverket.

Huset är det högsta i Östberga centrum.
Det fungerar som ett nav för maffian.

I toppen sitter ledaren. På torget nedanför jobbar underhuggarna.
De säljer knark.
I själva trapphuset samlas de lojala. Där kan vapen och flyktkläder byta ägare. Utspridda i området: Så kallade "kik", ungdomar som håller koll utrustade med var sin kommunikationsradio.
Den bilden målas upp i flera tingsrättsdomar som gäller Östberganätverket och dess medlemmar.
Ledaren i tornet är en 30-årig man, enligt flera av varandra oberoende källor.

Flera av männen i nätverkets kärna är dömda för brott som medhjälp till mord, mordförsök, rån och grovt narkotikabrott. I sammanhanget är ledarens belastningsregister magert: Några trafikförseelser. Inget fängelsestraff.

Yngre män längre ner i näringskedjan är de som "får göra saker" åt de på toppen, enligt Manne Jönsson, chef för grova brott vid Stockholmspolisen.

En annan polis, med god insyn i nätverket, liknar organisationen vid mc-gäng som Hells Angels och Bandidos: Presidenten på toppen. Kaptener vid hans sida. I skiktet under: Lakejer som ansvarar för att fördela sysslorna nedåt. Se till att jobbet blir gjort.
Sysslorna går sedan vidare i en lång kedja av allt yngre män.
Som till sist blir pojkar. Unga pojkar.
Ledarens advokat låter hälsa: "Han vill inte tala med någon journalist vad det än gäller."

Ledaren flankeras av två "kaptener".
Båda är 22-åriga män. Den ena har dömts till ungdomsvård och dagsböter för narkotikabrott. Den andra till fyra månaders fängelse för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Båda har varit ansvariga för Östberganätverkets haschförsäljning, enligt Expressens uppgifter.

Samtidigt basade en yngre släkting till ledaren över kokainaffärerna – fram tills han i augusti sköts till döds.

Man pratar om att det finns ett broderskap men

som regel är den gemenskapen falsk.

Enligt Expressens uppgifter står knarkhandeln för en stor del av Östberganätverkets inkomster. Flera av medlemmarna använder också droger själva, visar inte minst den rad av narkotikadomar som medlemmar – högt som lågt i hierarkin – figurerar i.

En tongivande medlem som alldeles nyligen dömdes för just narkotikabrott säger i förhör att han finansierar kokainmissbruket med bidragspengar. Han köper drogerna till extra låga priser och säger sig vara "generös med sitt kokain."

Och det är brödraskap som Östberganätverket handlar om – att hålla varandra om ryggen. Men bara på ytan. I själva verket gör medlemmarna vad som helst för att komma över mer makt och mer pengar. Vad som helst – även mot varandra.

– Livsstilen går helt ut på att skaffa pengar så fort och enkelt som möjligt och i den jakten skyr man inga medel, säger Manne Jönsson, chef på grova brott, om kulturen inom Östberganätverket.
Han fortsätter:

 – Man pratar om att det finns ett broderskap men som regel är den gemenskapen falsk. När det verkligen gäller är det inte sällan de lurar varandra för att sko sig själva. Man delar inte på det broderliga sätt som man ibland säger.

Ett tydligt exempel är från i våras. Då uppstod en spricka mellan nätverkets ledare och en man som haft en framskjuten roll och stått ledaren och hans familj nära. Som enligt egen utsago dragit in stora pengar till Östberganätverket genom att begå olika bedrägerier.

När han fick problem med ett annat kriminellt nätverk vände han sig till Östbergaledaren för hjälp – men fick kalla handen. Det berättar han i den nu nedlagda förundersökningen.

Efter att ha nobbats bröt han upp med nätverket.
– Jag tror att det var startskottet till allt som hände mig efteråt, säger han i förhör.
Avhopparens tidigare vänner vände sig emot honom: Hans familj fick flera besök av gängmedlemmar som krävde att han betalade en påstådd skuld.
https://www.expressen.se/nyheter/brodraskap-overgar-till-iskalla-maffiasvek/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar