måndag 25 december 2017

Kommunernas kamp mot Hells Angels och Bandidos

Medelstora, västsvenska orter går tillsammans med polisen en kamp mot Hells Angels och Bandidos.
För att få bort HA från Ale försökte kommunen köpa deras näste – men mc-klubbens pris på det gamla gästgiveriet var för högt.
– Att gå in med fem–sex miljoner, det går inte, säger Mikael Berglund, M, förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Ale.'

Inom loppet av bara några månader etablerade sig två mc-gäng på två nya orter i Västsverige. I mellandagarna i fjol köpte Hells Angels ett gammalt gästgiveri intill fotbollsplanerna i Skepplanda i Ale där man senare flyttade in och i somras lämnade Bandidos MC Hisingen Göteborg för en lokal i industriområdet i Ales grannkommun Kungälv.

Polisen har slagit larm om att mc-gängen försöker rekrytera unga män i sina nya städer och i Kungälv är det, enligt lokalpolisområdeschefen Teodor Smedius, någonting som nu blivit ett faktum.
– Konkret kan vi se att Bandidos startat en undergruppering som knutit till sig lokala aktörer från Kungälv. Vi ser jätteallvarligt på att de rekryteras in i den miljön, säger han.

Priset för HA-gården: Sju miljoner

I Ale har kommunen velat köpa gästgiveriet och köpslagit med Hells Angels – men priset var alldeles för högt. För P4 Göteborg berättar kommunstyrelsens ordförande Paula Örn, S, att Hells Angels begärde upp till sju miljoner kronor.
Då gick affären i stöpet.

LÄS MER: Hells Angels expanderar i Västsverige: "Inte okej"

– Det kan vi inte ställa upp på av flera skäl. Vi vill ju så klart få bort den här verksamheten. Samtidigt ska vi då med skattemedel i mångmiljonklassen finansiera grov organiserad brottslighet, säger Paula Örn till P4 Väst.

Kommunen nobbade HA

Mikael Berglund, moderat oppositionsråd och förste vice ordförande i samma kommunstyrelse, utvecklar:
– Jag vet att det fördes sådana samtal, att det inte var uteslutet och att vi ville se om det var en möjlig väg fram för oss att köpa fastigheten. Men vi kom aldrig vidare. De hade inte intresse i någon sådan lösning.

LÄS MER: Polisens taktik för att stoppa Hells Angels och Bandidos

Vad hade ni varit villiga att betala?
– Det har vi inte tagit ställning till, men vi vet att när de köpte fastigheten så gick köpet på strax över en miljon. På det har det varit en värdeökning, så några hundra tusen till hade säkert varit möjligt. Men att gå in med fem–sex miljoner går inte. Det här var i våras, men det är ingenting vi gått vidare med.

Också i Kungälv har kommunen, enligt P4 Göteborg, erbjudit sig att köpa Bandidos klubblokal. Det är dock ingenting som kommunstyrelsens ordförande, Miguel Odhner, S, säger sig känna till.

– Nej, det finns inget sådant ärende, men vi följer all verksamhet och etablering noga. Vi har ett pågående arbete mot organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism. Kommunen har ett löpande samarbete med tjänstemän och med polisen och det omfattar även mc-gäng, säger Miguel Odhner.

 

Kungälv samarbetar med polisen

Lokalpolisområdeschefen Teodor Smedius säger att narkotikaanvändandet bland unga och unga vuxna har ökat i främst Kungälv. Att Bandidos finns där är en anledning till det, menar han.
– När organiserad brottslighet etablerar sig får det konsekvenser. Jag säger ingenting om individerna, men generellt sätt så sysslar man med narkotika, vapen och ekonomisk brottslighet i de här miljöerna, säger Teodor Smedius.

Miguel Odhner vill inte gå in i detalj på hur han upplever att Bandidos intåg i Kungälv påverkat kriminaliteten i staden.
– Det är klart att det finns effekter, men det är ingenting jag vill uttala mig om i media. Vi har kontinuerliga samtal med polisen i frågorna, säger han.

 

Kan vara bekymrande

Mikael Berglund om situationen i Ale:
– Vi följer den lagstiftning som finns och är väldigt noga med det. Utifrån det jag har hört från allmänheten så har vi inte märkt av någon påverkan, men det man kan vara bekymrad över är om det sker en lokal rekrytering bland yngre.
https://www.expressen.se/gt/kommunernas-kamp-mot-hells-angels-och-bandidos/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar