lördag 16 december 2017

Dömd OG-ledare isolerades – befarar fritagningsförsök

OG-ledaren Alexander Ivanovic, 35, är dömd för att på nära håll ha skjutit ett äldre par i huvudet.
Nu befarar Kriminalvården att Nässjömördarens kriminella nätverk planerar ett fritagningsförsök.
Myndigheterna ska ha information om ”långtgående och avancerade planer att frita” 35-åringen.

Vid 16-tiden den 3 februari 2014 genomfördes vad som beskrivits som en avrättning i en bostad i Nässjö. Offren var ett äldre par i 60-årsåldern som båda sköts i huvudet på nära håll.
35-årige OG-ledaren Alexander Ivanovic begick mordet och mordförsöket. För de brotten, ytterligare ett mord och flera fall av mordförsök dömdes Ivanovic till livstidsfängelse.

Nu omplaceras han till en ny säkerhetsanstalt.

 

”Avancerade planer”

I ett placeringsbeslut framgår att myndigheten befarar att hans kriminella nätverk planerar ett fritagningsförsök.
Kriminalvårdens säkerhetsavdelning har fått uppgifter från ”samverkande myndighet” som pekar på att det finns ”långtgående och avancerade planer finns att frita Alexander Ivanovic”.
Samma dag som uppgifterna nådde Kriminalvården isolerades Ivanovic.
Myndigheterna bedömer att risken för fritagning är förhöjd. Ett av skälen som uppges är att de personer som befaras planera rymningen bedöms vara en delaktiga i organiserad brottslighet.
Även Ivanovics roll som ledargestalt i det kriminella nätverket ”OG” och att han själv uppger att han ”ej avser att avtjäna ett livstidsstraff för brottslighet som han anser sig vara oskyldig till”

 

Pekar på person med ”livlig fantasi”

Ivanovic nekar också till kännedom om fritagningsplanerna.
Han uppger att han planerar en resningsansökan och inte skulle riskerar den. Enligt Alexander Ivanovic ska uppgifterna om fritagning komma från en ”person med livlig fantasi”, framgår det i placeringsbeslutet.

Mordet i Nässjö var mycket uppmärksammat dels på grund av det brutala tillvägagångssättet och dels eftersom allt tyder på att mördaren avrättat fel person.
Troligen skedde en förväxling med en person som tidigare anlitat det kriminella gänget som Ivanovic var högt uppsatt i för en indrivning av en skuld som inte betalats.
Maken i paret som sköts dog omedelbart. Hans hustru träffades av minst ett skott i nacken och skadades svårt.

 

”Sköt in genom fönster”

Dagen efter att hon vittnade i rättegången sedan dog hon hastigt i en misstänkt stroke. Åklagaren hade planer på att åtala Ivanovic för mord även på kvinnan, men i livstidsdomen är han endast dömd för mordförsök mot henne.
Det andra mordet som Ivanovic är dömd för skedde kort efter avrättningen i Nässjö. Då sköt han ett antal skott in genom köksfönstret på en bostad i Göteborg och en rivaliserande gängmedlem dog. Flera andra skadades och ska enligt domen ha överlevt av en slump.
Alexander Ivanovic är dömd mot sitt nekande.

Kriminella skulle frita Nässjömördaren

En 35-årig man dömdes för mord och mordförsök i Nässjö till livstids fängelse. Tungt kriminella har nu haft stora planer på att frita mannen enligt P4 Jönköping. 
https://www.smt.se/article/kriminella-skulle-frita-nassjomordaren/


”Avancerade planer” på att frita OG-ledare

Den man som dömts för mord och mordförsök på ett par i Nässjö i februari 2013 har placerats på säkerhetsavdelning, sedan Kriminalvården fått information om att det finns långtgående och avancerade planer på att frita honom.
Tungt kriminella element har utarbetat ”långtgående och avancerade planer” på att frita en ledarfigur inom Original Gangsters. Det skriver Kriminalvården i ett beslut om att placera den morddömde mannen på en sluten säkerhetsavdelning på anstalten Hall utanför Södertälje. Mannen har suttit isolerad sedan uppgifterna kom till myndighetens kännedom i mitten av november.

Två mord och fyra mordförsök

Han dömdes 2014 till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl en 43-årig man i Bergsjön i april året innan, samt för att ha mördat en 60-åring i Nässjö några månader tidigare.
Han dömdes även för fyra mordförsök vid händelserna.
Domstolen beskrev skjutningarna i avrättningsliknande former, men själv har OG-ledaren hela tiden nekat till ansvar.

Långt framskridna planer

Enligt Kriminalvården är det en ”samverkande myndighet” som lämnat informationen om de långt framskridna planerna från organiserade kriminella på att frita honom.
Mannen har själv sagt till Kriminalvården att han inte har något med saken att göra, och att han blivit indragen av en annan person som ”tydligen har livlig fantasi”. Enligt honom själv arbetar han med sin resningsansökan och skulle aldrig riskera det arbetet genom att rymma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar