torsdag 21 december 2017

”De fyras gäng” - Dödspatrullen - Mördar för pengar


Mord, utpressningar och hot. Polisen misstänker att en grupp unga män från nordvästra Stockholm kan ligga bakom ett tiotal mord. Skolbarn, anhöriga och andra gängkriminella kallar dem "dödspatrullen".


De har som affärsidé att ta emot uppdrag att mörda mot betalning, säger Gunnar Appelgren, polisens gängexpert. Men nu berättar flera källor att torpederna själva är jagade.

Trafiken pulserade på E4 förbi Uppsala. Inne på restaurang Dinos osade doften från det saftiga köttet som grillats över öppen eld. Den 43-årige mannen och hans flickvän åt middag här den första april i år. En måltid som skulle bli hans sista.

Efter ett långt liv som kriminell hade mannen fått flera fiender. Nu levde han med skyddad identitet. Men någon hade förrått honom.

Utanför väntade maskerade män i en stulen svart Porsche Cayenne. Kanske medvetna om att han var utan livvakt och saknade sin skottsäkra väst, den han annars brukade bära.

Det fanns ett pris på hans huvud, enligt flera källor. På senare tid hade han ansträngt sig mer än tidigare för att förbättra relationen till sina barn. Polisen misstänker att männen i bilen hyrts in för att utkräva hämnd, för ett mord tre år tidigare i Lunagaraget i Södertälje. Då blev en man med kopplingar till Södertäljenätverket ihjälskjuten inför sin lille son. 43-åringen var misstänkt för att ha beställt mordet, men bevisen höll inte i domstol och han friades.

Klockan var strax efter 19 när paret lämnade restaurang Dinos den första april. Den väntande lyxbilen körde fram. Rutorna vevades ner och flera skott sköts mot mannen. Attacken fångades på en övervakningsfilm och visar hur bilen kör runt mannen. Två maskerade män i vita overaller hoppar ut, skyndar sig till mannen. Och skjuter flera skott. Tills uppdraget har fullbordats.

20-åringDömd för bland annat rån, narkotikabrott, olaga tvång, grov stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel och våld mot tjänsteman.
Förekommer under tolv avsnitt i belastningsregistret. Har även varit misstänkt i flera mordutredningar, bland annat för mordet på en 43-årig man i Uppsala den första april i år, ett brott han förnekar. Ett mord som misstänks vara ett beställningsmord för pengar.
Har varit misstänkt för dubbelmordet på Mynta Café i Rinkeby 2 december 2016. Har nekat och är inte formellt misstänkt för morden.
Är intressant för polisen i flera utredningar.
20-åringDömdes i april 2016 till nio månaders fängelse för olaga tvång, grov stöld och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel. Tidigare dömd till sluten ungdomsvård. Är även tidigare dömd för olaga tvång, rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel och ringa narkotikabrott. Förekommer under sju avsnitt i belastningsregistret. Har varit misstänkt i flera mordutredningar, bland annat på en 43-årig man i Uppsala den första april i år, som han nekar till. Mordet misstänks vara ett beställningsmord för pengar. Varit misstänkt för dubbelmordet på Mynta Café i Rinkeby 2 december 2016. Nekar och är inte formellt misstänkt för morden. Polisen misstänker att han var inblandad i mordet på en 19-åring den 22 juli 2015 i Bromsten. Är intressant för polisen i flera utredningar.


21-åring

Dömd i oktober förra året till fyra månaders fängelse för grov stöld, försök till grov stöld och ringa narkotikabrott. Tidigare dömd till ungdomsvård för rån. Även dömd för olaga hot, misshandel och narkotikabrott. Förekommer under tolv avsnitt i belastningsregistret.
Har även varit misstänkt i flera mordutredningar, bland annat för mordet på en 43-årig man i Uppsala den första april i år, han nekar. Mordet misstänks vara ett beställningsmord för pengar. Har varit misstänkt för dubbelmordet på Mynta Café i Rinkeby 2 december 2016. Har nekat och är inte formellt misstänkt för morden. Polisen misstänker att han var inblandad i mordet på en 19-åring den 22 juli 2015 i Bromsten. Är intressant för polisen i flera utredningar.21-åringDömd i oktober 2016 till tre månaders fängelse för grov stöld, försök till grov stöld och narkotikabrott. I april samma år dömdes han till ett års fängelse för olaga tvång, grov stöld och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.
Även dömd till ungdomsvård för grov misshandel. Förekommer under nio avsnitt punkter i belastningsregistret.
Har även varit misstänkt i flera mordutredningar, bland annat för mordet på en 43-årig man i Uppsala den första april i år, han nekar. Mordet misstänks vara ett beställningsmord för pengar. Har varit misstänkt för dubbelmordet på Mynta Café i Rinkeby 2 december 2016. Har nekat och är inte formellt misstänkt för morden. Är intressant för polisen i flera utredningar.


De är unga män i åldrarna 20-21 år och anses ha ett extremt våldskapital. Alla har samma etniska bakgrund, och har vuxit upp tillsammans i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Från tidig ålder har sociala insatser genomförts för att få bort dem från brottslighet, bland annat genom sluten ungdomsvård, utan att det hjälpt.

Tvärtom har de rapporterats för att ha problem att kontrollera sina impulser och aggressioner.

En av de unga männen blev som 17-åring uppsökt på skolgården av sin oroliga mamma och storebror. Den natten låg han sömnlös och förbannad. Planerade sin hämnd, för att brodern kränkt honom inför kompisarna. Nästa dag skadade 17-åringen storebrodern svårt genom att hugga honom i huvudet med en morakniv, framgår av domen.

I flera personutredningar skriver socialtjänsten återkommande att alla "insatser har uttömts" mot de då tonåriga pojkarna. När samhällets insatser och föräldrarnas ansträngningar inte hjälpte, började de med grövre brottslighet. Narkotikabrott, olaga hot, grov stöld, grov misshandel, våld mot tjänsteman, rån. Som vuxna har de dömts till kortare fängelsestraff på några månader upp till ett år.

De har också varit misstänkta för flera uppmärksammade dödsskjutningar de senaste åren. Enligt polisuppgifter kan de ligga bakom ett tiotal mord – brott som misstänks ha skett mot betalning.
Men de har aldrig dömts för något av morden. De har släppts, i brist på tekniska bevis och vittnen som vill prata.En vinterkväll på hotell Amaranten i centrala Stockholm. Ett av rummen har bokats av en person i "De fyras gäng". De bor på hotell när de behöver hålla sig undan. I närheten finns polisens spanare. Stora resurser används för att störa gruppen genom kontroller av fordon och kroppsvisitationer, med förhoppning om att beslagta vapen och droger. Men nu har polisen ännu större anledningar att hålla koll på dem.

– Vi tror att de har fått ett nytt morduppdrag. Det är på en person i den kriminella miljön, säger en poliskälla.

”Dödspatrullen”, de kriminellas egna torpeder, som bara har lojalitet till varandra. Och till högstbjudande. Bland andra kriminella är de både hatade och fruktade.

– Vissa kallar dem för torpederna. De ligger bakom sju-åtta mord. Varje mord ligger på 300.000-500.000 kronor, hävdar en källa i gängmiljön.


I Järva i nordvästra Stockholm styrde länge en grupp äldre kriminella. De fungerade som förebilder och höll den yngre generationen som ville gå i deras fotspår, under kontroll. Men de tappade inflytande.

Vissa menar att de blev mätta efter att ha tjänat ihop sina pengar på droghandeln genom unga killar som de i ”De fyras gäng”. En av de äldre ledarna lämnade Sverige, andra flyttade till mer centrala delar.

De övergav förorten, trångboddheten, fattigdomen och de socialt svaga.
I tomrummet tog en ny generation över. Som både var mer våldskapabel och hade bättre tillgång till vapen. I stället för att åka till Malmö för att köpa insmugglade pistoler och handgranater från Balkan, fanns säljarna nu runt hörnet.

Det var i det tomrummet som yngre förortsnätverk av kriminella ungdomar började döda varandra i stället för att krossa ett näsben, vilket de äldre gjort tidigare för att markera revir.


Det första mordet som polisen tror att "dödspatrullen" utförde var mot deras egen vän, en 19-åring. Den 22 juli 2015 ska han ha varit inblandad i rånet av Forex växlingskontor i Täby.

Problemet var att han genomförde rånet, som gav ett byte på två miljoner, med fel killar från området. Han hade svikit.
Samma natt släpades 19-åringen in i ett skogsområde i Bromsten, nära Rinkeby, och sköts ihjäl.

Gängkriminella med insyn i de senaste årens uppgörelser i Stockholm, har samma uppfattning som polisen.

– Dödspatrullen klippte sin egen vän för att han gav tipset om rånet till några andra i stället för att genomföra det med sina egna vänner, säger en källa i gängmiljön.

Två dagar senare mördades en 16-åring vid en mack i Brommaplan, vilket ska ha varit en hämnd för mordet på 19-åringen.

Ingen är dömd för något av morden.


Ett garage i Järva har varit ett tillhåll för kriminella gäng i området. Drogförsäljning har förekommit öppet och de kriminella ungdomarna har varit vardag för butiksägarna som arbetar i närheten.

En person som arbetar på en skola i området berättar att "dödspatrullen" samlade unga drogförsäljare på ett möte i garaget.

De fyra i gänget hade hållit sig undan en tid efter de första dödsskjutningarna, på uppmaning av äldre kriminella, men var nu tillbaka. Redo att markera sitt territorium. Budskapet till tonåringarna var tydligt:

– Från och med nu säljer ni bara åt oss. Är det någon som har problem med det?Dödspatrullen i Stockholm, vad är det för killar? https://www.flashback.org/t2870567


Dödspatrull - Misstänks ligga bakom 10 mord (Järfälla) https://www.flashback.org/t2843164

 SVT TEXTER: https://www.svt.se/special/dodspatrullen/ 
SVT VIDEO: www.svtplay.se/video/16448802/lokala-nyheter-stockholm/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar