onsdag 27 december 2017

Ett generationsskifte kan ha lett till våldsamma konflikter i gängmiljön under året i Danmark.

Nya gäng söker nya territorier och utmanar de mer etablerade gängen som Bandidos och Hells Angels.

– Vi upplever en allt mer aggressiv inställning till allt, säger Michael Kjeldgaard, chef för polisens nationella center.

Danska Hells Angels och Bandidos är de gäng som under längst tid bedrivit sin verksamhet i Danmark. Genom åren har nya aktörer tillkommit: Satudarah och Gremium.
Men även gäng – i regel utan motorcyklar – som Loyal to Familia.

Spelplanen har förändrats och gängen har under året krupit närmre varandra rent geografiskt. Konflikter om områden och narkotikaförsäljning har uppstått.

 

Fredsförhandlingar

Under året har framför allt ett blodigt bråk mellan Satudarah och Bandidos eskalerat. Anlagda bränder, skottlossningar och knivskärningar har inträffat med jämna mellanrum.

LÄS MER: Förklaringen till det stora nya mc-kriget

Enligt uppgifter har det efter det skett fredsförhandlingar mellan Bandidos och Satudarah. Hur förhandlingarna gick till är inte känt eftersom inte något av gängen har velat uttala sig.
Men i december blev det ett lugnare klimat i gängvärlden.

Status quo

Nu berättar Ekstrabladet att det ofta är yngre medlemmar i nyetablerade gäng som utmanar de äldre. Polisen Michael Kjeeldgaard beskriver det som att de äldre har slagit sig till ro – och de nytillkomna försöker positionera sig.

Enligt uppgifter till Ekstrabladet är det viktigt att vara det starkaste gänget på den "kriminella skolgården" – då är man den som bestämmer spelets regler.

– Både i förhållande till den kriminella marknaden och miljön ser vi hur några av de gamla försöker behålla status quo. Samtidigt finns det ett antal "nya" som vill in på marknaden. Kort sagt: det finns några som vill behålla världen som den är och vissa som vill skapa en ny värld. En klassisk bild, förklarar Michael Kjeeldgaard för Ekstrabladet.

 

Öppnar avdelningar

Kampen om områdena har gjort mc-gängen mer synliga. Polisen beskriver det som att man nu ser gängvästar på platser man inte gjorde förr.

LÄS MER: Danska gäng i blodiga uppgörelser

– Det handlar om att se möjligheter. Både i form av möjliga marknader och som rekryteringsunderlag.

– På Jylland har vi sett tydliga exempel på där man letar efter möjliga platser att öppna avdelningar.
Det har bland andra Satudarah och Loyal to Familia gjort. Både gängen har under året försökt att expandera sin verksamhet."Finner sig i det"

Samtidigt som de nyetablerade gängen är mer offensiva i sina aktioner har de äldre ofta tagit ett steg tillbaka.

– De här så kallade nygrupperingarna försöker ta över kriminella områden där mc-gäng tidigare styrt. Jag ser det som att "de gamla" mer eller mindre finner sig i det, för annars blir det konflikter, säger Lau Thygesen vid förundersökningens ledare vid polisen på Nordsjälland.

I stället sadlar många mc-gäng om – och inriktar sig på en annan typ av kriminalitet än knarkförsäljning. Samma tendenser som även finns i Sverige.

Polisen misstänker att gäng som Hells Angels och Bandidos fokuserar på ekonomisk brottslighet.
– Som utgångspunkt tror jag inte att "de gamla" direkt känner sig pressade. De försöker bestämt hålla sig utanför konflikter, för det ger för många problem och för mycket uppmärksamhet, säger Lau Thygesen till Ekstrabladet.

 

Monopol

Senast Hells Angels och Bandidos låg i öppen konflikt med varandra var i det Stora nordiska gängkriget som briserade på 90-talet. Gängen har efter det accepterat varandra och delat upp områden.

Ledande i de nya våldsamma konflikterna uppges vara Loyal to Familia – som är på väg att etablera sig i Sverige. Gänget var till en början flera smågäng från Norreby som gått tillsammans för att försöka splittra på monopolet mc-gängen skaffat sig.

Framför allt rör det sig om Blågårds Plads där många från Loyal to Familia har sitt ursprung. Konflikten har främst varit med Hells Angels – och flera medlemmar har fått sätta livet till.
https://www.expressen.se/kvallsposten/etablerade-mc-gang-pressas-av-uppstickare/

Betalsida https://ekstrabladet.dk/plus/krimi/gamle-rockere-presses-af-nye-rygmaerker/6967660?icname=plus-front&icpos=68_1&iccreative=6967660

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar