torsdag 7 december 2017

Prostituerade och kriminella vittnar om sexövergrepp

De grupper som utsätts för det grövsta sexuella våldet har hittills inte haft någon röst i #metoo. Men nu skapas upprop även för de flickor och kvinnor som lever i drogberoende, kriminalitet och prostitution.
TT har tagit del av vittnesmål som berättar om grovt våld, gruppvåldtäkter och förnedring. Och förövarna finns i alla samhällsklasser.

"Efter en lång gruppvåldtäkt medan jag tuppat av skrev de ord på hela min kropp. Hora, luder, fitta. Jag minns min väns ledsna blick när hon såg orden."
"Ibland fick jag stryk under själva akten. Ibland var jag tvungen att avbryta för att kräkas. Ibland fick jag inte avbryta."
Vi har hört kvinnor inom bland annat teater- och filmvärlden, politiken, rättsväsendet, teknik- och byggbranschen vittna om sexuella övergrepp och trakasserier. Nu kommer hashtaggarna #utanskyddsnät, som berättelserna ovan är hämtade från, samt #intedinhora.

– Det här är grupper som generellt får utstå den mest extrema typen av sexuellt våld. Det är saker som vi "vanliga" människor inte ens kan föreställa oss, det är rent vidrigt, säger Simon Häggström, kriminalinspektör vid människohandelsgruppen på polisens nationella operativa avdelning (Noa).
För många har övergreppen börjat i unga år. Svåra känslor dövas med droger, som leder vidare in i kriminalitet och prostitution.

– Drogvärlden har precis samma problem som den vanliga världen. Men du har ett gränslösare normsystem och då blir våldet grövre, säger Carin Holmberg, sociolog som forskat om mäns våld mot kvinnor i missbruk.

Inom prostitutionen lever många med en ständig rädsla för att bli misshandlade, rånade och våldtagna.

Men övergreppen får sällan konsekvenser för förövaren.
– Det här är inte en grupp kvinnor som går in på närmaste polisstation och anmäler vad de utsatts för. De är alldeles för rädda och traumatiserade, säger Simon Häggström.

Söker de hjälp finns också risken att utsättas för nya övergrepp, påpekar Carin Holmberg. Enligt henne finns förövarna inte bara i missbruks- eller prostitutionsmiljön utan också på exempelvis häktena, behandlingshemmen och i skolan – något även vittnesmålen skvallrar om.
– Det är även män de borde ha förtroende för, säger hon.
Att dessa flickors och kvinnors vittnesmål nu kommer ut i ljuset är välbehövligt, konstaterar Simon Häggström.
– Utan att förringa vad andra utsatts för måste vi slå fast att det här är en av de absolut mest utsatta grupperna, och det handlar inte bara om verbala sexuella kränkningar eller sexuella ofredanden – utan om grovt sexualiserat våld som de lever med i sin vardag, säger Simon Häggström.

Men vittnesmålen måste också tas omhand. Ska det bli någon verklig förändring krävs det att politikerna agerar, anser han.
– Det får inte sluta med en kampanj. Frågan man måste ställa sig är vad man kan göra för att skydda den här gruppen ännu mer, och då tänker jag framför allt på lagstiftning.
– Vi måste prata om huruvida det är rimligt att man får dagsböter, några tusen kronor, som påföljd när man köper sex. Eller att man kommer undan med att inte ens sitta i fängelse när man köper sex av ett barn. Lagarna är bra, men påföljderna är tandlösa, säger Simon Häggström.
De absolut värst drabbade, som kvinnor från exempelvis Rumänien och Nigeria som sitter fast på svenska lägenhetsbordeller, lär samtidigt inte fångas upp av uppropet, tror han.
– De som befinner sig allra längst ner på botten kommer sannolikt inte att höras.
Den som vill vara med i något av uppropen kan mejla till utanskyddsnat@gmail.com eller intedinhora17@gmail.com.

Här är några av de berättelser som samlats under uppropet #utanskyddsnät:

"När jag var 12 var jag för full och hade rökt brass och däckat i en säng. Tre 'killkompisar' tog för sig och hade sex med mig."
"Jag var fjorton år när jag blev inlåst i en lägenhet med en kille på cirka 20 år och han våldtog mig hela natten. Hela tiden berättade han vilken liten bedrövlig haschfitta jag var och därför förtjänade denna 'behandling'. När jag äntligen på morgonen blev utsläppt sa han att jag inte skulle bry mig med att gå till polisen då ingen skulle tro mig i alla fall. Han hade rätt."
"Har levt ett hårt liv med kriminalitet och droger. I mycket tidig ålder blev jag såld och sexuellt utnyttjad vilket pågick under många år."
"Jag var 11 eller 12 när min tretton år äldre kusin förgrep sig på mig under julaftonshelgen. Jag var 13 när min första pojkvän tjatade till sig min oskuld. Jag var 15 när jag somnade på en fest och vaknade av att en småbarnspappa våldtog mig. Jag var 17 när min pojkvän följde med mig för att möta upp en man som jag skulle sälja min kropp till. Han mötte upp mig när det var klart också. Torsken sa 'hon är bra', jag var helt sargad och min pojkvän svarade 'ja'."
"Drogs till 'farliga män' vilket resulterade i våld, misshandel och grova sexuella övergrepp. En gång somnade jag i överdos, vaknade ensam, naken och hela kroppen nerkletad av sperma. Så äcklad och förnedrad."
"Torskar, högt uppsatta män i filmbranschen. Helt 'normala', gifta män som ville ha sitt innan de åkte hem till frugan. Datanörden, musikproducenten, politikern, lastbilschaffisen. Pengar till droger. Ibland bara droger. Ibland fick jag stryk under själva akten. Ibland var jag tvungen att avbryta för att kräkas. Ibland fick jag inte avbryta."

"All äcklig lukt. Alla gånger jag inte kunnat andas. Alla gånger jag spytt samtidigt som jag har varit tvungen att fortsätta suga. Alla gånger jag knappt kunnat gå eller sitta eller kissa. Alla rum, alla trappuppgångar. Alla män som tagit det de vill ha. Alla gånger jag legat ensam och trasig, bespottad på asfalten i regn och inte ens kommit ihåg mitt eget namn. Alla gånger jag försökt skaffa bevis – hud under mina naglar, sperma i min mun. För att få någon slags upprättelse. Men allt har varit mitt eget fel. All tyngd har lagts på mig."

"Glömmer aldrig första tillfället då jag hade sexdebut. Det var tre killar som våldtog mig efter varandra och jag blev så rädd. Trodde att så skulle det vara, att det var normalt, pratade aldrig med någon om detta."

"Han skadade mig så jag trodde jag var helt sabbad nedtill. Andra våldtäkter har varit när jag legat avtuppad och vaknat upp med trosor vid fotknölarna."

"Mannen hade bundit fast mig på magen med händer och fötter baklänges på ryggen. Varit dum nog att fota det hela, medan jag låg där så spottade han och målade på mig och kallade mig för hora ena stunden och kärlekens gudinna andra stunden. Inte nog med det, han filmade allt. Eftersom heroin är dyrt var detta hans inkomstkälla. Att ta hem brudar, droga dem och använda dem till vad hans kunder vill att han ska göra. Jag hade länge svårt att säga våldtäkt. Helvetesnatten tog fem till sju timmar och nu efter ett år är jag mer besviken på vårt rättssamhälle än gärningsmannen. Gärningsmannen blev häktad men släppt efter tre dagar, förundersökningen var en katastrof."

"Jag har nekats hjälp, på kvinnojouren när jag känt mig hotad till livet. Inte vågat gå till avgiftningen, där jag tvingats stå hudlös, ihop med män, i en liten värld. Har i hemlöshet fått betala dyrt för att få tak över huvudet och tillgång till knark."

"Jag har även stött på övergrepp bland drogfria män. Sol-och-vårare som inom tillfrisknande-världen ses som motsvarigheten till Dramatens genier. Det jag vill säga är… Den där tystnaden. Hålla skitstövlar – 'genier' – bakom ryggen i nån sorts 'andlig' anda. Det är liksom där det hela börjar."
https://www.svd.se/prostituerade-och-kriminella-vittnar-om-sexovergrepp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar