tisdag 12 december 2017

En tidigare chef på Försvarsmakten döms för stölder i miljonklassen.

En tidigare chef på Försvarsmakten döms för stölder i miljonklassen.
Genom sin yrkesroll har militären kunnat smuggla ut och sälja dyr ceremoniutrustning – som sablar, paradhjälmar och bajonetter – via pantbanker.
Mannen erkänner stölderna och döms även för grovt bedrägeri till ett år och nio månaders fängelse.

En tidigare försvarsanställd – en man i 60-årsåldern – döms för grov stöld, grovt bedrägeri och bedrägeri. Mannen hade i sin yrkesroll tillgång till försvarsutrustning och satte i system att stjäla och pantsätta en rad dyra föremål.
Enligt domen hade hans stöldoperation pågått i åtta år innan den avslöjades år 2015. Han riktade in sig på utrustning som används vid militärparader och pantsatte sablar, hjälmar, uniformsdetaljer och bajonetter.

Värde: Minst 1,5 miljoner kronor

Försvarsmakten uppskattar det samlade värdet på föremålen som mannen stulit till 2,3 miljoner kronor. Tingsrätten bedömer att de i vart fall varit värda 1,5 miljoner kronor.
Till pantbankerna har mannen sagt att han ägt föremålen. En anställd som tog emot föremål från honom vittnar om hur han hävdade att han lånade ut föremål ur sin samling till Försvarsmakten under kronprinsessbröllopet.

Militären erkänner stöld

Mannen erkänner stölderna men nekar till bedrägerierna. Han förklarar sitt brott med att han behövde pengar för att finansiera sitt eskalerande alkoholmissbruk.

Tingsrätten går på åklagarens linje och dömer mannen till fängelse i ett år och nio månader. Han ska även betala skadestånd till pantbankerna på motsvarande 175 879 kronor.

Mannens advokat Mikael Fredblad är kritisk till påföljden och meddelar att domen kommer att överklagas. Fredblad trycker på att hans klient samarbetat med polisens utredare och att det förflutit lång tid sedan utredningen startades – vilket borde mildra straffvärdet.

– Vi är inte nöjda med domen. Vi anser att han har dömts i delar där han inte borde ha dömts. Sedan anser vi att det är felaktigt val av påföljd, säger han.

Fredblad menar att hans klient borde frias från bedrägeriåtalen eftersom pantbankerna inte gjort tillräckliga ansträngningar för att ta reda på varifrån stöldgodset kom.
– De har inte efterfrågat några kvitton på de här sakerna. Hur kan man påstå att de här kraven som åligger dem uppfyllts? säger Fredblad.
https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/militarens-miljonkupp-mot-forsvarsmakten/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar