torsdag 14 december 2017

Så ska polisen få kriminella att byta livsstil

Polisen provar en ny taktik för att få fler kriminella att byta livsstil och för att minska grova kriminaliteten. Med egna medel ska Stockholmspolisen organisera avhopparverksamheten och runda myndigheter.
Ett av problemen för att få en effektiv avhopparverksamhet är socialtjänstens långa utredningstider. Polisens nya sätt att jobba gör att polisen inte är beroende av andra myndigheter.
– Så fort man får tag i någon man känner vill lämna ska man köra igång direkt, utan väntetider. Då kör man utan att passera någon annan myndighet, säger Mikael Hiljegren, samordnare för avhopparverksamheten vid Stockholmspolisen.

Socialtjänstens utredningstider kan skapa problem med avhoppare som kan sitta halvårsvis på ett tillfälligt boende med ett dussintal andra avhoppare, i väntan på besked om sin framtid.
Risken är att de faller tillbaka eller hinner ångra sig.
– De är ambivalenta och rädda. Och det kan man förstå när de varit med i ett gäng i 15 år, säger Mikael Hiljegren.

För att komma bort från diskussioner om vem som betalar för vad i samband med avhopp har polisen avsatt flera miljoner kronor för att finansiera och lägga upp långsiktiga planer för avhoppare.
Det kan handla om boende, sysselsättning och drogavvänjning.

– Det är relativt kostsamma åtgärder som behöver göras om man ska flytta på folk eller om man ska behandla folk. Men det är väldigt bra investeringar, för lyckas man får man återbetalningen, säger kommissarie Gunnar Appelgren på Stockholmspolisen.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6841715

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar