torsdag 7 december 2017

Många kriminella slipper undan Kronofogden

Hittills i år har Kronofogden krävt in nära sex miljoner kronor från skuldsatta brottslingar. Men dagens regelverk gör att många yrkeskriminella slipper undan.
Vi skulle kunna få in minst det dubbla om lagen ändras, säger Magnus Arvidson, enhetschef på Kronofogden.

Fram till mitten av november hade Kronofogdens riksjour fått in drygt en miljon kronor mer från skuldsatta personer i den kriminella världen än vid samma period föregående år.
Myndigheten ser dock att summan skulle kunna vara mycket större.

Om en tidigare dömd person stoppas i en rutinkontroll finns i dag ingen möjlighet för polisen att beslagta dennes egendom, även om personen i fråga har stora skulder och kör en lyxbil, bär dyra smycken eller har stora belopp på fickan.

Det behövs först en konkret brottsmisstanke.
Tidigare i höstas lämnade Kronofogden ett förslag om en lagändring till justitiedepartementet. Förslaget innebär att exempelvis polisen får större möjlighet att beslagta egendom.

Både Polismyndigheten och Ekobrottsmyndigheten har lämnat remissvar med stöd för oss till ökade möjligheter för distansutmätning, säger Magnus Arvidson.

Ekonomisk brottslighet

Kronofogden vill alltså kunna beslagta föremål även när en direkt brottsmisstanke saknas. Det ska exempelvis räcka med att personen redan är känd hos polisen och att det finns skulder. Personer i den kriminella miljön har ofta det. Till exempel är det vanligt är att de är skyldiga brottsoffer skadestånd.
Magnus Arvidson anser att inte bara fängelsestraff fungerar utan att det även är kraftfullt att kunna beslagta egendom som bilar, klockor, smycken och kontanter.

Avböjer kommentar

Vi ser att angripa brottsvinster är ett väldigt effektivt medel för att bekämpa den ekonomiska brottsligheten, säger Magnus Arvidson.
TT har sökt justitieminister Morgan Johansson (S), som avböjer att kommentera lagförslaget.
http://www.corren.se/nyheter/manga-kriminella-slipper-undan-kronofogden-om4904765.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar