onsdag 26 november 2014

Trio stoppad med bilen full av kontanter

Tre av de ledande i stadsdelskonflikten i Biskopsgården stoppades nyligen i Skåne. De hade då en mycket stor summa kontanter i bilen. Trion misstänks nu för grovt penningtvättsbrott.
När medlemmar i så kallade territoriella gäng blir gripna brukar det handla om vapen- eller narkotikabrott.

Ärendet som startades i förra veckan av internationella åklagarkammaren i Malmö är annorlunda.
– Den 1 juli infördes lagen om penningtvätt och den är något som vi försöker lära oss att tillämpa. I det här fallet har vi för avsikt att visa att pengarna kommer från kriminella gärningar, säger kammaråklagare Magnus Ramebäck.

Sverige har genom EU-direktiv förbundit att bekämpa grov organiserad brottslighet, bland annat genom att mäta ut vissa individers tillgångar.

Kontrollen på E 6:an utanför Bjärred i Skåne var dock till stor del resultatet av en slump.
– Det var ju inte så att vi visste vilka personer det här var. Polisens intresse för det här fordonet berodde mer på körbeteendet. Det gick helt enkelt väldigt fort, förklarar Magnus Ramebäck.
I samband med tillslaget hittades alltså ett betydande belopp. Detta togs omedelbart i beslag.
De tre göteborgarna, som senare anhölls, finns med på Västra Götalandspolisens lista över folk som punktmarkeras mer eller mindre dygnet runt.

Männen (födda 1988, 1989 och 1992) betraktas som förgrundsfigurer i den så kallade Vårvädersligan från Södra Biskopsgården.

Två av dem tillhörde gruppen som besköts på Friskväderstorget, 17 oktober 2013.
– Vi tittar på deras ekonomier, beräknar rimligheten i att de kan ha tjänat pengarna legalt och undersöker var kapitalet annars skulle kunna komma ifrån, summerar Magnus Ramebäck.
Myndigheterna taktik, som tidigare bara tillämpats mot mer etablerade konstellationer (typ Bandidos och Hells Angels) gäller sålunda även stadsdelsgängen.

De tre killarna från Biskopsgården slapp häktning, eftersom åklagaren bedömde att det inte fanns varken flyktfara eller risk för förstörda bevis.

– Min klient förnekar bestämt. Anklagelsen är helt grundlös, kommenterar advokat Rikard Fagerberg som företräder den äldste av männen.
Den "mycket stora summan kontanter" ligger kvar hos polisen i väntan på vidare utredning.
https://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2557160-trio-stoppad-med-bilen-full-av-kontanter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar