lördag 15 november 2014

Minst tio har hoppat av kriminella gäng med hjälp av Örebropolisen

Ett tiotal personer har sökt hjälp hos Örebropolisen för att kunna hoppa av kriminella gäng det senaste halvåret.

Det var efter gängkriget som pågick i Örebro under förra vintern som Örebropolisen tillsammans med polismyndigheten i Dalarna och Värmland valde att starta en avhopparverksamhet.

Hittills är det alltså ett tiotal personer från Örebro län, Värmland och dalarna som bestämt sig för att lämna den kriminella banan och bryta med de kriminella gängen
Och har då vänt sig till polisens avhopparverksamhet - men på grund av en potentiell hotbild så vill poliserna inte ställa upp med namn.

– Vi trodde inte att det drygt på ett halvår skulle vara så många personer på ett halvår, säger en av poliserna som jobbar med verksamheten.
Konkret innebär arbetet att efter att den enskilde gängmedlemmen bestämt sig så tas kontakt med bland annat socialtjänsten, arbetsförmedlingen, landstinget och kriminalvården för att slussa in individen i samhället, ett arbete som kan ta många år.

- Vi måste förstå att det här handlar om person er som varit kriminella i princip hela sina liv, åtminstone från tolvårsålder eller tonåren, säger polismannen.
Man kan få hjälp med bostad, man blir inskriven på ab och får börja gå deras program, ett paket som sys ihop.

Kan man få förtur till bostäder och jobb?
Nej, det är ingen gräddfil. Det är hårt arbete som förväntas av individen, säger polismannen.
För att få hjälp att bryta sig ur måste vissa kriterier fyllas upp. Det ska finnas en dokumenterad historia av gängkriminalitet och individen måste verkligen vilja bryta med sitt tidigare liv. I övrigt finns det egentligen bara ett krav från polisens sida och det är att individen inte begår nya brott.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=6019078

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar