onsdag 12 november 2014

EU-polis misstänks för korruption

Skandalen kring EU:s särskilda polis- och åklagarstyrka Eulex i Kosovo växer. I den unga utbrytarstaten är besvikelsen över EU-insatsen stor.

Varje gång det sades att Eulex skulle fånga de stora fiskarna så tänkte vanligt folk i Kosovo att ”äsch, om man bara har tillräckligt mycket pengar så kan man köpa vem som helst. Eulex har nu bevisat att detta var sant, säger Agron Bajrami, chefredaktör på Kosovos största dagstidning Koha Ditore.

Eulex är EU:s särskilda polis- och åklagarstyrka i Kosovo, med uppdrag att hjälpa kosovanerna att bekämpa korruption och skapa ett professionellt polisväsende och rättsstat. Organisationen fäktar sedan två veckor mot en stormflod av frågor kring läckta dokument med uppgifter om att Eulexanställda ska ha sett mellan fingrarna på organiserad brottslighet, tagit mutor för att lägga ner åtal och hotat reportern som först skrev om misstankarna.

Anklagelserna publicerades först i Koha Ditore i slutet av oktober. Men enligt chefredaktören Agron Bajrami så har Eulex under de sex år styrkan befunnit sig i Kosovo varit en besvikelse – med eller utan korruption inom organisationen.

– Eulex uppdrag är att lära upp våra myndigheter, men vi har inte sett ett enda tecken på att de lokala myndigheterna har blivit bättre (på brotts- och korruptionsbekämpning), säger chefredaktören.
Kosovos president Atifete Jahjaga säger att hon inte kan uttala sig om en pågående utredning, men bekräftar att korruptionsmisstankarna kring EU:s utsända i Kosovo är oroväckande.

– Detta oroar oss alla i Kosovo. Eulex är här på inbjudan av de kosovanska institutionerna, och vi ville att de tillsammans med oss bekämpar korruptionen, sade president Atifete Jahjaga till SvD och en handfull andra europeiska medier i Pristina.

Det är inte första gången som Eulex får kritik för sin insats i utbrytarstaten Kosovo, som förklarade sig självständig år 2008. För två år sedan kritiserade EU-parlamentets utrikesutskott det faktum att Eulex efter, då, nästan fem år i landet ännu inte hade undersökt eller åtalat en enda av de stora, välkända ledarna för organiserad brottslighet. Något senare rapporterade EU:s revisionsrätt om brist på koordination och underkvalificerad personal inom styrkan.

Enligt en taleskvinna för Eulex så har styrkan legat bakom 513 fällningar i rättsfall gällande organiserad brottslighet, korruption och krigsförbrytelser.
Hon sade att Eulex är ledsen om reportern på Koha Ditore upplevt sig som hotad av organisationen under ett möte.

– Det var aldrig vår avsikt att hota reportern eller stoppa publikationen. Vi försöker nu laga banden till reportern, avslutade taleskvinnan Dragana Solomon-Nikolic i Pristina.

Eulex har ofta framställts som ett exempel på den ”mjuka makt” som EU kan stå för i länder som upplevt krig eller andra katastrofer.

EU, som inte liksom försvarsalliansen Nato bidrar med rent militära muskler i konflikter, har i stället ambitionen att bistå med byggstenarna till en ny, fungerande stat: jurister som kan författa nya lagar, experter på hur man skapar ett starkt polis- och rättsväsende, fungerande infrastruktur, hjälp till med ekonomiska reformer osv.

EU:s nya utrikesrepresentant Federica Mogherini sade i slutet av förra veckan att en oberoende utredning av Eulex ska påbörjas.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/eu-polis-misstanks-for-korruption_4090745.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar