lördag 15 november 2014

Bandidosledare skjuten i Malmö


Den man i 25-årsåldern som sköts natten mot lördag är en högt uppsatt ledare i en av Malmös två Bandidosklubbar.
Det bekräftar flera av varandra oberoende källor för Kvällsposten.

Bandidos-ledaren ska ha blivit nedskjuten i nära anslutning till det konkurrerande gänget Satudarahs lokaler i Malmö.

Den man i 25-årsåldern som sköts i Malmö natten mot lördag är en högt uppsatt person inom Bandidos.
Det säger flera av varandra oberoende källor till Kvällsposten.
– Vi kommenterar inte vem personen är, säger Maya Forstenius, informatör vid Skånepolisen.

Larmet om skottlossning i området Almhög i södra Malmö kom till polisen vid halv tre-tiden natten mot lördag.
På plats hittades en svårt skottskadad man i 25-årsåldern. Mannen fördes med ambulans till sjukhus där hans tillstånd under lördagen bedömdes som livshotande.
– Han hittades utanför en lokal där det bedrivs diverse verksamheter, säger Maya Forstenius.
Vittnen på plats ska ha gjort gällande att den skjutne blivit jagad av tre beväpnade män och att flera skott avlossats mot mannen.

Uppträtt provocerande

Nu bekräftar flera, av varandra oberoende källor, för Kvällsposten att den skjutne mannen är en högt uppsatt person inom mc-klubben Bandidos. Enligt en person med god insyn i Malmös kriminella gäng har mannen under senare tid uppträtt på ett provocerande sätt.
– Det kan räcka för att i vissa kretsar i den här stan bli skjuten, säger källan.

 

Kommenterar inte

Polisen vill dock inte kommentera uppgifter kring mannens kopplingar till mc-gänget.
– Vi kommenterar inte vem personen är eller vilka kretsar han rör sig kring eller om han har något kriminellt förflutet, säger Maya Forstenius.
Enligt Maya Forstenius finns det i nuläget ingen som är misstänkt för skjutningen som rubriceras som mordförsök.
http://www.expressen.se/kvallsposten/bandidosledare-skjuten-i-malmo/


Den man i 25-årsåldern som sköts tidigt på lördagsmorgonen i Malmö är högt uppsatt inom Bandidos, uppger flera källor till Kvällsposten.
Mannen är förd till sjukhus med allvarliga skador.

Polisen fick larmet klockan 02:21. En man i 25-årsåldern hade skjutits i området Fosie i Malmö.
– Skjutningen har skett utomhus, sa Mikael Lindh, vakthavande befäl vid Skånepolisen.
Mannen fördes till Skånes universitetssjukhus i Malmö med allvarliga skador.
Nu uppger flera källor till Kvällsposten att den skjutne mannen är en högt uppsatt person inom mc-klubben Bandidos. Enligt en av källorna ska mannen ha uppträtt på ett "provocerande sätt" senaste tiden.
Malmöpolisen vill inte kommentera mannens eventuella bandidios-koppling eller om han är tidigare känd av polisen.
– Tillståndet är allvarlig men stabilt. Jag kan inte inte kommentera mer om ärendet i nuläget, säger Kim Hild, pressansvarig på ledningscentralen i Skåne, till Aftonbladet.

Avspärrat

– Skadeläget beskrevs initialt som allvarligt och man har inte kunnat höra den skadade med anledning av hans skador. Det är mycket skador, sa Maja Forstenius, informatör vid ledningscentralen i Skåne, och fortsatte:
– Jag har pratat med ett inre befäl och han hade fått information om att läget betraktades som allvarligt, men stabilt.
Händelsen rubriceras som försök till mord alternativt dråp.
Brottsplatsen spärrades under natten av i avvaktan på teknisk undersökning.
– Det finns vittnen som vi har hört, säger Mikael Lindh.
Ingen person är gripen och polisen vet inte om det rör sig om en eller flera gärningsmän.

 

”Prata med den drabbade”

Vid sjutiden på lördagsmorgonen uppgav polisen att den tekniska undersökningen på platsen var klar.
– Nu ska vi sammanställa den information som man har fått in från platsen och eventuellt teknisk bevisning också. Sedan är det naturligtvis så att vi ska prata med den drabbade personen så fort det finns möjlighet, säger Maja Forstenius.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19862916.ab 


Läget beskrivs som allvarligt men stabilt för den man i 25-årsåldern som skadades i natt i samband med en skottlossning på Västra Hindbyvägen i Malmö.
http://www.sydsvenskan.se/malmo/allvarligt-skadad-i-skottlossning/


Polisen mottog klockan 02.21 ett larm om en skottlossning.
- Det ska ha skett på en parkeringsplats, säger polisens vakthavande befäl Mikael Lind.
Den skottskadade mannen fördes till akuten i Malmö för vård. Sjukhuset uppgav under natten att 25-åringens skador var livshotande. Polisen har förhört vittnen och genomfört en teknisk undersökning på platsen.
- Men jag vet inte vad den har gett, säger Mikael Lindh.
Är mannen känd sedan tidigare för någon kriminell verksamhet?
- Det vill jag inte uttala mig om.

Den tekniska undersökningen avslutades under lördagsmorgonen och avspärrningarna hävdes. Polisen har ännu inte kunnat höra den skottskadade mannen med anledning av hans tillstånd.
Polisen rubricerar händelsen som mordförsök, alternativt dråpförsök. I nuläget finns ingen gripen för dådet.
http://www.skanskan.se/article/20141115/MALMO/141119486/1004/-/25-aring-allvarligt-skadad-i-skottlossningFörfattaren Lasse Wierup utgår från att Bandidos betraktar mordförsöket på Bandidos-ledaren som ett angrepp på hela organisationen.
Risken att Bandidos slår tillbaka anses stor.
– De diskuterar säkert hämnd. Det sker i så fall efter noga övervägande och i överenskommelse med hela organisationen, säger han.

Författaren och experten på kriminella mc-gäng Lasse Wierup konstaterar att det ännu saknas viktiga uppgifter om skjutningen i Malmö. 

 "Jag utgår från att Bandidos betraktar händelsen inte bara som en våldshandling mot en enskild person, utan också som ett angrepp på hela organisationen och dess färger", säger Lasse Wierup. Foto: Lisa Mattisson Exp 

"Jag utgår från att Bandidos betraktar händelsen inte bara som en våldshandling mot en enskild person, utan också som ett angrepp på hela organisationen och dess färger", säger Lasse Wierup. Foto: Lisa Mattisson Exp
Polisen har hittills inte velat avslöja hur mordförsöket gick till. Men flera av frågorna har polisen inte själv svaren på. Under lördagen beskrevs tillståndet för Bandidos-ledaren som livshotande och något förhör har inte kunnat hållas.

 

 "Diskuterar hämnd"

– Jag utgår från att Bandidos betraktar händelsen inte bara som en våldshandling mot en enskild person, utan också som ett angrepp på hela organisationen och dess färger, säger Lasse Wierup.
Vad betyder det?
– Det innebär att man diskuterar i termer av hämnd. Det finns ingen tolerans för att någon försöker skada en Bandidos-medlem med våld. I det här fallet ska det dessutom röra sig om en person i ledande ställning.

 

En våldsam attack

Enligt Wierup kan svaret bli en våldsam attack där våldet dominerar.
– Men det sker inte utan diskussion och överväganden. Alla avdelningar i Sverige, även internationellt, kan bli indragna i en diskussion om vad man ska göra.
– En eventuell hämnd sker aldrig spontant. Man kalkylerar alltid riskerna på vad man har att vinna respektive förlora.
Som ett bevis på att händelsen i Malmö fått uppmärksamhet utanför staden skrev en av Bandidos Köpenhamnsavdelningar under lördagen en speciell hälsning till sin svenske Bandidos-ledare på organisationens hemsida och önskade snar bättring.
Under hela dagen bevakade också Skånepolisen ingångarna till universitetssjukhuset i Malmö för att förhindra att okända personer trängde in på avdelningen där den svårt skadade Bandidos-medlemmen vårdas.

 

Har backat undan

Men Bandidos kan också bestämma sig för att inte agera.
– Göteborg och Södertälje är orter där Bandidos valt att backa undan för territoriella respektive etniska nätverk. Man har inte velat ta konflikterna.
Lasse Wierup konstaterar att den här typen av kriminalitet är svår att utreda för polisen.
– Inblandade parter vill lösa detta internt. Därför är det så låg uppklarningsprocent på den här typen av brott.
http://www.expressen.se/kvallsposten/experten-varnar-kan-bli-en-hamndattack/ 


http://www.bandidosmc.com/bandidos-mc/guestbook.asp Bandidosledaren kämpar för sitt liv

Bandidosledaren som sköts i Malmö kämpar fortfarande för sitt liv på sjukhus i Malmö. Ännu har han inte kunnat höras av polis.  

Under söndagen beskrev polisen att mannen, som är i 25-års åldern, fortfarande vårdas på sjukhus och att hans tillstånd alltjämt är allvarligt men stabilt.

Från sjukhusets sida lät bulletinen under lördagen att mannen vårdades för livshotade skador på intensivvårdsavdelningen.

Det var under natten till lördagen som Bandidosledaren av någon anledning hamnade i bråk med flera personer på Västra Hindbyvägen i Malmö.

I det aktuella området finns både vanliga bostäder och verksamhetslokaler. Mordförsöket ska ha inträffat alldeles i närheten av ingången till en föreningslokal. På maken utanför anträffades efteråt ett antal tomhylsor från ett avlossat skjutvapen.

Larmet om skottlossningen inkom till SOS och polisen klockan 02.21 på lördagsmorgonen. Enligt uppgifter till Kvällsposten ska Bandidosledaren ha hamnat i bråk med ett antal personer inne i en lokal, Bråket ska ha fortsatt ute på gatan.

Vittnen på plats ska ha uppgett för polisen att den skjutne blivit jagad av tre beväpnade män och att flera skott avlossades mot mannen.

Under lördagen arbetade ett stort antal poliser med utredningen och arbetet fortsätter under söndagen.
– Under söndagen ska vittnesförhören från lördagen sammanställas. Men vi ska också återuppta dörrknackningen i området och vi planerar ytterligare vittnesförhör, säger polisens informatör Maya Forstenius.

Skickade hälsning

Under lördagen skickade medlemmarna i danska Bandidos en särskild hälsning till sin skottskadade svenske vän i Malmö. På Bandidos egen hemsida önskade man snar bättring.

För polisen är det av yttersta vikt att förhör kan hållas med målsäganden. Man vill veta hur han upplevde händelsen och vad som eventuellt föregått angreppet.

Men framför allt önskar förstås polisen få veta om Bandidosledaren har en aning om vilka gärningsmännen kan ha varit.

Samtidigt inser utredarna att personer som vistas i den här typen av miljöer sällan lämnar ut uppgifter till polisen. Eventuell lagföring sköter mc-gängen ofta om på egen hand.

Kan inte utesluta hämnd

Författaren och mc-experten Lasse Wierup säger till Kvällsposten att man inte kan utesluta en hämndaktion, särskilt om gärningsmännen tillhör ett annat kriminellt gäng.

– Man diskuterar säkert hämnd. Det sker i så fall efter noga övervägande och i överenskommelse med hela organisationen.

Wierup utgår från att Bandidos betraktar händelsen inte bara som en våldshandling mot en enskild person, utan också som ett angrepp på hela organisationen och dess färger.

Inom polisen är oron stor för att angreppet kan tända någon form av våldsspiral mellan olika grupperingar. Under hela lördagen bevakades därför ingången till sjukhuset där Bandidosledaren vårdas av flera polispatruller.

– Mannen har ännu inte kunnat höras i utredningen, säger Maya Forstenius, informatör vid Skånepolisen.
Bandidosledaren sköts ner av okända personer i Malmö natten till lördagen. Polisen har ännu inte gripit några misstänkta för dådet.
http://www.expressen.se/kvallsposten/bandidosledaren-kampar-for-sitt-liv/  


Såret Bandidos-boss kæmper for livet

Et højtstående medlem af Bandidos blev natten til lørdag skudt i Malmø. Nu kæmper han for sit liv


En 25-årige Bandidos-leder kæmper i øjeblikket for at bevare sit liv.

Natten til lørdag blev han skudt af ukendte gerningsmænd og bragt til Universitetshospitalet i Malmø.

I dag er den 25-årige mands tilstand stadig alvorlig, men dog stabil, oplyser svensk politi til Kvällsposten.
- Vi har endnu ikke haft mulighed for at afhøre manden, men i løbet af søndagen vil vi samle de øvrige vidneberetninger sammen, siger pressetalsmand for politiet i Malmø Maya Forstenius til Kvällsposten.
Se også: Bandidosleder alvorligt såret efter skud

Skyderiet opstod på Västra Hindbyvägen i den sydøstlige del af Malmø, hvor den 25-årige Bandidos-rocker ifølge Kvällpostens oplysninger angiveligt var kommet op at skændes med en gruppe mænd.

Vidner har ifølge mediet beskrevet, at den offeret blev jaget af tre andre, bevæbnede mænd, og at der blev affyret flere skud.
Svensk politi har stadig ikke anholdt nogen mistænkte i sagen.

Dansk støtte
I det danske rockermiljø er nyheden om det sårede Bandidosmedlem også nået frem.

'Vi ønsker vores bror fra Malmø syd en hurtig bedring. Forbliv stærk, bror... Kærlighed, loyalitet og respekt. Bandidos MC Copenhagen Northside', har danske Bandidosmedlemmer skrevet på gruppens globale hjemmeside.
Også afdelingen i Helsingør har sendt deres 'rocker-bror' en tanke.

'Vi ønske en hurtig bedring til Bandido H, Malmø Syd. BFFB (Bandidos Forever Forever Bandidos red.). Kærlighed, respekt og loyalitet. Bandidos Mc Elsinore', skriver afdeling i Kvistgård tæt på Helsingør i Nordsjælland.

Også Bandidos-afdelinger i Finland, Frankrig og Tyskland har sendt deres lykønskninger til den sårede svensker.
http://ekstrabladet.dk/112/article5305440.ece 


Man skjuten i centrala Malmö! 15/11-14
https://www.flashback.org/t2477054

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar