söndag 16 november 2014

De kriminella mc-gängen dras som flugor till Danmark.

 Från början var de två. Nu är de fyra. Och de kan bli fler om "ämnena" anses rätta.
Senast i raden är tyska Gremium MC, enligt en sammanställning som danska Ekstrabladet gjort.

Fram till 2013 var det endast Hells Angels och Bandidos av de så kallade 1-procentklubbarna som fanns i Danmark. Men nu gör nya väletablerade mc-gäng entré på den danska scenen.
Det holländska mc-gänget Satudarah öppnade i november förra året ett klubbhus i Bagsværd utanför Köpenhamn och ytterligare en avdelning är på väg att bildas i Glostrup, väster om den danska huvudstaden.
Men inte nog med det. Den senaste i raden att slå till ner i Danmark är tyska Gremium MC, som genom sin stödklubb Black Seven, nu etablerat sig på Själland.

 

Växande aktörer

Nyetableringen går på tvärs mot den överenskommelse som redan 1997 ingicks mellan Hells Angels och Bandidos att inte några nya klubbar skulle få bildas i Danmark och att man inte heller skulle stjäla varandras medlemmar.

Enligt Ekstrabladet har Hells Angels i dag 9 avdelningar och Bandidos 14 jämnt fördelade över Danmark.
Till de kommer så de nya uppstickarna som ser sig som växande aktörer.
Den förändrade maktbalansen oroar förstås de danska myndigheterna. Men man vet att både Hells Angels och Bandidos hittills valt att acceptera holländska Satudarah.
– Det skedde dock efter flera våldsamma sammandrabbningar mellan Hells Angels och Satudarah, säger Michael Ask, chef för danska polisens efterforskningscenter , NEC, till Ekstrabladet.

 

"HA hade drabbats hårdast"

Alternativet till en fredlig lösning hade varit en stor och blodig konflikt mellan gängen.
– Men det hade bara skadat de etablerade gängen själva. Polisen hade varit över dem som hökar och det hade varit ödeläggande för deras affärsverksamhet. Hells Angels hade drabbats hårdast av detta, säger Michael Ask till tidningen.

Enligt hans uppfattning kommer de nya mc-gängen att få vara med och dela på intäkterna från den undre världen. Grupperna är multikriminella och bedriver allt från inbrott och utpressning till prostitutionsverksamhet och olika former av ekonomisk brottslighet.
Men den stora inkomstkällan anses vara narkotikahandel - där gängen delat upp olika danska provinser mellan sig.

 

Beväpnade med halsknivar

Enligt dansk polis har den tyska Gremium MC hittills inte gjort mycket väsen av sig. Förra veckoslutet samlades dock personer med anknytning till klubben för intern fotografering utanför Køges polishus. Sammanlagt deltog 28 personer.
Fotoseansen gjorde polisen nyfiken och flera patruller skickades ut till platsen för att kontrollera personerna. Efter registrering fick gruppen, som bestod av både dansk och tyskregistrerade bilar, lov att fortsätta färden. För två av personerna utfärdades böter eftersom de varit beväpnade med speciella halsknivar, skriver Ekstrabladet.
http://www.expressen.se/kvallsposten/mc-gangen-som-ar-pa-vag-att-etablera-sig/




 http://www.gremium-mc.com


Først var der to, nu er de fire. Og flere kan være på vej, hvis de finder brugbare emner i Danmark. Det siger kilder med indsigt i miljøet til Ekstra Bladet.

Indenfor det seneste år har to 'nye' klubber slået sig ned i Danmark. Senest er en støtteklub til tyske Gremium MC åbnet op på Sjælland. Støtteklubben kalder sig Black Seven.
Foreløbigt har støtteklubben dog holdt lavt profil.

Sidste efterår var dethollandske Satudarah MC, der plantede de sort/gule klubfarver i et tidligere bandehus i Bagsværd. Her holdt grupperingen VHK tidligere til - og en del af VHK er nu kernen i den danske Satudarah-afdeling.

Ifølge Christian Klement, der er ansat ved Justitsministeriets Forskningskontor og forsker i rockere og deres kriminalitet ved Københavns Universitet, er indrykket af udenlandske 1 %-rockergrupper et brud på den fredsaftale, HA og Bandidos indgik med hinanden i 1997 som afslutning på den store nordiske rockerkrig.
- Her aftalte de, at der ikke var andre klubber, der skulle åbne chapters i Danmark. Og der var også en aftale om, at man ikke stjal hinandens medlemmer.

Ifølge Michael Ask, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), er der opnået en forståelse mellem parterne:

- Alternativet er en stor konflikt, og de ved, at det kun vil skade dem selv. Så vil vi konstant være over dem, og de vil blive fængslet for drab og drabsforsøg, og det er ødelæggende for deres forretning. Det er specielt HA ramt af i forvejen, siger Michael Ask.


Der er gået inflation i rocker-rygmærker. Indtil 2013 var det kun Hells Angels og Bandidos, der opererede i Danmark som såkaldte 1 %-klubber, men nu gør nye, veletablerede rockerklubber deres entre på den danske rockerscene.
Den hollandske rockergruppe Satudarah MC åbnede i november et klubhus i Bagsværd, og en ny afdeling er på vej i Glostrup på den københavnske Vestegn. Ekstra Bladet erfarer fra kilder i miljøet, at gruppen også har blikket rettet mod Jylland, hvor der er planer om yderligere udvidelse.
Senest har tyske Gremium MC, der i hjemlandet sættes i forbindelse med våben, narko, prostitution og andre former for kriminalitet
http://ekstrabladet.dk/ekstra/ekstra-krimi/article5293369.ece

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar