torsdag 13 november 2014

Enligt uppgift ska Black 7 "Gremium mc" själva under helgen ha plockat ner skyltarna vid lokalen i Kärrbackstrand.

Efter skadegörelse och brandattentat

Gremiums klubblokal i Kärrbackstrand norr om Sysslebäck har på kort tid utsatts för såväl skadegörelse som ett brandattentat.
Nu finns tecken på att klubben övergivit platsen.
http://www.nwt.se/torsby/article1683583.ece  
Motorcykelgänget Black Sevens klubblokal i Kärrbackstrand har på kort tid utsatts för skadegörelse och ett brandattentat. Det finns uppgifter om att klubben redan i helgen, alltså innan branden, flyttade bort från norra Klarälvdalen.
Motorcykelgänget Black Sevens klubblokal i Kärrbackstrand har på kort tid utsatts för skadegörelse och ett brandattentat. Det finns uppgifter om att klubben redan i helgen, alltså innan branden, flyttade bort från norra Klarälvdalen. 

Mc-gänget kan ha lämnat Kärrbackstrand

Vid klockan 21.30 tisdagskvällen såg en förbipasserande att det slog upp lågor på utsidan av den före detta lanthandeln i Kärrbackstrand. Ingen person fanns i byggnaden och räddningstjänsten kunde snabbt släcka branden. Eftersom det finns starka misstankar om att branden var anlagd spärrades platsen av för en teknisk undersökning.
– Redan på tisdagskvällen kunde man säkra omständigheter som tydde på att det inte fanns någon naturlig orsak till branden och en förundersökning om mordbrand har inletts, säger polisens presstalesman Stefan Wickberg.

Prioriterat ärende

Branden var det andra attentatet mot mc-klubben på kort tid. Klubben heter Black Seven och är en underklubb till tyska Gremium, som är kända för en bred kriminell verksamhet. Gremium har tidigare inte funnits representerade i Sverige. Klubben i Kärrbackstrand tros vara en del av det nyetablerade norska nätverket, men kan ändå ha retat upp andra mc-gäng. Polisen vill dock inte spekulera i huruvida rivalitet kan ligga bakom brotten mot Black Seven.
– Vi låser oss inte till någon enskild teori utan arbetar brett. Utredningen är i ett känsligt läge, jag kan inte svara på om det finns några misstänkta för någon av de här händelserna. Men vi ser allvarligt på det som hänt och man får nog säga att det här är prioriterade ärenden, säger Stefan Wickberg.

Har flyttat?

Det finns tecken på att gänget nu övergett lokalen i Kärrbackstrand. Först plockade klubben bort 1%-märket, som är en symbol för laglöshet. I helgen togs även klubbskyltarna ned och ett antal personer sågs tömma lokalen på saker.
– Vi har uppgifter om att de flyttat ut, men det har inte bekräftats. Vi tar tacksamt emot alla uppgifter som kan hjälpa oss framåt i utredningarna kring det som hänt vid klubben.
Bör de boende i Kärrbackstrand känna sig oroliga?
– I nuläget ser vi inga omständigheter som tyder på att de boende i närheten har anledning till oro.Under den gångna helgen ska Gremium ha plockat ner skyltarna vid klubblokalen Kärrbackstrand. Det kan tyda på att klubben håller på att flytta ur lokalen, som på tisdagskvällen utsattes för mordbrand.

Enligt uppgift till VF ska Gremium själva under helgen ha plockat ner skyltarna vid lokalen i Kärrbackstrand.

Lars Öjelind, gängexpert vid rikspolisens underrättelsesektion, betonar att han inte har kännedom om det enskilda fallet, men säger:

– Det finns ett symbolvärde att ha skyltarna uppe och om man plockar ner dem kan det tyda på att de håller på att flytta därifrån. Han fortsätter:

– Vad jag förstått är det norrmän som haft en klubblokal i Sverige och de kanske drar sig tillbaka till Norge nu. Man kan ju fråga sig varför någon skulle vilja tutta eld på lokalen om de håller på att dra sig tillbaka.

Strax före klockan nio på tisdagskvällen larmades räddningstjänsten till klubblokalen med anledning av att det brann i en vägg. Skadorna kunde begränsas och under onsdagen utfördes en brottsplatsundersökning.

– Någon form av brandfarlig vätska kan ha använts och vi har tagit brandprover som vi kommer att sända till SKL, säger kommissarie Lars Clarin.

Förutom att sända prover till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, ska polisen knacka dörr i området. Händelsen rubriceras som mordbrand kan ha ett samband med den skadegörelse som lokalen utsattes för den 31 oktober.

– Vi kan inte utesluta ett samband mellan händelserna, säger Lars Clarin.
Vid skadegörelsen slogs fönsterrutor och interiör i lokalen sönder, och även en bil blev vandaliserad.
– Det finns inga misstänkta gärningsmän, men vi utesluter inte att personer från en rivaliserande mc-klubb kan ligga bakom det här, säger Lars Clarin

Polisen har tidigare sagt till VF att Gremiums medlemmar ägnar sig åt kriminell verksamhet, och att den är en konkurrent till Hells Angels och Bandidos.
http://www.vf.se/nyheter/torsby/gremiums-skyltar-ar-nedtagna 

Skulle utmana HA – nu har klubbhuset brunnit Publicerad 12 nov 2014

Black 7, en supportergrupp till tyska mc-gänget Gremium, etablerade sig nyligen i Värmland.
På tisdagskvällen eldhärjades deras klubblokal – vilket är den andra misstänkta attacken på ett par veckor.

– Räddningstjänsten hittar ingen naturlig brandorsak. Vi klassar det som mordbrand, säger Stefan Sundberg, vakthavande befäl hos Värmlandspolisen, till GT.

Tyska Black 7 slog sig ner i en gammal butikslokal i värmländska Torsby kommun under oktober. Bara några dagar senare vandaliserades lokalen. Fönster krossades, inventarier förstördes och bilar utanför fastigheten skadades.

Nu misstänker polisen att mc-gängets lokal har attackerats igen.

Strax efter klockan 21 på tisdagskvällen larmades räddningstjänsten till Black 7:s klubblokal eftersom det brann i fasaden, vilket Nya Wermlands-Tidningen uppmärksammade. Räddningstjänsten fick bryta upp plankor för att komma åt brandhärden och kunde först då bekämpa elden.

– Det har börjat brinna mitt på en yttervägg. Räddningstjänsten kunde släcka ganska snabbt efter att ha brutit upp några brädor, säger Stefan Sundberg, vakthavande befäl hos Värmlandspolisen, till GT.

"Ingen naturlig brandorsak"

Polisen anlände till platsen vid 23-tiden på tisdagskvällen. Efter att branden släckts spärrades huset av för en teknisk undersökning.

– Räddningstjänsten hittar ingen naturlig brandorsak. Vi har inlett en förundersökning om mordbrand, säger Stefan Sundberg.

Ett vittne som såg att det brann på väggen larmade. I övrigt ska inga personer ha varit närvarande, enligt polisen.

– Det finns inga vittnen som har sett någon i närheten där. Det var tur att det anmäldes till oss, annars hade hela huset brunnit upp, säger Stefan Sundberg.


Nu ska polisens tekniker utreda brandorsaken.

Ingen person ska ha gripits för den första misstänkta attacken mot klubblokalen. Polisen har även tagit kontakt med polisen i Norge för att utreda den händelsen.
– Huset ligger långt upp i norra Värmland, nära den norska gränsen, säger Stefan Sundberg.

Norsk klubb i Sverige

Black 7 är en supportergrupp till tyska mc-klubben Gremium, som är en så kallad enprocentsorganisation – vilket innebär att andra länder och Europol klassar den som kriminell.
Rikskriminalpolisen har tidigare berättat för GT att det är en av Gremiums norska klubbar som öppnat en klubblokal i Värmland.

– Så vitt vi förstår så är klubben norsk och råkar befinna sig på den svenska sidan. Om det har någon del i någon strategi att utöka i Sverige, det vet vi inte, sa Lars Öjelind, kriminalkommissarie och gängexpert vid Rikskriminalpolisen, till GT då.
http://www.expressen.se/gt/skulle-utmana-ha--nu-har-klubbhuset-brunnit/ 

Nytt gäng på plats – kan ha lett till mc-krig

Publicerad 14 nov 2014 06:28
Skadegörelse och mordbrand - våldsdåden mot mc-gänget Gremiums klubblokal har avlöst varandra sedan de etablerat sig i Värmland.
Nu utreder polisen om Bandidos eller Hells Angels ligger bakom attackerna i ett försök att driva bort dem från länet.
– Om det skulle vara ett konkurrerande gäng som gör det så är det naturligtvis för att markera att "här lever ni farligt, tro inte att ni kan slå er ner här", säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.
Och attackerna kan ha gett resultat - Gremium har plockat ner Black 7-skyltarna från klubbhuset.

I slutet av oktober skrev GT att det tyska enprocentsgänget Gremium, med supportergruppen Black 7, etablerat sig i Värmländska Torsby.
– Genom att de har den här enprocentsbeteckningen så klassar andra länder och Europol dem som kriminella. Då gör vi också det, sa Lars Öjelind, kriminalkommissarie och gängexpert vid Rikskriminalpolisen då.
Polisen fruktade att en maktkamp kunde bryta ut där Hells Angels eller Bandidos, som redan finns i länet, kunde komma att försöka driva ut den nya konkurrenten.
– Man skulle kunna tänka sig att andra grupperingar i Värmland retar upp sig på det här, sa Lars Öjelind.
Bara några dagar efter att klubben satt upp Black 7-skyltar på klubbhuset för att signalera att de slagit sig ner i kommunen utsattes lokalen för skadegörelse. Fönster krossades, inventarier förstördes och bilar utanför fastigheten fick skador.
– Vi vet inte vem som har gjort detta. Det ligger med i arbetshypotesen att det kan vara en rivaliserande mc-klubb, sa Tommy Lindh, presstalesman hos polisen i Värmland.

Klubbhuset eldhärjades

På tisdagskvällen kom nästa attack - klubbhuset eldhärjades. Polisen misstänker att någon tänt eld på huset och rubricerar det som mordbrand.
Två attacker på kort tid - vad är det som händer?
– Någon är uppenbarligen förbannad på dem om man ska prata i klartext, men vem eller vilka det kan jag inte uttala mig om, säger Lars Clarin, kommissarie på Värmlandspolisen.
Christer Lööf, tillförordnad operativ chef på polisen i Värmland, berättar att de utreder de två händelserna ihop.
– Eftersom det är två händelser på kort tid som riktas mot samma objekt eller personer då lägger vi ihop det.
Men han vill inte spekulera i vem som kan ligga bakom eller vad som kan vara nästa steg i agerandet mot Gremium. Han vill inte heller gå in på om det är ett MC-krig som pågår i Värmland där länets andra två mc-giganter försöker driva ut Gremium. Men historiskt sett har det uppstått konflikter och man har haft uppgörelser när nya mc-gäng försökt etablera sig.
– Visst vi har haft det med oss också om det kan vara något sådant men vi har i dag inget belägg för att det är så, säger Christer Lööf.
Men attackerna verkar ha gjort intryck på Gremium som nu plockat ner klubbskyltarna från huset.

Har de skrämts i väg?
– Det är folk som tror det men det ska vi nog inte vara helt säkra på. Jag tror inte att de ger sig så lätt. Det finns olika aspekter på det, antingen att de lägger ner och drar eller att de blir förbannade för att de blir angripna. Hämnd är inte så otänkbart direkt i detta. Det är väl de två alternativen som gäller. Men det får framtiden utvisa, säger Lars Clarin.

Kan vara varning

Att man ger sig på just klubbhuset kan vara en varning för att de etablerat sig på någon annans territorium.
– Om det skulle vara ett konkurrerande gäng som gör det så är det naturligtvis för att markera att "här lever ni farligt, tro inte att ni kan slå er ner här". Det är lite spekulativt eftersom det finns andra som också har en avog inställning mot etableringen, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.
Han vill, liksom polisen, inte låsa sig vid att det kan vara ett rivaliserande gäng som kan ligga bakom attackerna.
– Det finns också sådana här medborgargarden där man inte vill att något sådant gäng ska etableras i deras by.
http://www.expressen.se/gt/nytt-gang-pa-plats--kan-ha-lett-till-mc-krig/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar