tisdag 25 november 2014

Mordet på Michael Ljunggren som startade det blodiga mc-kriget


Bandidosledaren Michael Ljunggren körde av E4 och kraschade ner i dikeskanten.
Det var i alla fall vad den bakomvarande bilisten trodde.
I själva verket var det startskottet för en blodig strid mellan Bandidos och Hells Angels.
- Först den dagen det kommer skvaller inifrån mc-världen kommer polisen att återuppta arbetet med mordet, säger reportern Per Lindelöw som bevakade mc-kriget på nära håll.

Kvällsposten har hela sommaren haft bilagor som granskat historiska händelser i Sverige. I morgon handlar bilagan om mc-kriget som skakade Sverige och Skandinavien under flera år på 90-talet. Men det hela eskalerade efter ett mord på E4.

Den 33-årige Michael Ljunggren var på väg hem från ett besök hos den finländska MC-klubben Undertakers MC i Helsingfors. Han hade den 17 juli 1995 tagit färjan från Helsingfors till Stockholm och satt på sin Harley Davidson på väg mot Helsingborg.

Efter att passerat Markaryd sköts 33-åringen brutalt ihjäl med ett flertal skott i ryggen. Ljunggren sågs köra ut i vägrenen och sedan omkull, och när en bakomvarande bil larmade ambulans trodde man först att det rörde sig om en trafikolycka.

Kula genom skyddsvästen

Först på sjukhuset konstaterades att Ljunggren hade träffats av ett antal skott varav ett trängt sig igenom den skyddsväst som Ljunggren bar och in i ryggen. Enligt uppgifter från hans mor hade Ljunggren levt i ständig rädsla för Hells Angels under tre års tid. Han hade nyligen börjat bära skyddsväst.

Polisen använde en metod för att lokalisera mobiltelefoner som utgick ifrån vilken telefonmast telefonerna var uppkopplade till. Tack vare den metoden kunde man snabbt komma till slutsatsen att Ljunggren varit skuggad av Hells Angels-medlemmar hela vägen från Stockholm ner till Skåne.
- Jag vet att poliser som jobbat med fallet som är övertygade om att någon kört ifatt honom och skjutit honom bakifrån, säger Lindelöw.
Men samtidigt så såg vittnena bara Ljunggren köra av vägen.
Mordet på Michael Ljunggren är än i dag olöst och polisen inte heller har särskilt mycket att gå på. Man har lagt ner fallet. Men det skulle bli starten på det som kom att kallas ett krig.

Begravningen ägde rum i Gustav Adolfs kyrka i Helsingborg. Medlemmar från många Bandidosklubbar runtom i Europa gästade Helsingborg och polisen hjälpte till och med till med att organisera en motorcykel-parkering för de tillresta. Något liknande hade aldrig skett i Sverige och många var konfunderade över hur en mc-klubb kunde lägga beslag på stadens största och pampigaste kyrka.

 

Planerade för hämnd

Polisen hade spärrat av gatorna kring kyrkan och uppståndelsen runtomkring kyrkan var stor. Mc-gängen hade bråkat redan innan mordet och nu kunde man nästan ta på spänningen.
Längs husfasaderna i området stod det vanliga människor och såg med känslor blandade av fascination och förskräckelse på när de jeans- och lädervästklädda männen intog kyrkan.
Blomsteruppsättningarna var enorma och på en lapp i en av uppsättningarna kunde man läsa "no mercy", ingen nåd. Det verkade redan planeras för hämnd.

 

Klubblokal besköts

Polisen hade mycket folk på plats i form av ordningsvakter, trafikpoliser och civila spanare. Begravningen gick fredligt till.
Men dagen efter begravningen fortsatte oroligheterna. En klubblokal i Stapelstaden i Helsingfors besköts med ett pansarskott. Polisen tror att den som sköt, eller gav order om att skjuta, kan ha funnits bland begravningsgästerna i Helsingborg, och att det var en hämd mot det finska mc-gäng som ansågs kunna ha haft ett finger med i spelet bakom mordet.

Mordet på Bandidosledaren och pansarskotten i Helsingfors gjorde att polisen på en presskonferens den 31 juli 1995 offentligt använde ordet krig om maktstriderna mellan mc-gängen.
Oroligheterna fortsatte sedan runtom i Skandinavien och nådde sin kulmen i Oslo 1997 då en bilbomb exploderade i den norska huvudstaden. Men då fick man också nog och den 25 september 1997 höll Hells Angels och Bandidos en gemensam presskonferens i dansk tv. Jim Tinndahn från Bandidos och Bent Svane Nielsen från Hells Angels skakade hand och förklarade att de nått en överenskommelse. Man deklarerade att striderna var över.

 

Återkommande fenomen

Kvällsposten har kontaktat rättsexperten Sven-Erik Alhem för att få en mer övergripande bild av vad just mordet på Michael Ljunggren betytt för den kriminella verksamheten i Sverige.

- Nu vet vi ju inte om det faktiskt var så att Hells Angels låg bakom mordet, poängterar för Alhem innan han fortsätter:

- Det fenomen som kan ha legat till grund för mc-kriget ser vi ofta även i dagens gängkriminalitet. Det finns en förhärligande och romantisk föreställning som lockar till sig ungdomar som kanske har svårt att få arbete och som har problem socialt. Här får man trots det status och respekt. Respekt och makt spelar en väldigt stor roll för de här personerna.

Alhem menar också att det är väldigt svårt för polisen att få god insyn i vad som verkligen händer när det kommer till gängkriminalitet då ingen varken vågar eller vill prata.

- Det är olyckligt att det går att få fram en organisation som vill ha en farlighetsstämpel som medför att vanliga människor känner oro över att berätta vad de sett och hört.

 

"Polisen kanske vet mer"

Rättsexperten är säker på att det finns många där ute som går runt och bär på delar av sanningen bakom mordet på Michael Ljunggren.

- Man ska ha klart för sig att polisen kanske vet mer, men att det kanske det är saker som inte som kan ligga till grund lagföring.

- Gärningsmannen vet ju definitivt och sannolikt finns det också en eller flera medhjälpare som vet mer än vad som kommit fram. När det är så många som vet så är det lätt att det sprider sig. Man har kanske ett intresse av att skryta när det skett något stort eller viktigt.

 

Inget att vinna på ett krig

Striderna på 90-talet är långt borta och stridsyxan är nergrävd enligt Lars Öjelind, som är biträdande chef vid Rikskriminalpolisens underrättelsetjänst.
Hur ser du på risken för ett nytt mc-krig, likt det i mitten på 90-talet?
- Det går ju inte att sia om, men de har ingenting att vinna på det. De har nog med att hålla koll på sig själva, tror jag, säger Öjelind i måndagens bilaga.
- Att de slöt fred har säkert att göra med att det kostade för mycket. Dels att fajtas mot polisen, dels att fajtas mot varandra. Det blev en fajt för mycket. Det var nog säkert överlevnadsskäl.
http://www.expressen.se/kvallsposten/mordet-som-startade-det-blodiga-mc-kriget/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar