fredag 21 november 2014

Polisen försöker nu förhindra en upptrappning av konflikten kring Bandidos i Malmö
Bandidosledaren sköts med flera skott - och skadades allvarligt.
Bara dagar senare inträffade en kraftig explosion på samma adress.
Enligt uppgifter till Kvällsposten ska den skjutne mannen ha befunnit sig på platsen för att driva in pengar.
Nu känner polisen oro för hämndaktioner.
– Om han avlider kommer vi få problem, mycket stora problem, uppger en polisman.

Under den senaste veckan har flera brott med kopplingar till Bandidos inträffat i Malmö.
Natten mot lördagen larmades polisen till en adress. Där hittades den 26-åriga mannen som är högt uppsatt inom Bandidos skjuten med flera skott.

 

Inte kunnat höras

Den skjutne har ännu inte kunnat höras av polisen och hans tillstånd är fortsatt allvarligt men stabilt. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för mordförsöket.
– Vi har hört ett antal vittnen från platsen och vi har en del uppgifter att jobba efter, säger Nils Norling, pressinformatör vid Malmöpolisen.

 

Explosion på samma adress

Bara ett par dagar efter skjutningen, sent på tisdagskvällen, inträffade en explosion på samma adress. Ett stort polispådrag ryckte ut. Ingen människa kom till skada men förödelsen var stor med krossade fönster och spridda glasskärvor på gatan.
Nu kan Kvällsposten berätta att den skjutna mannen befann sig på platsen för att driva in pengar. Enligt uppgifter till Kvällsposten ska han även ha haft på sig en skottsäker väst som ett antal kulor fastnat i.
– Han ska ha sysslat med indrivningar under en tid, uppger en person.

 

Vill inte kommentera

Polisen vill inte kommentera uppgifterna om att mannen ska ha befunnit sig på platsen för att driva in pengar.
– Vi går inte alls in på den här sortens detaljerade uppgifter i ett så tidigt skede av utredningen, säger Nils Norling.
Vid polisen känner man oro för en tänkbar hämnd efter skjutningen.
– Om han avlider kommer vi få problem, mycket stora problem, uppger en polisman som under många år följt de kriminella nätverken i Malmö.
Även förundersökningsledare Lennart Bergergård har tidigare bekräftat att man befarar en hämndaktion.
– Sånt kan man aldrig utesluta, det beror säkert på om överfallet varit riktat mot målsäganden personligen eller om man ska se det som ett angrepp på den grupp målsäganden representerar, sa han kort efter att Bandidosledaren skjutits.

 

Högintressant koppling

Den möjliga kopplingen mellan skjutningen och explosionen är även högintressant för polisarbetet och ett självklart spår i utredningen.
– När två grova brott inträffar så nära varandra under så kort tid är det klart att vi tittar på eventuella kopplingar, sa Nils Norling informatör efter explosionen i tisdags.
KvP-medarbetaren och författaren Lasse Wierup tror att det kan finnas en koppling mellan den senaste veckans dåd.
– Så kan det mycket väl vara. Bandidos MC har fört krig i Sverige mer eller mindre konstant i tjugo år och agerar reflexmässigt när en medlem angrips, säger han.

 

Högt uppsatt ledare

Lasse Wierup menar att det finns ett stort antal tänkbara gärningsmän i floran av grupperingar i Malmö som anser sig stå över lagen, som kan ligga bakom. Om parterna inte bestämmer sig för att förhandla tror han att konsekvensen blir att något liknande händer igen.
– Men just Bandidos MC är erfarenhetsmässigt inte särskilt intresserade av förhandling, utan brukar strida tills de "vinner" eller inser att de är underlägsna, säger han.
Den skjutne mannen är en högt uppsatt ledare i en av Malmös två Bandidosklubbar. I kretsen kring honom finns personer som är kända för att syssla med omfattande narkotikaaffärer.

 

Varit etablerad länge

En granskning som Kvällsposten gjort av hans bakgrund visar att han – trots sin relativt låga ålder – länge varit etablerad i Malmös undre värld. I hans närhet har polisen ofta hittat vapen, narkotika, ammunition men också utrustning som behövs för att kunna tillverka och utlösa sprängladdningar.
Ett sådant tillfälle var 2009 när polisen vid en husrannsakan hemma hos honom hittade 5,5 kilo cannabis som virats in en röd plastpåse. Då fann man också anteckningar som visade att knarkare handlat på kredit. "Kunder" hade knarkskulder på tusentals kronor, enligt anteckningarna. I lägenheten fanns också flera skarpa patroner.

 

Höll sig undan

Bandidosledaren var själv inte hemma när polisen gjorde husrannsakan och höll sig först undan. I stället kom en för polisen okänd man till polishuset i Malmö och ville erkänna att det var hans narkotika. I sitt sällskap hade han en man som polisen ansåg vara anhängare till Bandidos. Allt filmades med övervakningskamera och polisen kunde senare se att en av männen hade en tröja med bokstäverna SYLB på ryggen vilket betyder "Support Your Local Bandidos".

 

Kom till polisen självmant

Mannen som först erkänt att det var hans narkotika medgav senare att han mer eller tvingats att ta på sig knarkinnehavet. I ett förhör påstod mannen att han erbjudits 100 000 kronor.

Bandidosledaren kom till slut självmant till polisen och erkände att det var hans narkotika men ville inte medge mycket mer än så.

Han dömdes senare till 2,5 års fängelse.

Mannen var också i Bandidos lokal på Fortunavägen i Malmö när polisen förra året hittade material som används för att utlösa sprängämnen och ett gevär. I det som polisen kallar "presidentens rum" fanns skarp ammunition. Lokalen totalförstördes i brand i somras. Enligt polisen ska branden inte ha varit anlagd.

Efter att Bandidosledaren blivit skjuten har han fått uppbackning från Bandidosmedlemmar från olika länder som visar sitt deltagande.
"Vi önskar vår broder från Malmö ett snabbt återfrisknande. Kärlek, lojalitet och respekt" skriver en medlem.

 

"Det är inte vår lokal"

Skjutningen ska ha inträffat i närheten av det rivaliserande gänget Saturdarahs lokal. Men detta stämmer inte, enligt Saturdarah själva.
– Det är inte vår lokal, vi har vid något tillfälle hyrt den och festat där men den har inget med oss att göra, säger en medlem.
Man förtydligar om att det inte finns någon konflikt mellan gängen.
– Den skjutne killen är vår vän, säger mannen.
 http://www.expressen.se/kvallsposten/polisen-fruktar-hamnd-for-bandidosskjutning/
Efter skottlossningen och sprängningen de senaste dagarna skärps insatserna mot gänget.
– När brottslingar ger sig på varandra så kan tredje man som är helt oskyldig också skadas. Det är vår största farhåga, säger kommissarie Lennart Bergergård.

– Nu vidtar vi åtgärder för att förebygga vad vi tror skulle kunna hända.
Polisen utför bland annat utökade kontroller av relevanta adresser. 25-åringen som skadades allvarligt av flera skott natten till lördagen är en av ledarna i Bandidos avdelning i Bunkeflostrand.
Han är fortfarande nedsövd och har ännu inte kunnat höras av polisen.

Tre dagar efter mordförsöket på Västra Hindbyvägen exploderade en sprängladdning i en misstänkt svartklubb på samma adress.

– Troligtvis har det med varandra att göra. Det vore rätt så konstigt annars, säger Lennart Bergergård.
En annan polis med inblick i insatserna anser att det är ”självklart” att sprängningen var en hämnd för mordförsöket.
När en ledare för Bandidos blivit allvarligt skottskadad är risken betydande att det följer fler reaktioner från mc-gänget, menar han.

– Jag har svårt att tro att de nöjer sig med det. Jag tror också att de har ganska bra koll på vem som har skjutit, säger han.
Det finns inte någon långvarig konflikt som polisen känner till som kan förklara mordförsöket under helgen.
Flera uppgifter pekar istället på att skottlossningen utlöstes av en hastigt upptrappad konflikt.
– Vi tror nästan att det är så. Att det är ett bråk som har uppstått på plats. Vi utesluter inget, men vi lutar nog åt det, säger Lennart Bergergård.

Enligt en del vittnesuppgifter blev 25-åringen jagad av flera personer innan han sköts. Vittnena ska nu höras igen.
– Det har kommit in nya uppgifter och vi ska nu hålla kompletterande förhör för att få en bättre bild av hur det gick till.
http://www.sydsvenskan.se/malmo/fler-valdsdad-befaras/

Politiet frygter 'rockerkrig' efter skud mod Bandidos-boss

En Bandidos-leder blev natten til lørdag skudt i Malmø. Mandens tilstand er stadig alvorlig, og nu frygter politiet, at Bandidos vil optrappet konfliktenSvensk politi har allerede bekræftet, at det var et højtstående medlem af Bandidos, der natten til lørdag blev såret af flere skud i den sydøstlige del af Malmø.
Bare få dage efter eksploderede en sprængladning på samme adresse, og det får nu svensk politi til at frygte, at en 'krig' er under opsejling.

- De to ting har sandsynligvis en sammenhæng. Alt andet ville være mærkeligt.
- Når kriminelle grupperinger bekæmper hinanden, så kan helt uskyldige mennesker også bliver ramt. Det er vores største bekymring, så lige nu gør vi alt for at forebygge, hvad der kan komme til at ske, siger politikommissær Lennart Bergergård til Sydsvenskan.

Både Sydsvenskan og Kvällsposten har talt med en politimand med stor indsigt i miljøet, og han frygter det værste.

Se også: Avis: Såret Bandidos-boss beskudt mens han lå ned

Han mener, at når en Bandidos-leder bliver alvorligt skudsåret, så er der stor risiko for, at der følger flere reaktioner.
- Jeg har svært ved at tro, at de nøjes med en enkelt sprængladning, og jeg tror, at de har en ganske fin ide om, hvem der har skudt ham. Hvis Bandidos-lederen afgår ved døden, så har vi meget store problemer, fortæller politimanden.
Ifølge mediets oplysninger skulle den sårede Bandidos-boss og en ven efter sigende have besøgt Västra Hindbyvägen for at opkræve penge. Her bliver duoen stoppet af en række personer, der efter kort tids uenighed angiveligt affyrer adskillige skud mod ham. Det sidste mens han hårdt såret lå på jorden.

Manden er fortsat hårdt såret, og hans tilstand betegnes som alvorlig.
- Vi har stadig ikke været i stand til at afhøre offeret, da lægerne holder ham bedøvet. Men vi håber, at de vækker ham snart, så vi kan stille vores spørgsmål. Så må vi se, hvilke svar, vi får. Ikke alle folk i dette miljø er lige snakkesalige, siger Lennart Bergergård til Kvällsposten.

Dansk støtte
I det danske rockermiljø er nyheden om det sårede Bandidosmedlem også nået frem.
'Vi ønsker vores bror fra Malmø syd en hurtig bedring. Forbliv stærk, bror... Kærlighed, loyalitet og respekt. Bandidos MC Copenhagen Northside', har danske Bandidosmedlemmer skrevet på gruppens globale hjemmeside.

Se også: Bandidos-leder stadig i kritisk tilstand: Politiet på bar bund

Også afdelingen i Kvistgård har sendt deres 'rocker-bror' en tanke.
'Vi ønsker en hurtig bedring til Bandido H, Malmø Syd. BFFB (Bandidos Forever Forever Bandidos red.). Kærlighed, respekt og loyalitet. Bandidos Mc Elsinore', skriver afdeling i Kvistgård tæt på Helsingør i Nordsjælland.
Også Bandidos-afdelinger i Finland, Frankrig, Ukraine, Serbien, Polen, Malaysia og Tyskland har sendt deres lykønskninger til den sårede svensker.
http://ekstrabladet.dk/112/politiet-frygter-rockerkrig-efter-skud-mod-bandidos-boss/5315824
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar