måndag 17 november 2014

En Bandidosmedlem berättar för GT om livet inifrån klubben

Han riskerar mycket genom att göra det men vill förhindra att andra unga män gör samma misstag som han gjort.

Varningen till unga: Gå inte med

Bandidos mc växer och nyligen startades en ny avdelning upp i Trestad som en del i detta.
Här berättar en Bandidosmedlem för GT om hjärntvätt, förnedringsuppdrag och om hur man som prövomedlem bryts ner för att byggas upp till yrkeskriminell.

– Det är människor som man ser vars liv är lite på glid men som senare blir ett rent helvete, säger han till GT om vilka som det kriminella mc-gänget värvar.
Han är medlem i en Bandidosklubb i Europa. En mer detaljerad beskrivning av honom kan inte ges. Ingen får veta vem han är. Inte heller när eller platsen där intervjun ägde rum får avslöjas.

 

"Oljar kugghjulen"

Han riskerar mycket genom att berätta för GT om livet inifrån ett av världens största kriminella mc-gäng, men han väljer att göra det för att förhindra att andra unga män gör samma misstag som han gjort.

– Många bra unga människor hamnar i fel värld. De märker inte att det är för sent förrän det har gått för långt och då kan man sitta där med eventuella skulder till fel personer eller veta för mycket om klubben.

Han berättar att många via sin narkotikaförsäljning kan komma i kontakt med Bandidos, man drar nytta av varandra i en vinn-vinn-situation.
– Ofta ser de det som något väldigt bra för att det oljar kugghjulen i deras drogförsäljningsbusiness. De har kanske någon som har en skuld till dem och den blir genast mycket lättare att dra in om man har en klubbtröja på sig.


"Man blir nedtryckt"

Han berättar också om hur prövomedlemmarna under den här perioden förnedras och bryts ner till att känna sig oönskade.
- De bygger upp unga kriminella till yrkeskriminella genom att styra dem med hot om våld. Unga människor pressas till att begå kriminella handlingar. Men på den nivån behöver man nästan inte tvinga folk för då säger de ja ändå.

Brödraskapskänslan som många lockas av märks inte av förrän det en dag bara vänder.
- Från att nästan inte ha varit värd något, knappt pratats med så blir man en i gänget, alla välkomnar en. Man blir uppdragen på en scen och gratulerad.
Det är dock kortvarigt.
- Man får i och för sig respekt utifrån men inifrån blir man väldigt ofta nertryckt, säger han och fortsätter.
- Och ett snedsteg kan kosta ett armbrott.

"Knäcker man ett finger"

Som Bandidosmedlem krävs det att du är med och drar in pengar till klubben och är med och utför vissa uppdrag. Vägrar du eller misslyckas med det du blir tillsagd att göra kan det leda till våld.

- Det kan börja med någon varning men efter ett tag går det kanske inte att rätta till och då knäcker man ett finger.
Det är de yngre medlemmarna, och supporterklubbarna, som får sköta "skitgörat"

- De äldre på 45 år med familj har ingen lust att sitta i fängelse. Det är folk i yngre år som får ta de uppdragen.
Men att hamna i fängelse ses inte alltid som negativt. Bandidosmedlemmen som GT pratat med säger att det ses som en krimskola och en plats där man får chansen att knyta fler kriminella kontakter.

 

Motståndaren: Polisen

De gemensamma motståndarna - andra kriminella mc-gäng och polisen - är det som håller ihop gänget. Och bilden av polisen som motståndare byggs upp, mycket tack vare några av polisens arbetsmetoder, anser Bandidosmedlemmen.

- Polisen har i sin plan att de ska visa upp sig och visa att de vet var vi är. De tar varje anledning att stoppa dig, visitera dig och testa dig. De står utanför fester och tar in alla med Bandidoskläder på sig för ett drogprov. Det blir bekräftat att du har polisen mot dig och de behandlar dig inte som vem som helst. Då blir det ett hat mot polisen som byggs upp samtidigt som man svetsar ihop sig inom klubbmiljön, säger han och fortsätter.

- Det utnyttjas väldigt kraftigt av äldre medlemmar som vet hur det fungerar. De får in unga människor i tidiga 20-årsåldern i klubben som redan har väldigt mycket agg mot polisen. Och så fort de får på sig klubbkläder så blir det ännu värre och då kan de i princip styra och ställa hur de vill med dem.

 

"Tänk igenom det"

Vad vill du hälsa dem som funderar på att gå med i Bandidos?
- Tänk igenom det, flera gånger. Förr eller senare kommer det den gången man känner att man inte vill vara medlem längre och då kan man inte gå ur. Då är man för djupt inne i det.

GT sökte fredagen den 7 november samtliga Bandidos nationella avdelningar i Europa via organisationens hemsida, för att ställa frågor till dem om deras organisation.

En av dem svarade, Bandidos MC Sweden, genom Andreas Olsson, ledare för Stockholmsavdelningen. I ett mejl meddelade han måndagen den 17 november att organisationen inte hade för avsikt att svara på frågor före vår publicering:
"Vi kan inte svara på dessa frågor så fort, eftersom frågorna behandlas på möte. Detta är ingen diktatur där någon fattar beslut åt andra. Vi kan besvara frågorna, dock inte så här fort. Vi har alltså inte för avsikt att besvara er innan den helg som kommer", skriver han i sitt mejlsvar.
http://www.expressen.se/gt/varningen-till-unga-ga-inte-med/ 

Tryggheten och gemenskapen lockar många unga män till Bandidos. Men skenet bedrar.
– I stället för den här tryggheten de trodde fanns finner de otryggheten, säger Amir Rostami, polis och gängforskare.

En Bandidosmedlem har berättat för GT om en organisation som styrs med hot om våld och om nya medlemmar som hjärntvättas.
– Man kan kalla det för hjärntvättning, socialisering eller en anpassning - man kontrollerar individen för hur mottaglig han är för organisationen, säger Amir Rostami, polis och gängforskare.

 

Tryggheten lockar

Amir Rostami säger också att det inte längre är främst mc-kulturen som lockar unga till Bandidos utan de kriminella elementen och illusionen om tryggheten.

– Den romantiska bilden av broderskapet är i många fall en liten del av det hela. I stället för den här tryggheten de trodde fanns finner de otryggheten, säger Amir Rostami.

Lars Öjelind, gängexpert och biträdande chef på underrättelsesektionen på Rikskriminalpolisen, håller med om kritiken från Bandidosmedlemmen att vissa av polisens metoder kan svetsa samman medlemmarna och stärka gängidentiteten, i stället för det motsatta. Han menar att de till viss del misslyckats.

– Det är klart att när polisen agerar mot gängen så stärker vi dem, framför allt när de märker att vi har svårt att göra något mot gruppen.

Vad kan ni göra i stället?
– Vi försöker fokusera på individerna och de kriminella nätverk som de bygger upp runt sig själva. Om det sedan är med västar eller tröjor så är det egentligen ointressant.
http://www.expressen.se/gt/polisen-otrygghet-istallet-for-trygghet/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar