lördag 29 november 2014

Rättegången mot de 19 åtalade som misstänks ha ingått i organiserad storsmuggling av öl, vin, och sprit avslutades på fredagen.Åklagaren yrkar på fängelse för flera av de inblandade.

Fredagen markerade den femtonde och sista rättegångsdagen för de 19 personer som åtalats för bland annat grov smuggling, grov olovlig befattning med smuggelgods och olovlig försäljning.
Tillsammans är de enligt åklagarna på olika sätt knutna till en verksamhet som bäst kan beskrivas som ett mindre systembolag.

Smugglarligan sprängdes en måndagsmorgon i maj förra året när polisen slog till mot flera adresser i centrala Landskrona efter ett stort spaningsarbete.

I veckor hade polisen kunnat följa hur stora mängder öl, vin och sprit från exempelvis Tyskland lastats in i två garage på Hantverkargatan. Alkoholen såldes sedan till privatpersoner på plats eller via hemkörning.

Sista rättegångsdagen gällde två av kunderna, en 47-årig man och en 55-årig man, som åtalats för befattning med smuggelgods. I deras fall rörde det sig om ett par boxar vin och några flak öl. Men enligt polis ska försäljningen totalt sett varit så omfattande att den till och med gjort avtryck på Systembolaget i Landskrona.

Den misstänkta smugglarligan består av mestadels medelålders män och kvinnor men även ett par pensionärer, den äldsta 74 år. Alla är bosatta i och omkring Landskrona.

I bevisföringen ingår bland annat avlyssnade samtal, spaningsfilmer, foton av misstänkta fordon tagna vid Öresundsbron, spaningsfotografier vid färjeläget i Helsingborg och kvitton.

Totalt åtta av de 19 misstänkta åtalas för grov smuggling. Ett par av dem riskerar fängelse vid fällande dom.

– Brottet är på fängelsenivå, men sedan beror det på hur många resor och vilka mängder personerna åtalats för, säger MichelleStein, en av de två åklagarna.

Domen faller den 22 december, men inte för den utpekade huvudmannen. Den 46-årige mannen, bosatt på en ort utanför Landskrona, har nämligen inte kunnat åtalas.
Han var en av fyra personer som satt häktade efter polisens tillslag fjol, men släpptes senare mot åklagarens vilja. När beslutet senare hävdes var mannen redan försvunnen.
Numera har han en europeisk arresteringsorder vid sitt namn.
http://hd.se/landskrona/2014/11/28/smuggling-kan-ge-fangelse/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar