lördag 29 november 2014

Man hade kalasjnikov i en låda i sovrummet

Under några lådor i sovrummet förvarade den 35-årige helsingborgaren en kalasjnikov.
Tidigare i år dömdes mannen till ett flerårigt fängelsestraff för grovt vapenbrott.
Men nu vill han i stället försättas på fri fot eftersom han anser att vapnet hamnat hos honom av en slump.

Den 35-årige helsingborgaren har sedan tidigare figurerat i diverse narkotikaärenden, kopplats ihop med kriminella nätverk och har även avtjänat långa fängelsestraff. När polisen slog till mot 35-åringens bostad i oktober i år var han också villkorligt frigiven från sin senaste fängelsevistelse.
Vid husrannsakan i lägenheten hittade polisen bland annat en automatkarbin – en kalasjnikov, och ett magasin med 30 skarpa patroner i sovrummet.

Vid den efterföljande rättegången beskrev vapnet av polisens kriminaltekniker som "ett mycket kraftfullt militärt vapen med hög tillförlitlighet".

 

Vapen i sovrummet

35-åringen själv berättade också vid rättegången att han hade fått vapnet av en person som stod i skuld till honom, men att han då inte visste att det handlade om just ett vapen. Enligt helsingborgaren upptäckte han karbinen först när han kom hem.

– Jag fick den på en parkeringsplats i en väska. Min första reaktion var att inte ta emot väskan, men sedan fick jag höra att det låg 10 000 kronor i den, har 35-åringen berättat i förhör.

Eftersom han själv inte är vapenintresserad la han därför karbinen under några lådor i sovrummet. Han säger även att han rådfrågat två vänner vad han skulle göra med den, men hann aldrig göra sig av med den innan polisen gjorde husrannsakan.

 

Vill frias helt

35-åringen har både i förhör med polisen och under rättegången i Helsingborgs tingsrätt erkänt innehav av vapnet. I november dömdes han också till 2 år och 8 månaders fängelse för grovt vapenbrott.

Men nu vill alltså helsingborgaren åter bli försatt på fri fot. I den överklagan som kommit in till hovrätten över Skåne och Blekinge beskriver han fängelsedomen som alltför sträng. Han tycker att straffet borde mildras eftersom han själva inte varit aktiv i införskaffningsprocessen.

I överklagan skriver han också att han tog emot vapenväskan i tron om att den innehöll pengar. 35-åringen anser därför att straffvärdet aldrig borde överstiga ministraffet för grovt vapenbrott vilket är ett års fängelse.
http://www.expressen.se/kvallsposten/man-hade-kalasjnikov-i-en-lada-i-sovrummet/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar