Efter en krock i Kalifornien 2006 med en Ferrari Enzo, blev före detta Uppsalabon Stefan Eriksson världsberömd. Kanske mest för att omständigheterna runt krocken var fulla av mystik. Vem var den försvunne Dietrich som den fortfarande berusade Stefan Eriksson påstod hade kört och vilka var de två "privatpoliser" som kom till olycksplatsen?

Det var denna händelse som fångade dramatikerns och regissören Martin Lindbergs intresse. Han började läsa i gamla tidningsklipp om Stefan Erikssons kriminella karriär, som startade i Uppsala på 1990-talet, och fascinerades.
– Det var främst hans entreprenörsanda som var full av kreativitet men som gick så snett och de gråzoner som förbinder kriminalitet och entreprenörskap som lockade mig att försöka skildra hans liv, berättar Martin Lindberg.
Han lade fram idén om att skapa en föreställning om Eriksson för Linus Tunström, chef för Uppsala stadsteater, och fick klartecken. Sedan dess har Martin Lindberg gjort djupdykningar i tidnings- och radioarkiv och intervjuat gamla vänner till Stefan Eriksson,

Han har också träffat Stefan Eriksson, som numera är skriven i Luxemburg, och intervjuat honom.
– Han är inte förtjust i sitt öknamn "Tjock-Steffe", som han säger att Uppsalapolisen gav honom och menar att han faktiskt är vältränad. Men han verkar däremot inte ha något emot att se sitt liv gestaltat på en teaterscen, säger Martin Lindberg.

Han berättar att pjäsen "Tjock-Steffe" har en underrubrik: "saker man inte gör (och som man inte har gjort)".
Stefan Eriksson började i 20-årsåldern med inbrott och narkotikaaffärer och blev så småningom ledare för vad som kom att kallas Uppsalamaffian. Under ledning av förre länspolismästaren Lars Nylén satte Uppsalapolisen till slut stopp för Uppsalamaffians framfart.

Polistillslaget skedde efter omfattande spaning, bland annat på Stefan Erikssons 16 meter långa lyxmotorbåt Snövit som låg förtöjd nedanför Islandsfallet. När gruppen åkte fast 1993 dömdes medlemmarna bland annat för misshandel, olaga hot, hemfridsbrott, bedrägeri och utpressning.

Efter ett tioårigt fängelsestraff emigrerade Stefan Eriksson till London där han blev högavlönad direktör för spelföretaget Gizmondo. Men när en kvällstidning skrev om delar av ledningens förflutna i Uppsalamaffian, så rasade företagets aktie från 33 dollar till 3 cent och konkursen var ett faktum.

Stefan Eriksson hade hunnit flytta till Los Angeles i Kalifornien. Han kraschade en Ferrari – som inte var betald. Och efterdyningarna till Gizmondokonkursen kom ikapp honom. Han dömdes för förskingring och olaga vapeninnehav till tre års fängelse och sedan förvisning från USA.

I början av nästa år ska Stefan Eriksson än en gång inställa sig till svensk rättegång. Hans version är att någon annan lagt en påse kokain i hans bil som han "gömde i kalsongerna som en ren reflex" när tullen gjorde visitation.

– Min pjäs ska absolut inte bli någon hyllning till förslagen brottslighet. Några i Uppsala hör till dem som blev utsatta för Uppsalamaffians handlingar och kan bli illa berörda av att den gamla historien rullas upp igen. Det vill ju till att vi kan balansera föreställningen mot det, säger Martin Lindberg som också ska regissera den.

Stefan Eriksson kommer att gestaltas av fem skådespelare och föreställningen ska få karaktären av ett drömspel där Stefan Eriksson sitter häktad och blickar tillbaka på sitt liv, från 1970-tal till nutid.
Uppsala stadsteaters urpremiär av ”Tjock-Steffe” blir 21 februari.
http://www.unt.se/kultur-noje/pjasen-tjock-steffe-satts-upp-3436469.aspx Saker man inte gör (och aldrig har gjort)
Han ledde den beryktade Uppsalamaffian. Några år senare var Stefan Eriksson VD för ett miljardföretag i London och introducerade spelkonsollen Gizmondo för världen. Det blev konkurs. Flytt till Los Angeles. Och därefter en karriär som Sveriges internationellt mest kände brottsling efter att han kraschat en lyx-Ferrari mot en lyktstolpe i Malibu. Hösten 2014 greps han igen, mitt i Uppsala, med 26,8 gram kokain i kalsongerna.
I vår blir den osannolika berättelsen om Stefan Eriksson, mer känd som »Tjock-Steffe« teater. Följ med in i lögnernas, lyxlirarnas, undanflykternas och våldets universum. En »Snabba Cash« för teaterscenen där 400 miljoner dollar går upp i rök och skuldräntorna tickar snabbare än hjärtslag.
Boka biljetter:
http://www.uppsalastadsteater.se/tjock-steffe/ 

event: https://www.facebook.com/events/778409132194459