torsdag 10 november 2016

Stort säkerhetspådrag vid kokainrättegång

Ett stort antal poliser och vakter utrustade med skottsäkra västar bevakade rättegången i Lunds tingsrätt. Tre män åtalas för att ha smugglat 18 kilo kokain. En av de åtalade har kopplingar till ett kriminellt mc-gäng – och säkerhetspådraget var stort när han infann sig i rättssalen.
– Det är kriminalvården som har gjort bedömningen att detta behövdes, säger åklagare Stefan Gradler.

Dödshotade pilots familj för att smuggla kokain

Tre män åtalas vid Lunds tingsrätt för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. Den 30 mars i år togs de på bar gärning av polis när de landade med ett plan av modellen Cessna 172R Sky på en liten flygplats i Vallåkra, Helsingborg. Med på resan fanns en väska med 18 kilo kokain.

Koppling till mc-gäng

En källa uppger till Aftonbladet att en av de misstänkta – en 46-årig man –  har kopplingar till ett kriminellt mc-gäng. Därför befann sig flera polispatruller på plats vid tingsrätten när den misstänkte anlände. Alla ordningsvakter hade dessutom utrustats med skottsäkra västar.
Säkerhetspådraget var också stort inne i rättssalen där extrainkallad polis och vakter fanns på plats. Att ett fritagningsförsök befarades märktes vid varje paus. Då bildade kriminalvårdens personal en halvcirkel runt de misstänkta.

”Okänd man följde med”

Kokainsmugglarna trodde att de hade en vattentät plan.
Enligt åtalet flög de till Nederländerna under täckmanteln att det var en nöjesresa för flygentusiaster. Planet styrdes mot Drachten och där landade de på en liten sportflygplats. Efter landningen åkte 43-åringen in till centrum och mötte där en för honom okänd man som hade med sig en stor blå/grå resväska på hjul.
I förhör har 43-åringen sagt att den okände mannen skulle följa med vidare på flygturen men att han ångrade sig i sista stund. När det var 200 meter kvar till planet ska mannens telefon ha ringt. Han säger att det är hans fru som ska föda och beklagar att han inte kan följa med. Enligt 43-åringen ska mannen då ha bett honom att ta med väskan ombord på planet. LÄS OCKSÅ PLUS Mc-klubbarna som vill erövra Sverige

27-åring gäckar polisen

Svensk polis följer sedan planets rutt till Sverige fram till det att det landar på Enoch Thulins flygplats i Vallåkra. De två männen i planet, och en tredje som anlänt med bil, grips. I väskan hittas den stora mängden knark – men mannen som gett dem väskan i Drachten är spårlöst borta.
– Han är häktad i sin frånvaro, säger Stefan Gradler.
Den försvunne mannen är identifierad som en 27-årig man från Skåne. Åklagare Stefan Gradler har tillräckligt med bevis för att knyta honom till väskan med kokain.
– Hans dna har säkrats på en handduk som låg i väskan, säger Stefan Gradler. 

”Han var hjärnan”

De tre åtalade nekar till brott. Under tisdagen hördes två av dem. En 43-åring från Stockholm som, enligt åtalet, var den som tog med väskan in planet säger att han inte hade en aning om vad den innehöll. Han menar att resan till Nederländerna var en ren nöjesresa.
– Det var speciellt. Jag hade aldrig flugit i ett så litet plan tidigare. Vi skulle gå på en stor outlet och en nattklubb, säger han.
Han skyller smugglingen på en 52-årig man som är välkänd av polisen och rör sig i kriminella kretsar. 52-åringen ska ha varit hjärnan bakom smugglingen.

Dödshotade barn

En 38-årig pilot hemmahörande i Småland skyller också på 52-åringen. Denne man ska ha dödshotat piloten och hans familj. Och på så sätt tvingat honom att delta i smugglingen.
– Han frågade hur jag skulle må om ett barn försvann på väg till skolan eller min fru försvann, säger 38-åringen.
52-åringen var inledningsvis häktad som misstänkt för grov narkotikasmuggling.
– Det baserades på uppgifter från två medåtalade. Men det fanns inget som stödde de påståendena, säger Stefan Gradler.
Rättegången fortsätter under torsdagen.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/article23876584.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar