onsdag 16 november 2016

Cobra MC i Sjöbo hyr en samlingslokal i ett industriområde av Sjöbo kommun.

Bandidos inleder kraftfull offensiv

Bandidos gör en kraftfull offensiv i södra Sverige. Två sydsvenska mc-klubbar ingår sedan en tid i Bandidos-sfären. En finns i Lagan. Den andra ligger i Sjöbo.

Klubbarna heter numera Cobra MC. Medlemmarna fick sina västar vid en stor fest i helgen i Sjöbo. Samtliga medlemmar kan räkna med att bli övervakade och kartlagda av polis.

– Vi har en ganska god uppfattning om vilka som är medlemmar, säger Patrik Andersson, kriminalkommissarie vid Polisregion syds underrättelsenhet.

Det som gör att polis i både Lagan och Sjöbo verkligen fått upp ögonen för de två före detta mc-klubbarna är det faktum att båda numera tillhör de så kallade 1%-gängen, alltså de som valt att stå utanför lagen.

– Det här är ju något som går tillbaka till 40-talet och det var då begreppet myntades, säger Patrik Andersson.

Begreppet 1% syftar enligt allmänt vedertagna definitioner på att bärare av märket brutit med det etablerade samhället och i stället har sin lojalitet mot den egna klubbens interna regler.

Svensk polis betraktar, baserat på tidigare erfarenheter, 1%-gäng med misstänksamhet. I spåren av sådana gängs framväxt brukar följa olika typer av brott som till exempel utpressning, misshandel narkotikabrott och vapenbrott.

I Lagan utanför Ljungby fanns tills helt nyligen mc-klubben No Agony som i helgen blev till Cobra MC samtidigt som Streetriders i Sjöbo. Båda är därmed införlivade som stödklubbar till Bandidos.
– De får bland annat betala pengar till Bandidos, säger Patrik Andersson.

Kvällsposten har tidigare skrivit om No Agonys namnbyte men det blev formellt i helgen samtidigt som Streetriders blev till Cobra MC.

– De skedde i samband med en fest i Streetriders lokal i Sjöbo. Vi var på plats och man såg bland annat att medlemmar i Bandidos deltog, säger Patrik Andersson.

Poliser som följer mc-gängen känner väl till de personer som är medlemmar.
I Lagan har polisen följt särskilt en person under lång tid. En 37-åring som tidigare var med i nazistiska grupperingen Blood and Hound och har bland annat dömts för hets mot folkgrupp.
Han utpekas som en av förgrundsfigurerna för Cobra MC av flera källor.

En annan medlem i Cobra MC är en 27-åring, även han utpekad som förgrundsman. Han dömdes 2015 för grovt vapenbrott och lämnade i samband med att han häktades sin plats som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i en Sydsvensk kommun. Han uppmärksammades också när han lät sig fotograferas med en nazistmössa på Facebook.

I utredningen av vapenbrottet, som gällde bland annat innehav av en armborst, 50 patroner 9 mm och 2 patroner kaliber 2,2 framkom att 27-åringen hade nära förbindelser med Bandidos i Helsingborg.
Han uppgav att motorcyklar värda 130 000 kronor tillhörde honom och att han senare sålde samma motorcyklar till en annan person. Men hovrätten i Malmö fann att den verklige ägaren var en förgrundsfigur inom Bandidos i Helsingborg som dömts för grovt narkotikabrott.

Anders Karlsson, lokalpolischef i Ljungby, har följt No Agonys gradvisa närmande till Bandidos. Det faktum att medlemmarna valt att bli Cobra MC gör att polisen skärper sin uppmärksamhet.
– Vi följer dem noga, säger han.

Och precis som Patrik Andersson på Polisregion Syd så vet han vilka som valt att bli medlemmar och var de håller hus. Cobra MC i Lagan har sin hemvist i en tidigare ganska förfallen villa i Lagan.
– Huset såldes för några år sedan på exekutiv auktion och köptes av en privatperson som hyrde ut det till dåvarande No Agony. De har sedan dess rustat upp huset, säger han.

Anders Karlsson beskriver medlemmarna som en blandning av personer som tidigare dömts för brott och andra som inte förekommer i polisen brotts-och belastningsregister.

Festen i Sjöbo som arrangerades för att markera att de två klubbarna blev undergrupper till Bandidos hölls i en industrifastighet som ägs av Sjöbo kommun. Den hyrs av Streetriders.
Fastigheten är klassad som samlingslokal.

– Vi Kommer att vara mycket observanta på den här utvecklingen och har fortlöpande kontakt med polisen, säger kommunalrådet Stefan Lindgren (M) i Sjöbo.
Men han oroas över att en klubb med så nära koppling till Bandidos etablerats i kommunen.
– Det finns ju ett hyresavtal. Om det skulle förekomma aktiviteter som inte är tillåtna så kommer vi att agera, säger han.

Det är till exempel inte ovanligt att mc-gäng bygger om sina lokaler och ordnar sovutrymmen och låter medlemmar eller gäster sova i lokalen. Den möjligheten finns inte enligt den detaljplan som gäller för området.
http://www.expressen.se/kvallsposten/bandidos-inleder-kraftfull-offensiv/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar