torsdag 10 november 2016

Källor uppger för danska Ekstrabladet att misshandeln skett i samband med att mannen hamnat i "bad standing" och uteslutits.

Trots att den tidigare Hells Angels-medlemmen fick sitt ansikte sönderslaget med en påk har han vägrat avslöja vem som nästan krossade hans huvud.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger förundersökningsledaren Henrik Gunst vid danska polisen.
Källor uppger för danska Ekstrabladet att misshandeln skett i samband med att mannen hamnat i "bad standing" och uteslutits.
Den 45-årige mannen hittades natten den 26 maj vid foten till en enorm ek i parken Dyrehaven i norra Köpenhamn. Det var några förbipasserande som upptäckte honom. Han hade misshandlats grovt . Andersiktet var sönderslaget, han hade krosskador i skallen och var medvetslös. Han fördes till sjukhus och lades direkt i respirator.

Förundersökningsledaren Henrik Gunst sammanfattar mannens skador så här:
– Det hade kunnat gå åt antingen ena eller andra hållet. Hans skador var primärt koncentrerat till huvudet, säger han.

45-åringen hade också fått ett ben brutet. Läkarna var övertygade om att han blivit blind av den råa misshandeln.

Den svårt skadade mannen var sedan tidigare välkänd av polisen. Man visste att 45-åringen var medlem i Hells Angels och att han hade varit det under många år.

I dag, när tre månader gått sedan mannen hittades under eken, vet polisen lika lite nu som då om vad som hänt. Mannen har vägrat berätta något om det brutala angreppet som gjort honom till invalid. Han måste numera använda hjälpmedel för att kunna röra sig. Mirakulöst nog ska 45-åringen ha klarat sig utan uppenbara hjärnskador. Han blev inte heller blind.

Slagen med påkar

Dansk polis har enbart knapphändiga uppgifter om hur misshandeln gick till. En teori är att en, kanske två personer, misshandlade 45-åringen med någon form av tillhygge, troligen påkar. Men det finns inga vittnen och 45-åringen tiger.

Det finns flera obesvarade frågor. Hahde han stämt träff med någon vid eken och misshandlats där? Eller hade han blivit slagen på ett ställe och sedan forslats till parken?
Tekniska fynd tyder på att misshandeln skedde just vid eken men polisen kan inte vara helt säker på den saken.

45-åringen har konsekvent vägrat att hjälpa polisen. Men efterhand har det framkommit information som kan förklara varför han råkade så illa ut.

Ekstrabladets källor uppger att mannen hamnat i vad som tidigare hette "bad standing" men numera kallas för "out". Det betyder att en medlem inte längre är önskvärd men också mer än så. Innebörden är att medlemmen är att betrakta som fritt villebråd av andra medlemmar i Hells Angels. Han anses inte som vän, förtrogen eller del av någon slags gemenskap.

Hells Angels kan välja att stämpla en medlem som "out" av många skäl.
– Kamrattjuvar accepteras aldrig, uppger en källa med insyn i Hells Angels.
En medlem förväntas också vara fullständigt lojal och har under de första åren en lång rad förpliktelser men även senare. I det här fallet ska det handla om pengar, enligt Ekstrabladets källor. 45-åringens ekonomiska mellanhavande med klubben ska vara den utlösande orsaken till att han kastades ut och blev så svårt slagen att han svävade mellan liv och död.

Ingen nyhet för polisen

Oavsett orsak verkar utredningen av misshandeln stå stilla.
– Vi har att göra med en gruppering som av principiella orsaker inte vill tala med polisen. Vi har inga vittnen som kan bidra med något eller som sett själva händelsen. Om vi ska klara upp det här krävs det, lite populärt sagt, att någon öppnar munnen. Någon känner ju till vad som hänt, inte minst den drabbade, säger Henrik Gunst till Ekstrabladet.

För poliserna som utreder den grova misshandeln är det ingen nyhet att utkastade medlemmar i mc-gäng som Hells Angels men också Bandidos kan råka extremt illa ut.
Motsvarande uppgifter finns om vad som hänt svenska medlemmar i Hells Angels som slängts ut.
"Räkningen är betald"

Danska rikspolisens NEC, Nationellt Efterforskningscenter, känner väl till vad som kan hända.
– Det här är ett område där det finns olika regler. Vi vet att det är rätt ohälsosamt att komma i bad standing. Man kan bli utsatt för att betala tillbaka pengar, att ta bort sina tatueringar, man kan bli utsatt för övergrepp, säger Lisbet Jessen, vid NEC till Ekstrabladet.

En källa med insyn i kriminella danska mc-kretsar uppger för Ekstrabladet att i fallet med 45-åringen kan det extrema våld han utsattes för tyda på att "räkningen är betald" och att det handlar om att han uteslutits och hamnat i onåd.

Ekstrabladet påpekar dock att uppgiften om att 45-åringen hamnat i "bad standing" inte är bekräftad av polisen.

Fall som liknar vad som hände 45-åringen har dock inträffat tidigare. Precis som med honom var det frågan om grov misshandel.

En Hells Angels-medlem i 30-årsåldern blev i september 2012 knivhuggen i bröstet och fick båda benen brutna. Han slängdes sedan ut från en bil. Orsaken ska ha varit att han fuskat eller stulit pengar.
En medlem kan under vissa omständigheter lämna mc-gänget och det har då kallats för att lämna i "good standing". Det finns flera sådana kända exempel i Sverige. Den som lämnar i "good standning" förutsatts att även efteråt vara lojal mot klubben.
http://www.expressen.se/kvallsposten/hells-angels-man-fick-ansiktet-sonderslaget/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar