tisdag 15 november 2016

Ønsker ikke MC-merker som viser klubbtilhørighet

Utestedet Maskineriet i Tromsø har en policy om å nekte inngang til folk som har MC-vester med gjengmerker. – Det er diskriminering og ikke lov, er beskjeden fra kommunen.

Vi har i likhet med en rekke andre utelivsaktører i byen og landet en policy om at vi ikke ønsker MC-merker som viser tilhørighet til klubber på utestedet vårt. Både MC-folk og alle andre er velkommen hos oss så lenge de ikke har på seg gjengmerker, sier Magnus Utvåg til iTromsø.
Han er leder for Nordic Uteliv, som eier flere utesteder i Tromsø og Harstad, blant annet Maskineriet.

Policy

Fredag kveld ble en gjest hentet av politiet fordi han var ikledd en MC-vest. Utvåg mener situasjonen ble riktig håndtert av sine ansatte.
– Jeg mener vi har opptrådt profesjonelt. Personen ble ikke kastet ut slik det fremstilles i sosiale medier. Vi ga beskjed om at han måtte vrenge vesten eller ta den av om han ville bli. Det nektet han, og han sa at vi måtte tilkalle politiet om han skulle forlate. Det gjorde våre ansatte, og da politiet kom forlot han utestedet uten dramatikk.
Maskineriet har kleskode som gjestene må forholde seg til om de vil slippe inn.

Komplisert sak

– Det er ingen problem for utesteder å ha en kleskode. Vi har etter erfaringer fra resten av landet sagt at vi ikke ønsker MC-merker som viser tilhørighet til en gjeng. Samtidig er vi klar over at det betyr at enkelte grupper kan bli unødig rammet.
Utvåg mener dette er en komplisert sak.
– Det kan godt hende vi må evaluere vår policy etter hendelsen, og vi tar dette veldig alvorlig. Vi ønsker ikke å krenke eller støte noen, og alle folk er velkommen hos oss.

Ulovlig

Marlene Uvsløkk er enhetsleder i Tromsø kommune og er ansvarlig for skjenkebevilling og alkohollovgivningen i kommunen. Hun forteller at Maskineriets kleskode er ulovlig.
– Det har vært lignende saker i andre byer, senest i Bergen i 2013, hvor bystyret vedtok at utestedene skulle kunne nekte såkalte «1-prosentklubber». Da grep Helsedirektoratet inn og konstaterte at det var diskriminering, og ulovlig praksis. Det samme vil gjelde i dette tilfellet i Tromsø, sier Uvsløkk.
Utesteder har likevel noe frihet når det kommer til kleskoder.

Kan ikke eksludere

– Kleskode er tillatt til en viss grad. For eksempel kan de si at man må ha på seg slips eller dressjakke. Derimot er ekskludering av en gruppe ikke tillatt, sier Uvsløkk.
Hun mener det er lite utesteder kan gjøre for å hindre at MC-klubber begynner å bruke enkelte utesteder flittig.
– Hvis de ikke er til sjenanse, har de lov til å være der som alle andre. Hvis det blir et problem, må man se på hvert enkelt tilfelle.
Uvsløkk forteller kommunen ikke vil gjøre noe med denne saken, annet enn å gå i dialog med Maskineriet for å forklare reglene.
Utvåg sier de gjerne går i dialog med kommunen.
– Vi tar det til etterretning. Vi vil evaluere våre rutiner og skal da gå i dialog med kommunen og politiet, og eventuelt andre aktuelle aktører.
iTromsø har ikke lykkes å komme i kontakt med personen iført MC-vest som lørdag ble eskortert ut av utestedet av politiet.
http://www.framtidinord.no/nyheter/2016/11/15/%C3%98nsker-ikke-MC-merker-som-viser-klubbtilh%C3%B8righet-13792078.ece

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar