onsdag 23 november 2016

Så vill Malmö stoppa de kriminella gängen

Efter flera dödsskjutningar och sprängningar har polisen efterlyst hjälp i kampen mot gängen. Nu vänder kommunen sig till regeringen med förslag på lagändringar som ska underlätta arbetet, skriver P 4 Malmöhus.

– Polisen upplever att det går för långsamt, säger  Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande för kommunstyrelsen i Malmö till kanalen. 
Under den pågående våldsvågen i Malmö har polisen uttryckt frustration över svårigheter i arbetet. Frustrationen handlar bland annat över lagliga begränsningar som gör det svårt att agera tillräckligt effektivt mot de kriminella gången.

 – Samhället måste se att det här finns ett problem. Vad är rimligt? Är det rimligt att vi har det så här? Att det i princip inte händer någonting? Eller bör det hända någonting så att alla vi andra i samhället ska må bra? sade kriminalkommissarie Bo Lundqvist i en intervju med KvP om situationen i slutet av förra månaden.

I artikeln efterlyste kommissarien backning från polisledningen och kommunen i kampen mot gängen och de yrkeskriminella.

Det handlade bland annat om att få ett snabbare förfarande med till exempel husrannsakan och häktning.

 – Om vi tar person X, som i åratal har varit i väpnad konflikt med person Y, med ett laddat vapen på stan så borde han ju försvinna. Men det gör han inte, säger Lundqvist och förklarar hur det ser ut nu:
– Han grips av oss, anhålls av åklagare, vi utför en husrannsakan. Om han då erkänner brottet, så släpps han med största sannolikhet. Dessutom, eftersom det hamnar långt ned så kan det gå sex eller åtta månader innan det blir rättegång.

Tre förslag till justitieministern

Som Kvällsposten tidigare berättat har polischeferna även tagit fram en åtgärdslista och framfört sina önskemål till kommunledningen.

Nu har Malmö stad skrivit ett brev till inrikesminister Anders Ygeman och justitieminister Morgan Johansson i ärendet, skriver P 4 Malmöhus. Brevet innehåller en rad förslag på lagändringar som skulle kunna förenkla polisens arbete:

# Enklare att göra husrannsakan hos personer som dömts för brott förr och som ingår i organiserad brottslighet.

# Höj straffet för grovt vapenbrott. Om straffet höjs från ett till två års fängelse blir det lättare att häkta den som är misstänkt.

# Vapen i fordon. Det ska bli lättare att hålla en förare ansvarig för vapen som hittas i ett fordon.
Kommunledningen stöder också ett lagförslag som innebär att straffen blir lika för den som hanterar vapen och den som hanterar sprängämnen och handgranater.
http://www.expressen.se/kvallsposten/sa-vill-malmo-stoppa-de-kriminella-gangen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar