onsdag 16 november 2016

Nederländerna: Totalförbjud Bandidos

Motorcykelklubben Bandidos är aktiva i flertal länder i världen, så väl som i Sverige. Nu vill Nederländerna införa ett totalförbud. - Man kan bara tackla individuella medlemmar annars, men igenom att använda civilrätt kan man totalförbjuda hela organisationen, säger Oebele Brouwer, talesperson för åklagarmyndigheten, till the Telegraaf.

Det är den nederländska åklagarmyndigheten som försöker att totalförbjuda motorcykelklubben Bandidos. Detta eftersom att man anser att organisationen är ett hot mot den allmänna ordningen, rapporterar DutchNews.

- Vi har använt det straffrättsliga systemet för att bekämpa MC-gängen under en längre tid, men tillvägagångssättet har sina begränsningar, säger Oebele Brouwer, talesperson för åklagarmyndigheten, till the Telegraaf.

"Involverade i drog- och vapenförsäljning" 

Enligt åklagarmyndigheten har Bandidos, sedan sin födsel i landet 2014, orsakat en ökning i våldsamma attacker, slagsmål och skutningar.
- Medlemmarna är involverade i drog- och vapenförsäljning, hot och utpressning. Dessutom leder deras rivalitet med andra klubbar till slagsmål och är ett hot mot den allmänna ordningen och säkerheten, säger Brouwer till the Telegraaf.

Ska införa totalförbud

Nu ändrar man istället metod för att handskas med organisationen. Den nederländska åklagarmyndigheten vill nu istället för att bara lagföra individer, använda sig av civilrätten för att totalförbjuda motorcykelklubbarna helt.
- Man kan bara tackla individuella medlemmar annars, men igenom att använda civilrätt kan man totalförbjuda hela organisationen, säger Oebele Brouwer, till the Telegraaf.
Åklagarmyndigheten i Nederländerna har tidigare gjort ett flertal försök att införa ett totalförbud för MC-klubbar. Både i 2007 och 2009 försökte man styrka sin agenda igenom att hävda att det rörde sig om kriminella nätverk - dock så misslyckades försöken.
https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/nederl%C3%A4nderna-totalf%C3%B6rbjud-bandidos-1.3960834

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar