lördag 12 november 2016

Så nära var fruktade Satudarah att etablera sig i Sundsvall: "Ohyggligt svåra att bli av med"

 Den innersta kretsen av Satudarah Northland i Sundsvall poserar på Alnö. 
De har titlarna Treasurer, Road-captain, Vice-president och Security.

De hade västar och en färdig hierarki. Grovt kriminella mc-gänget Satudarah var en hårsmån från att slå klorna i Sundsvall.
– Vi har lagt alla resurser vi haft på att stoppa dem, säger Robert Öhman, chef för polisens underrättelsetjänst i Västernorrland.Det är inte den första kriminella organisationen som försökt etablera sig i länet, men det är den grupp som utgjort det största hotet enligt underrättelsetjänsten hos Polisen.
– Satudarah är ett mc-gäng som kommer från Holland och som spridit sig internationellt. De är kända för grov kriminalitet och grova våldsbrott, säger Robert Öhman.

Enligt polisen började etableringsförsöket i Kramfors våren 2015. En person som tidigare försökt etablera ett mc-gäng med kopplingar till Bandidos och som nu själv blivit fullvärdig medlem i Satudarah Malmö, ledde etableringen i Västernorrland. Han startade nu det nya "Satudarah Northland".


Kort där efter kommer en till person upp från Satudarah i Malmö, en person som har kopplingar till länet sedan tidigare. Polisen tror att han kan ha skickats för att han har större kapacitet att sköta etableringen. Han blir vice president i Satudarah Northland.
– Då förstod vi hur allvarligt det här etableringsförsöket var, säger Robert Öhman.

Kramforsbon blir utesluten ur klubben och vice presidenten driver vidare etableringen. Nu på Alnö i Sundsvall där de fått tag på en lokal.
Så mitt under högsommaren, med knappa resurser, bestämde sig polisen för att de måste satsa allt för att stoppa etableringen.
– Vi vet av erfarenhet från andra städer, att får de etablera sig så är det ohyggligt svårt att bli av med dem, säger han.

Hur allvarligt är det för länet om de skulle få rötter här?
– Det hade varit förödande för samhällsbilden, inte bara i Sundsvall, utan i hela länet och hela södra Norrland. De hade snabbt tagit marknadsandelar på den kriminella marknaden, säger han.
I många andra städer, där mc-gängen hinner slå rot, så följer kriminaliteten samma mönster, enligt experter. Det blir mer organiserat, mer våldsamt och svårare att komma åt för polisen. Gängen tar bland annat över droghandeln.  

Många gäng startar en så kallad beskyddarverksamhet, där företag och även ibland privatpersoner, får betala en summa till gängen som "skydd". I själva verket är det gänget själva som är hotet. Företagare i Malmö har vittnat i media om att de fått ge upp sina krogar av rädsla för de kriminella mc-gängen.

Det finns en etablering i Luleå och söder om Dalälven finns det också många kriminella mc-gäng. Men just södra Norrland är en vit fläck på kartan, enligt polisens underrättelsetjänst.
– Det finns en outnyttjad marknad här som kriminella gäng gärna vill komma över, säger Robert Öhman.


Just Satudarah har blivit kända för en stor brutalitet i Holland och Danmark. I september torterades två medlemmar i en dansk gren av Satudarah, en av dem hittades senare styckmördad i vad danska polisen misstänker var en intern uppgörelse.

I Sverige har polisen haft större framgång mot Satudarah och i länet lyckas till slut underrättelsetjänsten kartlägga nyckelpersonen bakom etableringen här, vice presidenten. Han har med sig 4-5 personer till i den innersta kretsen, alla grovt kriminella länsbor. Till det kommer cirka tio-femton personer till utanför den innersta kretsen.

Enligt polisen var det viktigt att snabbt plocka bort vice presidenten, som man ser som en nyckelperson för att etableringen ska lyckas.

– Det är mycket störning från polisen kring lokalen, både civilt och uniformerat. Pressen ökar och det blir interna stridigheter. Vi omfördelar också resurser till spaning och när vi tillslut lyckas knyta nyckelpersonen vid ett narkotikabrott, då faller hela etableringen, säger Robert Öhman.

Vice presidenten ertappas med nästan ett kilo cannabisharts när han gömmer det i skogen på Alnö. Han flyr när han förstår att han är upptäckt, men lyckas senare gripas i södra Sverige.
När vice-presidenten döms till sex månaders fängelse räknar polisen med att etableringen är död.

– Det har vi sett vid tidigare försök. När vi får fast den som har kapacitet att kunna driva igenom något sådant här så brukar det dö ut, säger Robert Öhman.
Etableringsförsöket har också kostat pengar och anseende och polisen ser i nuläget ingen risk för att försöket ska återupptas när vice presidenten kommer ut.
Vad är det som gör att ni gång på gång lyckats stoppa etableringsförsök, när de ploppar upp på många andra platser i landet?
– Vi har fått reda på det i tid och eftersom det inte redan finns etablerade gäng här så kan vi lägga tid på att stoppa etableringar. Vi har också ett bra samarbete med fastighetsägare och kan på så sätt påverka att de inte får fäste. Får de en lokal blir de starkare, säger han.

http://www.allehanda.se/vasternorrland/sundsvall/sa-nara-var-fruktade-mc-ganget-att-etablera-sig-i-sundsvall-ohyggligt-svara-att-bli-av-med

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar