onsdag 30 november 2016

På en gård i Västsverige ska en ledarfigur för en av Bandidos supportergrupperingar ha hållit en man frihetsberövad.

Offret fick en pistol riktad mot huvudet – och skenavrättades.
– De hotar med att klippa av mig fingrarna och skicka till er, förklarar han i ett panikartat samtal med sin mamma.

Nu åtalas ledaren tillsammans med en annan man och en kvinna för kidnappningen som slutade med att de kom över 63 000 kronor.

En tisdag i september knackade det plötsligt på dörren till bostaden i västra Sverige där mannen i 25-årsåldern befann sig. På andra sidan stod flera män som ska ha sagt sig ha en skuld på 100 000 kronor att inkassera.

Offret förklarar i förhör att han fick några dagar på sig att skaffa fram summan. "Sen kom fredagen", som mannens flickvän konstaterar i förhör.

Den eftermiddagen blev offret upplockat i en bil i centrum, men pengar hade han inte. Därför ska han ha behövt genomlida timmar av skräck i gårdshuset några mil därifrån.

Offret ska ha frihetsberövats och placerats vid köksbordet. De misstänkta förövarna är en man i 20-årsåldern samt en man och en kvinna i 45-årsåldern.

Mannen beskrivs av polisen som högt uppsatt i en västsvensk supportergruppering till Bandidos.

 

Låg pistol på kylskåpet

Offret säger i förhör att kumpanen började hugga i köksbordet med en kniv innan kvinnan – som samtidigt stod och lagade spagetti och köttfärssås – höll fram en elpistol bara några meter framför honom.

Därefter ska han ha blivit skenavrättad av kumpanen med en pistol som legat på kylskåpet. I villan ska det ha funnits barn och även andra personer.
"I situationen som den (pistolen) riktades mot honom trodde han att han skulle bli skjuten", står det i förundersökningen.

 

Blev skenavrättad

Offret säger att kumpanen tryckte på avtryckaren, men ingenting hände. Först efteråt förstod han att det var en kolsyrepistol han hotats med.

Offret ska ha blivit tvingad att ringa olika personer för att få tillgång till de pengar som gärningsmännen menade att han var skyldig. Ett av samtalen gick till hans mamma.

– De hotar med att klippa av mig fingrarna och skicka till er, vittnar mamman om att sonen sagt i panik till henne.

Man ska ha gjort upp en plan för hur offret skulle betala av den påstådda skulden – och innan de släppte honom tog ledarfiguren och kumpanen med honom hem till hans vän för att plocka med sig bland annat en tv och en dator.

Sent på kvällen ska offret ha blivit dumpad i närheten av sin flickväns bostad. Åklagaren skriver i stämningsansökan att han då blivit av med mobil samt konto- och id-kort. Kontakterna mellan honom och de misstänkta kidnapparna gick därefter via vad polisen kallar för en "utpressartelefon".

 

Flydde till hemlig ort

Under de nästkommande dagarna ska offret med hjälp av familjemedlemmar skaffat fram och överlämnat 63 000 kronor innan han flydde till hemlig ort.

Ledarfiguren i Bandidos supportergrupp och hans kumpan misstänks för bland annat människorov, utpressning och rån. Misstankarna mot kvinnan gäller medhjälp till olaga frihetsberövande och olaga hot. Hon ska ha varit hemma hos offrets anhöriga och hotat dem i deras bostad.

– Det är allvarlig brott, säger kriminalkommissarien Lars Johansson, som utrett fallet.

Ska gemene man vara orolig för att bli utsatt för sådana här saker?
– Nej, men det gäller att hålla ordning på sina skulder och betala dem. Tyvärr har det blivit väldigt vanligt att någon säger sig inte ha fått betalt av någon och att man då åtar sig att driva in de här skulderna. Så bötar man folk. Den typen av ärenden ökar.
Samtliga åtalade nekar till brott.

"De menar på att målsägaren köpt en halskedja i guld av XX (kumpanen) för 60 000-65 000 kronor, vilken han inte betalat. De har endast uppmanat honom att betala det han är skyldig", står det i åtalet.
– Nej, nej, svarar kumpanen på polisens fråga om han hotat offret med pistolen.

 

"En fucking leksak"

Kumpanen beskriver ett sådant vapen som en "fucking leksakspistol".
Ledarfiguren och kumpanen åtalas också för en utpressning mot en annan familj i Västsverige. En man har anmält för polisen att han behövde betala 50 000 kronor, annars skulle hans gård bli nedbränd.

"En målsägare anmäler att han blivit utpressad av ett antal personer som presenterat sig komma från NN (undergrupperingen till Bandidos)", står det i åtalet.

Ledarfigurens advokat Inger Rönnbäck är fåordig.

– Jag uttalar mig inte, säger hon.
Offret i kidnappningshärvan sitter i sin tur häktad för misshandel, olaga hot och ofredande i ett annat mål.
http://www.expressen.se/gt/man-kidnappad-och-skenavrattad/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar