torsdag 10 november 2016

ST avslöjar. Brutala mc-klubben nära etableras

Våldsamma mord, narkotikahandel, vapensmuggling och utpressning.
■ Det internationella mc-gänget är känt för sin brutalitet och kom till södra Sverige för tre år sedan.
■ Nu kan Sundsvalls Tidnings reporter Annelie Ledin avslöja klubbens etableringsförsök i somras – och den stora polisinsatsen som stoppade det.
■ Hon har som enda journalist tagit del av berättelsen om etableringsförsöket som hade kunnat rita om den kriminella kartan – i Södra Norrland.
■ – Vi har lagt alla resurser vi har på att stoppa dem, säger Robert Öhman, chef för polisens underrättelsetjänst.


Mc-klubben Satudarah förknippas internationellt med grov brottslighet. Den första avdelningen i Sverige etablerades i Malmö 2013.
Enligt boken ”Svensk maffias” författare Lasse Wierup har det därefter gjorts etableringsförsök i andra delar av landet, men polisen har kunnat stoppa dem.
– Det är bara gratulera om de har lyckats klämma åt dem igen, säger han.Enligt författaren och DN-reportern Lasse Wierup har de svenska medlemmarna i Satudarah främst ägnat sig åt narkotikahandel.
– De har handlat med stora mängder kokain och i det fallet är de väldigt riskbenägna. Ledande medlemmar har också själva hanterat stora mängder narkotika, vilket hittills har gett polisen goda möjligheter att stoppa etableringsförsöken, säger han.


Etableringen i Malmö fick ett abrupt slut i april 2014 efter att polisen hade övervakat flera av Satudarahmedlemmarna när de hämtade ett parti kokain i Stockholm som fraktades med tåg tillbaka Skåne. Kokainet hade en vikt på närmare 40 kilo, vilket motsvarade ett värde av 40 miljoner kronor på gatan. Partiet var ett av de största narkotikabeslagen någonsin i Sverige och ledde till att sju personer samma höst dömdes till sammanlagt 68 års fängelse. 

Hells Angels är annars den dominerande mc-klubben i Sverige som ägnar sig åt kriminell verksamhet.
– De har tidigare försökt bekämpa andra gäng med dödligt våld, men när det gäller Satudarah verkar de inte ha sett dem som någon reell konkurrent, säger Lasse Wierup.

Satudarah MC grundades i Nederländerna i början av 1990-talet och där är de större än Hells Angels med ett 40-tal avdelningar. Satudarah har även lyckats etablera sig i Danmark, Norge, Tyskland, Belgien, Spanien, Indonesien och Malaysia. Gruppen skiljer sig från de flesta andra kriminella mc-gäng genom att de välkomnar alla etniska grupper till sin klubb.
Satudarah MC betraktas internationellt som ytterst våldsamma och hänsynslösa, med medlemmar som ägnar sig åt narkotikahandel, mord, utpressning och vapensmuggling.
När klubben grundades i holländska Moordrecht, hade de första gängmedlemmarna rötter i den tidigare holländska kolonin Moluckerna i Indonesien. Namnet Satu darah är indonesiska för "ett blod", vilket ska symbolisera att alla oavsett etnicitet är lika för gruppen. Klubbens märke är ett mörkt ansikte vid sidan av ett ljust med blod rinnande emellanHär Sundsvall Tidning-reportern Annelie Ledins exklusiva avslöjande – bara för dig som har Plus:


http://www.st.nu/vasternorrland/sundsvall/st-avslojar-exklusivt-for-dig-med-plus-brutala-mc-klubben-nara-etableras

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar