tisdag 30 december 2014

Polisen fick 15 000 illegala vapen

Över 15 000 illegala vapen och 36 ton ammunition lämnades in till polismyndigheten under fjolårets vapenamnesti. Det visar en sammanställning från Rikspolisstyrelsen.

Resultatet överraskar polisen som inte väntat sig så stor omfattning av vapeninlämnandet eftersom det bara är sex år sedan den senaste amnestin genomfördes.

Nu diskuteras en mer kontinuerligt återkommande vapenamnesti.
— Det har inte fattats några beslut ännu men jag är absolut för en sådan lösning, säger Lars Tonneman, chef för enheten för polisrätt vid Rikspolisstyrelsen.

Polismyndigheterna runt om i landet tog emot vapen och ammunition under tre månader i fjol vår. Lars Tonneman är nöjd med resultatet.

— Det är positivt att vi fått bort så många illegala vapen. De flesta har säkert varit ämnade för brottsliga syften. De har knappast heller förvarats på föreskrivet sätt utan varit väsentligt mycket lättare att stjäla, säger Lars Tonneman, till TT.

Samtliga vapen har undersökts av Statens kriminaltekniska laboratorium och de flesta är skrotade. I rapporten konstateras att de vapen som oftast används vid skjutningar i kriminella sammanhang är illegalt insmugglade.

— För att komma åt det behövs skärpning av vapenlagarna i andra EU-länder och ökad kontroll vid våra tullstationer, säger Lars Tonneman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar