tisdag 30 december 2014

Ungdomar utnyttjas av kriminella

I samband med bomberna i Rosengård har ungdomar utnyttjats av kriminella. Det förklarade polismästare Stefan Sinteus under tisdagens presskonferens.
Mycket tyder också på att samma personer ligger bakom bomben som exploderade vid Rättscentrum.

Tre personer är gripna misstänkta för att ligga bakom sprängningen på julaftonen mot ett fastighetskontor på Herrgården. Straxt efter sprängningen greps en 15-åring. Han är nu anhållen misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. I söndags grep polisen två ytterligare män misstänkta för samma gärning. De sitter nu anhållna. Polisen tror att grovt kriminella ligger bakom den senaste tidens sprängningar och att de utnyttjar ungdomar.

– De används för att förvara sprängämnen och vapen. Det är personer i 25-årsåldern som utnyttjar unga som inte är straffmyndiga, säger Stefan Sintéus, polismästare.

Han menar att det är ett vanligt tillvägagångssätt bland grovt kriminella att utnyttja yngre på det här viset. Exakt hur den 15-årige pojken ska ha använts vid sprängningen på julaftonen vill polisen inte gå in på. Däremot kan vice överåklagare Jenny Lindell bekräfta att pojken ska ha funnits på platsen i vid tiden för sprängningen och att han kunde gripas tack vare tips från vittnen.

Med anledning av att polisen har frihetsberövat tre personer misstänkta för sprängningen på julaftonen höll polisen under tisdagen en presskonferens på Rättscentrum. Där berättade Stefan Sintéus att man har haft ögonen på de misstänkta under en lång tid och att den sociala oron i området Herrgården på Rosengård har ökat under hösten.

– Grovt kriminella har försökt ta över området och skapa ett samhälle i samhället, säger Stefan Sintéus.

De kriminella ska bland annat ha sysslat med illegal uthyrning av bostäder på Rosengård. Polisen i Malmö har förstärkt närvaron i området för att få kontroll på situationen. Men när sprängningarna detonerade i december blev det tydligt att ansträngningarna inte räckt till.

Det finns två motiv till bomberna menar polisen. Dels att polisen har ökat sin närvaro i området och dels att flera familjer har hotats av vräkning av det aktuella fastighetsbolaget. Varav en av dem kommer avhysas under nyårsaftonen.

Mycket tyder på att det är samma kriminella personer som ligger bakom både bomberna på Rosengård och bomben i november utanför Rättscentrum. Enligt Stefan Sintéus är det samma typ av bombteknik har använts vid sprängningen den 31 november och sprängningarna den 20 och den 21 december.

– Det är samma typ av stubintråd som har använts. Jag kan säga så här – det är jätteovanligt med sprängningar i Europa och för det mesta är det samma typ av konstellationer som står bakom, säger Stefan Sintéus.

Polisen vädjar till allmänheten att höra av sig om de har något tips angående händelsen. Man söker speciellt en person som ska ha träffats av tryckvågen. Han ska ha blivit chockad och tagits om boende i området.

– Vi vill både få tag på honom och de personerna som tog hand om honom, säger Jenny Lindell.
Susanna Nygren
http://www.skanskan.se/article/20141230/MALMO/141239969/-/ungdomar-utnyttjas-av-kriminella-


Vräkning kan ha lett till sprängdåd på Herrgården 

Polisen tror fortfarande att bakgrunden till sprängningen mot bostadsbolaget Victoria Parks kontor på Herrgården på julafton är vräkningar som har genomförts i området. Tre personer är nu misstänkta i utredningen.

På eftermiddagen i dag höll polis och åklagare en presskonferens för att ge en bild av läget i utredningen. Stefan Sintéus, som sedan i början av december är polismästare i Malmö gav en bild av hur den sociala oron på Herrgården har ökat under hösten. Enligt honom beror oron på ett tiotal personer där de flesta är grovt kriminellt belastade. De tre som är misstänkta för sprängdådet på julafton är kopplade till dem.

– Vi talar om ett fåtal individer som är tungt kriminellt belastade som skapar den här oron, främst i Herrgården. De är dåligt organiserade och tyvärr använder de personer i sin verksamhet som inte är så gamla, säger polismästare Stefan Sintéus.

I den grupp av personer som polisen tittar på i utredningen finns folk som har berörts av vräkningar.
Den 27 december häktades en 15-årig pojke, misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Han är skäligen misstänkt, vilket är den lägre graden av misstanke. I söndags anhölls två män, 19 respektive 38 år gamla. De är misstänkta för grov allmänfarlig ödeläggelse "tillsammans och i samförstånd med annan", men på en högre grad av misstanke: sannolika skäl. Alla tre nekar till brott. Både 15-åringen och 19-åringen förekommer också sedan tidigare i en utredning om grovt vapenbrott.

Vice chefsåklagare Jenny Lindell som är en av de två förundersökningsledarna anser inte att det går att säga i dag vem eller vilka av de tre som nu är frihetsberövade som kan misstänkas bära störst ansvar för sprängningen.

– Nej, det kan jag inte säga idag, peka ut någon som mer aktiv än någon annan. Jag kan bara säga att den synen vi har på dem i dag är att alla tre är lika mycket gärningsmän. De har lika stor del i den här sprängningen, säger Jenny Lindell.

Polisen utesluter inte heller att det kan finnas ytterligare gärningsmän. Den 15-årige pojken sitter häktad till på lördag. Senast i morgon måste Jenny Lindell besluta om hon ska begära häktning även av de två anhållna männen.

Den tekniska utredningen kring hur sprängningen gick till är ännu inte klar. Polisen söker fortfarande efter personer som var på plats. Särskilt är man intresserad av att komma i kontakt med en person som var på plats när sprängladdningen detonerade och som man fått uppgift om av andra vittnen, men som man inte har någon identitet på ännu.

Sprängladdningen som detonerade vid kontoret hade stubintråd. Enligt Stefan Sintéus har en liknande metod använts förut, till exempel vid tidigare angrepp mot samma kontor, vid sprängningen av en bil på Thomsons väg den 20 december och vid sprängningen som förstörde tingsrättens entré på Rättscentrum på Porslinsgatan den 30 november. Han kan dock inte säga i dag om det därmed kan vara samma personer som ligger bakom alla händelserna.

– Nej, absolut inte, det måste vi utreda oss fram till.
Skulle det kunna vara så att det finns en metod som är känd av många olika personer?
– Det skulle också kunna vara så. Men vi tror inte på den teorin, utan det är ett fåtal individer som har kapacitet här, säger Stefan Sintéus.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6057258

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar