fredag 5 december 2014

Dottern till en 49-årig ledare för Outlaws MC, som sköts ihjäl på en skogsväg utanför Ronneby i mars 2012, nekas ersättning från Brottsoffermyndigheten.

Mördads dotter nekas ersättning

Myndigheten anser att offret, som var president i mc-gänget Outlaws, själv hade utsatt sig för så stora risker att komma till skada att dottern inte är berättigad till ersättning ur brottsofferfonden, rapporterar lokala nyhetsmedier.

Två personer, en av dem med anknytning till ett konkurrerande mc-gäng, dömdes till långa fängelsestraff för mord och en tredje för medhjälp till mord. Under rättegången i Karlskrona tilldömdes dottern 50 000 kronor i skadestånd. Då de dömda inte betalade, vände hon sig till Brottsoffermyndigheten, som brukar förskottera obetalda skadestånd till brottsoffer, men i det här fallet sade de alltså nej.
TT


Först lurades Outlawspresidenten ut i skogen, därefter sköts han till döds med flera skott på nära håll.
Efter mordet sökte presidentens dotter ersättning för sveda och värk hos Brottsoffermyndigheten – nu har hon fått avslag.
Myndigheten anser att presidentens genom sin kriminella verksamhet utsatt sig själv för en ökad risk att skadas.


Kvällen den 12 mars 2012 begav sig Outlawspresidenten ut till ett strövområde i Bergamåla utanför Ronneby i sällskap med ytterligare en man. Mannen, som presidenten betraktat som en vän, ska ha bett om skjuts för att hämta ett hekto amfetamin som han sa sig ha gömt i skogen. I utbyte med ska presidenten ha blivit lovad ett par gram narkotika.

Men i skogen väntade i stället två medlemmar i Hells Angels supporterklubb Red & White Crew.
Med fem skott ska presidenten ha skjutits ihjäl på vad som beskrivits som en ensligt belägen skogsväg. Enligt polisens rekonstruktion träffade det femte och sista skottet presidenten i huvudet och avlossades på nära håll.

 

Sätts ner till noll

I tingsrätten dömdes två män för mordet och ytterligare en för medhjälp. Tingsrätten slog även fast att de tre männen, solidariskt, ska betala 50 000 kronor i skadestånd till den ihjälskjutne presidentens dotter.

Men några pengar har dottern inte sett till och nu nekar även Brottsoffermyndigheten henne statlig ersättning.

Myndigheten skriver i sitt beslut att de inte ifrågasätter att det inträffade har inneburit ett stort lidande för dottern, men anser ändå att hennes pappa utsatt sig för en ökad risk att skadas genom sin inblandning i kriminell verksamhet.

"Brottsoffermyndighetens praxis på så sätt att ersättningen sätts ned till noll, dvs. helt uteblir", skriver de och avslår dotterns ansökan.
http://www.expressen.se/kvallsposten/mc-ledare-mordades--dotter-utan-ersattning/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar