onsdag 3 december 2014

Per T. Høyland, 54, är den norska bonden – som blev Hells Angels-president.


Förutom att leda Stavanger-avdelningen av 1%-klubben tog han över föräldragården och blev lantbrukare. NRK:s reporter Morten Nesvik har gjort en exklusiv intervju med Høyland där han även avslöjar att han planerar att åka över Nordsjön med ett mikroflyg.


Det är i NRK-filmen "På Skjøre vinger over Nordsjøen" som Stavangerbon Per T. Høyland berättar hur han vid 20 års ålder gick med i en motorcykelklubb, samtidigt som han gifte sig och fick sitt första barn. När andra sonen kom 1986 tog han även över föräldragården och blev heltidsbonde.
Han är äldst i barnaskaran och det var naturligt att han skulle ta över.

Även om han jobbade som bonde hade han tid för sin lokala mc-klubb, alla hans vänner körde motorcykel och han hade själv kört sedan han var åtta år. Han hörde hemma i detta sociala sammanhang tyckte han själv.

 

Byråkratin tog över

Livet som bonde blev inte vad han själv tänkt sig eftersom byråkratin satte käppar i hjulet för honom. Nu har hans söner tagit över gården.
Livet i mc-klubben var betydligt enklare.

– Det var sammanhållningen och broderskapet som fascinerade mig mest, säger han till Morten Nesvik på NRK. Alla ställde upp för varandra, slår han fast.

Efter att ha passerat några mc-klubbar blev det 1999 dags för Hells Angels där han blev medlem, bara tre år efter att Stavanger och Oslo hade fått fullvärdigt medlemskap i Hells Angels MC World.
Sin försörjning får han som avdelningschef på ett teknikföretag och han anser själv att han är laglydig – liksom de flesta av de andra i Hells Angels, menar han på.

I NRK-dokumentären visar Høyland upp HA-gården i Stavanger för NRK:s reporter Morten Nesvik.
I klubben finns cirka 20 fullvärdiga medlemmar och totalt i Norge har man cirka 100 stycken. Att det skulle handla om gangstrar förnekar Per T. Høyland bestämt och berättar att det handlar om folk som jobbar i goda säkra jobb.
Han menar att det är uniformen som skiljer honom från övriga medborgare.

 

Knarkmotståndare

– Det är väldigt viktigt att definiera vad som är en kriminell organisation, säger han till NRK:s Morten Nesvik. I alla samfund och organisationer finns kriminella element, men det är därmed inte sagt att det är organiserad brottslighet och det bör preciseras att Hells Angels aldrig är dömt för organiserad brottslighet.

På frågan om han skulle ringa polisen om hans bil skulle bli stulen blir svaret tveklöst nej. Han skulle ringa sina vänner, som snart skulle leta reda på bilen.

Annars är kontakten med polisen i Rogaland sparsam och det finns en viss osämja mellan polisen och HA. Polisen brukar ta en vända förbi klubbgården när det är fest i mc-klubbens lokaler. Polisen vill hålla koll på klubben eftersom det som händer i utlandet i mc-kretsar också kan knytas till Norge.

Bjørn Vidar Bollestad är polis i Rogaland och jobbar med den organiserade brottsligheten och han känner till Høyland och hans grupp.

– Vi har ju båda två levt här en del år, så jag känner honom lite, säger han till NRK. Vi har träffats och jag är inte nöjd med vissa saker, till exempel deras fester.

Men Bjørn Vidar Bollestad anser inte att HA är en kriminell klubb, det är en laglig klubb men är en enprocentsklubb där det händer kriminella handlingar utförda av dem som finns inom systemet.

– De spelar på fruktan när de uniformerar sig och de har egna regler för att inte säga något till polisen. Vittnen blir livrädda får att ställa upp på grund av fruktan, slår Bollestad fast.

Per T. Høyland är noga med att poängtera att han är en stark motståndare till narkotika och han framhärdar att det inte alls är narkotikan som är Hells Angels grej, som många tror. Men många använder namnet som förebild för att hantera narkotika eller bedriva indrivning av skulder. Han skulle inte heller tolerera om detta skulle förekomma i hans klubb.

– Du kan kalla det en stängd miljö eller en inte öppen miljö, berättar han för Morten Nesvik på NRK. Men det finns flera trossamfund, frimurarloger och liknande som också är stängda.

 

Fosterbarn

Att leva som mc-president har påverkat hans och familjens liv. När familjen ansökte om adoption och fosterbarn för att hjälpa utsatta barn blev det nobben på grund av hans medlemskap, något som Per T. Høyland är kritisk till.

Nu har han varit gift i 35 år och tänker fortsätta sitt jobb som mc-boss i många år till. Han är fortfarande kvar om tjugo år om han får bestämma. Samtidigt vill han få mer tid till familjen och även kunna ägna sig åt sin andra hobby vid sidan av mc-åkandet. Han håller nämligen på att lära sig att köra mikroflyg och 2016 är det meningen att han ska ta sig den 450 kilometer långa sträckan mellan Skottland och Norge, 100 år efter att den norske flygpionjären Tryggve Gran, gjorde samma flygning.

– Jag tycker att livet är för kort för två saker: att krångla och att spela golf, säger han, avslutningsvis till i NRK:s dokumentär "På Skjøre vinger over Nordsjøen".
http://www.expressen.se/gt/bonde--och-president-for-hells-angels/ 


Frå bonde til Hells Angels-president

 Per T. Høyland (54) seier han er ein lovlydig borgar. Men dersom nokon hadde stole bilen hans, ville han ikkje kontakta politiet.

http://nrk.no/magasin/fra-bonde-til-hells-angels-president-1.12048068

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar