onsdag 10 december 2014

Kornhamnstorg i Gamla stan – centrum för sexhandel

Gatuprostitutionen är tillbaka på Stockholms gator – och Kornhamns­torg i Gamla stan har blivit ett nytt centrum för den öppna sexhandeln.
– Det här är något nytt, säger Mikaela Kölner från Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

15 år har gått sedan sexköpslagen, som förbjuder att köpa men inte att sälja sexuella tjänster, infördes – men gatuprostitutionen på Stockholms gator fortsätter.

Nytt är att de gamla prostitutionsstråken Mäster Samuelsgatan och Malmskillnadsgatan fått konkurrens av fler platser i staden.
– Vi får in många samtal och tips från just Kornhamnstorg. Det är en relativt ny företeelse, att gatuprostitutionen brett ut sig utanför city, säger Mikaela Kölner, Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.
– Vi jobbar mycket på gatan vilket gör att verksamheten störs. Det har resulterat i att man flyttat på sig till nya platser.

Varför just det lilla torget i Gamla stan har blivit en ny hot spot för sexhandeln har polisen inget svar på, men man tror att det hänger ihop med det stora antalet krogar.
När Lokaltidningen Mitt i besöker Kornhamstorg en vardagkväll i början av december är det tomt, men Jesper Levin som säljer korv vid torget har sett hur antalet kvinnor som säljer sex i området exploderat den senaste tiden.
– För ett tag sen var det en eller två som gick här, nu är det minst ett tiotal varje natt då jag jobbar, säger han.

Lokaltidningen Mitt i har också pratat med flera personer som fått förslag om att köpa sexuella tjänster runt Kornhamstorg.
Tommy Ledberg, 55, var på väg hem från jobbet på en klubb en lördagkväll i november när han stoppades av tre olika kvinnor på tre olika platser.
– De frågade om jag ville ha sällskap hem. Först förstod jag inte vad de menade, och när de sa att de erbjöd massage med happy ending trodde jag att de skojade.

2 500 kronor ville tjejerna ha för tjänsten. Tommy Ledberg tackade nej och gick vidare.
Mikaela Kölner säger att polisen har ökat sin närvaro i området men att resurserna inte räcker till.
– Vi skulle kunna hålla väldigt många poliser sysselsatta dygnet runt. Vi går på knäna och naggar bara lite i kanten på det som finns.

Enligt henne är nästan all gatuprostitution organiserad, och många av kvinnorna far illa. Pengarna som sexhandeln drar in används för att finansiera annan typ av grov brottslighet.
– Vi vill att de som köper sex ska förstå att de inte bara betalar för en halvtimme med den här tjejen, utan också är med och finansierar exempelvis handel med vapen, droger och människohandel.
http://mitti.se/kornshamstorg-centrum-for-sexhandel/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar