tisdag 2 december 2014

Kriminell granskas i jakt på gärningsman ang denn kraftiga sprängladdning som exploderat vid rättscentrum i Malmö.

En kraftig sprängladdning har exploderat vid rättscentrum i Malmö.
– En person har tänt på och sedan sprungit därifrån. Därefter small det. Tingsrätten är rejält skadad. En balkongdörr har flugit in i en lägenhet och en person har fått skärskador, säger Stephan Söderholm, informatör vid Skånepolisen.
http://www.expressen.se/kvallsposten/kraftig-explosion-vid-rattscentrum-i-malmo/


Polisen jagar flera gärningsmän efter sprängdådet


Det är inte första gången som polisen och rättsväsendet i Malmö utsätts för attentat. Två explosioner har nu skakat om Rättscentrum och en sprängladdning har detonerat utanför en polisstation.
Den 6 juli 2010:
Två poliser blev beskjutna med en kolsyrepistol vid en utryckning till Rosengård. Ingen skadades.
Den 9 januari 2011:
En flaska med brandfarlig vätska exploderade mellan två polisfordon utanför polisstationen Öster i Malmö i Rosengård. Det blev mindre skador på bilarna.
Den 18 juni 2011:
Sex skott avlossas och träffade polisstationen i Rosengård. Skotten träffade fönster och fasaden. Minst två polismän ska ha befunnit sig i byggnaden, men ingen skadades.
Den 1 februari 2012:
Under natten exploderade en bomb utanför närpolisstationen på Eriksfältsgatan i Malmö. Ett stort hål uppstår i fasaden och lokalerna skadas. Bara timmar innan fanns det poliser inne i stationen. Kvällen innan explosionen så blev en 48-årig man skjuten till döds på Fosievägen i Malmö. 
Den 4 maj 2013:
En förundersökning inleds mot en man som misstänks ha mordhotat en domare och en åklagare i samband med att mannen häktades i en mordutredning.
Den 2 februari 2014:
En explosion skakade Rättscentrum och orsakade materiella skador som glaskross och skador på fasaden vid entrén till tingsrätten. Ingen person skadades.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6033259


Bomben mot Malmö tingsrätt är ett allvarligt angrepp på rättsväsendet. Konsekvenserna kommer att bli betydande. 

Bara timmarna efter den kraftiga explosionen började spekulationerna. Vem? Varför?
Ja, det kan finnas kopplingar till bombattentatet mot samma tingsrätt i vintras. Det finns teorier om att den attacken var ett svar på "Operation Olivia", Malmöpolisens specialgranskning av ett 50-tal kriminella i staden.

En uppenbar likhet mellan de två dåden är valet av tidpunkt, natten mot måndag respektive sen söndagskväll.

Tider då inte många är ute: få vittnen och mindre risk att någon ska dö.

Men söndagskvällens bomb kan också ha att göra med någon av de pågående rättegångarna. Eller mc-brottsligheten. Eller en häktningsförhandling om misstänkt penningtvätt som ska hållas i dag. Eller någonting annat.
Många har ett horn i sidan till rättsväsendet och det är egentligen meningslöst att spekulera.
Oavsett vem eller vilka som är skyldiga är det ett mycket allvarligt brott som har begåtts. Det är ett angrepp mot våra domstolar, en av de grundläggande funktionerna i en stat, institutioner utan vilka samhället skulle rasa ihop. 

Kriminell granskas i jakt på gärningsman

Han är i 30-årsåldern och räknas av polisen som en av de farligaste människor man kan möta i Skåne. Han misstänks ligga bakom flera av de bombdåd som inträffat i Malmö under senaste året.
- Bevisen håller ännu inte för att ta honom, säger en källa med insyn i polisens jakt på mannen.
Samme man har förekommit i minst två mordutredningar. Han hårdgranskas efter sprängningen mot Rättscentrum i Malmö.

Två av varandra oberoende källor beskriver mannen så här:
- En av de farligaste i den här stan.

Mannen är tungt kriminellt belastad och ingår i kretsen av de personer som punktmarkerats av Malmöpolisen sedan flera år tillbaka. Han har tidigare figurerat i minst två mordutredningar.
Enligt Kvällspostens källor är han självklar som en av några få personer som just nu granskas extra noga av utredarna på länskriminalen när de nu försöker få fast personerna bakom den kraftiga explosionen vid Rättscentrum i Malmö.

- Det är inte så många som kan det här med sprängämnen, säger en av källorna.
Malmöpolisen har efter gårdagens kraftiga explosion vid Rättscentrum satt samman en särskild stab ledd av polisintendenten Bengt-Åke Malm i Malmö.

 

"Arbetar brett"

Staben är inte operativ utan finns på plats för att utredarna på länskriminalen med förundersökningsledaren JB Cederholm i spetsen snabbt ska kunna få beslut som ger dem nödvändiga resurser och tillgång till experter och personal.

Totalt arbetar sedan i går cirka 30 poliser, utredare och underrättelseexperter med att samla in information.

- Det är ganska självklart att vi tittar på personer som vi vet sysslar med sprängämnen och då särskilt de som ingår i den grova organiserade brottsligheten, säger Lars Förstell, informatör som knutits till staben.

Han varken vill eller kan bekräfta att utredarna tittar på en viss person.
- I sådana här sammanhang arbetar polisen alltid brett för att inte låsa sig vid ett visst spår, säger Lars Förstell.

Ett för polisen välkänt faktum är att när yrkeskriminella i olika grupperingar sätts under press så brukar det hända saker. I Malmö pågår sedan förra årets en sådan insats, Operation Olivia, som punktmarkerar kriminella som sysslar med just vapen, sprängämnen och narkotika.

 

Kan bli reaktioner

- Vi vet att det kan bli reaktioner när vi är framgångsrika, säger Lars Förstell.
Just mannnen i 30-årsåldern har inte såvitt Kvällsposten fått fram varit satt under sådan press. Men han är ändå en av de högintressanta, enligt Kvällspostens källor som har insyn i polisens hemliga underrätelserapporter.

 -Det finns bevis men ännu inte tillräckligt för att han ska kunna bli anhållen och häktad, säger en källa till Kvällsposten.

Det är frågan om vitt skilda sprängningar som mannen misstänks ha genomfört. Några har uppfattats som hämnd, andra som en markering.

Hur 30-åringen kommit att hamna i fokus är oklart.

Ett spår som utredarna också följer är ett tillslag mot en grupp ungdomar som misstänks för en rad grova våldsbrott. Under senare tid har polis gått hårt åt just den här gruppen. Det är frågan om ett gäng 20-åriga killar som trots sin relativt låga ålder har dömts för misshandel, olaga frihetsberövande och rån.

Kriminalkommissarie JB Cederholm sade under gårdagens presskonferens att det trots allt finns vissa spår.

 

Tekniker har gjort fynd

- Tekniker har gjort en del fynd som ska analyseras, sade han.
Polisen har också en videofilm som visar hur en eller två personer placerar ut vad som tycks vara ett paket vid Rättscentrum. Ovanför platsen finns flera övervakningskameror.

När personal inne på Rättscentrum såg paketet skickades flera patruller till platsen.
Poliserna kom, lyckligtvis, fram för sent.

-  Det är en mycket kraftig detonation som orsakat relativt stora skador som krossade fönster och bortslitna balkonger. Tur att ingen allmänhet eller polis var framme då hade det kunnat gå illa, säger JB Cederholm.

Poliser genomförde under dagen en omfattande dörrknackningsoperation för att försöka hitta vittnen som kan ha sett vart de misstänkta personerna tog vägen.

Ett annat spår är en bil som lämnade en tvärgata intill Rättscentrum strax innan explosionen.
Vid 20-tiden hade ingen person tagits in till förhör eller frihetsberövats som misstänkt för sprängningen. Det behöver inte betyda att polisen saknar ledtrådar som pekar åt ett visst håll.
- Vi måste ha ett väldigt bra underlag innan vi tar in någon misstänkt, säger Lars Förstell.
 http://www.expressen.se/kvallsposten/kriminell-granskas-i-jakt-pa-garningsman/

Flashback Forum Samhälle Aktuella brott och kriminalfall
Bomb vid rättscentrum i Malmö 2014-11-30
https://www.flashback.org/t2485457

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar