onsdag 10 december 2014

Rock Machine - Nya uppgifter om sprängningen i Hasslarp - Teorin: Gripna trion förberedde ett mord

Sprängningen i Hasslarp i går har koppling till skottdramat i Hyllstofta i september. En man från NV-Skåne är misstänkt för förberedelse till mord, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och grovt vapenbrott.

Under natten mot tisdag genomförde polisens bombgrupp från Stockholm en kontrollerad sprängning vid Sockerbruket i Hasslarp. På tisdagen var området fortfarande avspärrat.
– Vi genomför en teknisk undersökning och fortsatt husrannsakan i lokalen, säger Kerstin E Eriksson, åklagare i ärendet.

I lördags anhölls tre män från NV-Skåne misstänkta för förberedelse till mord. De har varit anhållna i sin frånvaro sedan i slutet av förra veckan men anträffades först i lördags.

– Jag kan inte gå in på några detaljer men det finns kopplingar mellan dessa män och de två män som sitter häktade sedan tidigare efter händelserna i Hyllstofta. De som redan är häktade är dock misstänkta för medhjälp till mordförsök, säger Kerstin E Eriksson.

Brottstiden för mordförsöket i Hyllstofta är den 20 september, medan brottstiden för förberedelse till mord sträcker sig från den 20 september till dess att de tre männen greps i lördags.

Har alla män varit ute efter samma person?
– Det kan jag inte gå in på i nuläget, men det finns som sagt kopplingar mellan dem.

Efter anhållandet i helgen har flera husrannsakningar gjorts. Lokalen vid Sockerbruket i Hasslarp ska ha disponerats av någon eller några av männen. Enligt åklagaren har de hyrt eller lånat den.

– Jag vill inte gå in på exakt vad det är vi har hittat eftersom husrannsakan fortfarande pågår, men en av männen är misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

De explosiva ämnena i Hasslarp oskadliggjordes av bombgruppen från Stockholm under måndagskvällen. Om det finns fler explosiva ämnen i lokalen eller om fler kontrollerade sprängningar ska genomföras vet inte åklagaren i nuläget.

– Jag känner inte till att det ska vara mer, men det beror ju på vad man hittar. Men det som desarmerades i går är ju desarmerat.

Under tisdagseftermiddagen hålls tre separata häktningsförhandlingar. Två män födda -89 och -90 är alltså misstänkta för förberedelse till mord. Den tredje, född -76, är misstänkt för förberedelse till mord, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och grovt vapenbrott.
http://hd.se/helsingborg/2014/12/09/polisen-fortsatt-fortegen-om/

Utredningen kring mordförsöket i september på en 40-årig man som knyts till mc-gänget Rock machine sväller.

Nu kopplar utredare samman händelsen med tre män som misstänks för föreberedelse till mord i ett annat ärende.

När polisen under natten mot tisdagen slog till mot männens lagerlokal i Hasslarp hittades ett farligt föremål som polisen tvingades spränga.

- Det finns kopplingar till mordförsöket i september genom personer och liknande. Mordförsöket de tre misstänks för är dock ett separat ärende, säger åklagare Kerstin Eriksson.

De tre männen, 24, 25 och 38 år gamla, kunde gripas i lördags. De var då häktade i sin frånvaro misstänkta för förberedelse till mord.

- Det är i förhör med dessa män som det framkommit uppgifter som pekar mot den här lokalen i Hasslarp, säger åklagare Kerstin Eriksson som leder förundersökningen.

Uppgifterna var av sådan art att polisen fattade beslut undersöka en lagerlokal i det gamla sockerbruket. Det var under pågående husrannsakan som polisen under måndagskvällen hittade ett föremål som man bedömde som farligt. Polisens bombgrupp, som är baserad i Malmö, kallades till platsen och beslutade sig för att spränga föremålet.

 

Kopplas till skjuten mc-man

Samtliga misstänkta kommer att begäras häktade under tisdagen misstänkta för förberedelse till mord. En av de misstänkta, den 38-årige mannen, kopplas av polisen till det farliga föremålet som påträffades i lagerlokalen och misstänks därför även för grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

De tre är tidigare dömda för en rad brott, bland annat vapenbrott, narkotikabrott och trafikbrott.
Förundersökningsledare Kerstin Eriksson kopplar utredningen till en skjutning i Hyllstofta i september då en illa skadad man i 40-årsåldern hittades vid den gamla pipfabriken i området.

40-åringen knyts enligt flera uppgiftslämnare till det internationella mc-gänget Rock machine som etablerades i Sydsverige 2012.

I en lokal i anslutning till platsen där den skottskadade mannen hittades hittade polisen förra vintern en omfattande cannabisodling.

Det var efter att cannabisligan avslöjats som lokalerna i Hyllstofta hyrdes ut till mc-klubben Rock machine, enligt tidigare uppgifter till Kvällsposten.

Två män sitter sedan tidigare häktade misstänkta för inblandning i skjutningen, misstänkta för försök till mord respektive medhjälp till försök till mord.

Kerstin Eriksson är dock förtegen om exakt hur de två ärendena hör ihop.
- Det handlar om att ärendena har kopplingar genom personer och liknande. Den förberedelse till mord som det nu gäller är ett separat ärende, säger hon.
http://www.expressen.se/kvallsposten/teorin-gripna-trion-forberedde-ett-mord/

Enligt åklagare Kerstin E Eriksson har ärendet koppling till skottdramat i Hyllstofta i september i år. Två män sitter häktade i det fallet. På vilket sätt de två ärendena har koppling till varandra vill Kerstin E Eriksson inte gå in på.

Två av männen greps i Halland, en av dem i Helsingborg. Samtliga män har varit anhållna i sin frånvaro sedan i slutet av förra veckan, och nu har de alltså anträffats.

Om männen ska begäras häktade eller inte avgörs under tisdagen. På måndagen satt de fortfarande anhållna. De är födda -76, -89 och -90. I övrigt är åklagaren mycket sparsam med detaljer.
Publicerad 8 december 2014 kl. 15:07
http://hd.se/klippan/2014/12/08/tre-misstankta-man-har-anhallits-i/

Rock Machine är en i grunden kanadensisk mc-klubb som bildades på 1980-talet och gjorde sig ett namn när man hamnade i en blodig konflikt med Hells Angels i Kanada.

De flesta avdelningar i Rock Machine gick upp i Bandidos MC i början av 2000-talet, men efter interna stridigheter valde de att återvända till Rock Machine MC år 2007.
Året därpå öppnade klubben sina första avdelningar i USA och Australien.
Och sedan en tid finns de även i Sverige, närmare bestämt i Hyllstofta utanför Klippan.
http://rmmcsweden.se/
https://www.facebook.com/rmmcwasteland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar