måndag 8 december 2014

Jätterazzia slår ut kriminellt nätverk i Göteborg - 75 kilo marijuana i beslag

75 kilo marijuana i beslag.
17 anhållna och utslagna kriminella nätverk i Göteborgs förorter.
Under tisdagsmorgonen gjorde polisen i Västra Götaland, Skåne, Stockholm och Danmark en samordnad razzia i sex fastigheter där ett narkotikanätverk odlat gigantiska mängder marijuana med fokus på den svenska och västgötska marknaden.

Totalt frihetsberövades 28 personer, varav 17 nu är anhållna. Tre personer är anhållna i Skåne och en i Stockholm. Samtliga kommer att föras till häktet i Göteborg. Samtliga är misstänkta för grovt narkotikabrott.

Spaningarna mot knarkproducenterna påbörjades redan i somras.
- Att vi kom dem på spåren beror på en utredning som vi bedriver inom ramen för den särskilda händelsen vi har här i Göteborg där vi arbetar mot kriminella nätverk i förortsmiljöer, som bland annat ägnar sig åt grova våldsbrott, säger Erik Siverbo, biträdande chef för länskriminalen i Västra Götaland.

Förutom de 75 kilo marijuana som polisen nu beslagtagit räknar Dan Windt, rotelchef vid narkotikaroteln i Västra Götaland med att det kommer att krävas minst fyra lastbilar för att transportera allt bevismaterial från de sex odlingarna. Och att det med mycket stor sannolikhet kommer att dyka upp mer narkotika i den fortsatta undersökningen.

- 75 kilo är oerhört lågt räknat. Jag är övertygad om att det kommer att bli betydligt mer, och detta är ett jättebeslag, säger han.

Knarkodlarna har hyrt fastigheter på landsbygden som de specialisolerat och specialventilerat och sett till att koppla om elen så att de fått den direkt från nätet, så att elförbrukningen inte skulle kunna synas på elmätarna.

- De har varit superexperter och kallat in experter på el och odling och byggt upp verksamheterna. Sedan har de satt en människa att sköta om odlingen, som aldrig fått gå utanför dörren och fått mat levererad någon gång i veckan, säger Dan Windt.

Den stora narkotikarazzian kommer inte bara att få konsekvenser för det nu utslagna närverket – utan också för de kriminella nätverken i Göteborgs förorter, Fyrbodal och Älvsborg, som ägnar sig att sälja knark.

I Göteborg har det förekommit uppgifter om att en del av gängskjutningarna i förorterna orsakats av bråk kring försäljningsområden.

- Nätverket som nu är utslaget levererar stora mängder in till ledande personer i de här kriminella nätverken. Och de lokala konsekvenserna är att det kommer att bli svårare för dem att få tillgång till cannabis och på så sätt tjäna pengar. Det kommer att ruska om i deras värld och strukturer. De måste leta nya leverantörer, säger Erik Silerbo.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2564651-jatterazzia-slar-ut-kriminellt-natverk-i-goteborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar