onsdag 24 december 2014

Bandidosmedlem kan nekas vapentillstånd

GÖTEBORG. Förvaltningsrätten anser att det är rätt att en Bandidosmedlem får licens för vapen – då han har ett genuint intresse för jakt. Nu har polisen överklagat till kammarrätten då de befarar att han kommer använda vapnen för mer än bara jakt.

början av december gav förvaltningsrätten den 35-åriga mannen från Kungälv rätten att inneha jaktgevär. Enligt rätten ska mannen vara lämplig då han har uppfyllt samtliga krav för att bruka vapnen. Mannen har ett stort intresse för jakt- och viltvårdsintresse och är sedan tidigare inte dömd, därför anses han fullt lämplig för vapeninnehav.

Känd av polisen

Polisen i Västra Götaland har avslagit 35-åringen rätt att inneha gevären då han är medlem i ett känt motorcykelgäng. Polisen skriver i överklagandet till kammarrätten att mannen kan använda vapnen till andra ändamål än till jakt. Det för att han är medlem i en organisation som tar avstånd från samhällets lagar och regler.
Mannen ska vid flera tillfällen umgåtts med andra medlemmar i Bandidos, och ska dessutom ha visat sin tillhörighet till gänget genom att bära väst och det emblem som gänget har. Därför ska rätten inte enbart se till den enskilde individens rätt till licens för jaktvapen, enligt polisen.

 

Aldrig dömd

Mannen understryker att han har blivit bedömd efter medlemskapet i mc-gänget, och inte som person. 35-åringen menar också på att han har följt lagen genom att söka tillstånd för att inneha gevären. Dessutom ska han ha ett godkänt vapenskåp att förvara jaktvapnen i. Mannen poängterar att han uppfyller samtliga krav för vapeninnehav och han är godkänd i alla de kunskapsprov som krävs. Hans intresse för jakt ska enligt yrkandet inte ha någonting med tillhörighet i klubben att göra.

 

Lämplig för innehav

Förvaltningsrätten tog inte i domen hänsyn till 35-åringens anslutning till Bandidos, då det inte har med licenssökandet att göra. Mannen har påvisat för Förvaltningsrätten att han har godtagbart ändamål för vapenlicens, det vill säga- jakt. Då polisen inte har kunnat påvisa några fall där mannen inte kan ses som lämplig för vapeninnehav så har rätten beslutat att han är fullständigt lämplig.
Förvaltningsrättens skriver i bedömningen att polisen inte har tagit hänsyn till mannens ändamål för vapeninnehav. Polisen har aldrig i överklagandet nämnt mannens olämplighet att inneha vapen för just detta ändamål. Utan de ska bara ha sett till 35-åringens medverkan i mc-organisationen.
http://www.expressen.se/gt/bandidosmedlem-kan-nekas-vapentillstand/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar