fredag 19 december 2014

Här är gängen som styr

Hells Angels, Bandidos och Original Gangsters märks allt mer sällan. Nu är det stadsdelsgängen som dominerar i den undre världen i Göteborg. GP har tittat närmare på ungdomarna som håller sina områden i skräck.

På fredagen kommer domarna mot de 13 män från Bergsjön och Kortedala som, enligt åklagarna, utgjort det hittills kanske starkaste territoriella nätverket i Göteborg.

En av dem säger:
– Äh, dom snackar skit. Det existerar fan inget stadsdelsgäng. Det är bara nåt som dom hittat på.
Andra är av diametralt motsatt uppfattning. Men det är också en värld där få pratar utan att ha utlovats anonymitet.

Läs också: Det lutar åt fällande domar i Bergsjömålet

Allt som allt består polisens lista över personer som tillhör territoriella gäng av närmare 200 namn.

Det är unga män, så gott som alla födda mellan 1985 och 1997, och av blandad etnicitet. Ingen, med något extremt udda undantag, har en eftergymnasial utbildning.

Majoriteten inledde sin brottsbana redan under högstadiet. Merparten har tillgång till skjutvapen.
– Förbindelserna mellan de olika konstellationerna löper kors och tvärs över stan. Ofta är relationerna, affärerna och brottsplanerna kopplade till enskilda personer, konstaterar en spanare som arbetar på Hisingen.

Mönstret är det samma som i den övriga världens storstäder. Lokala förmågor äger sina bostadsområden, gathörn, parker, fritidsgårdar, trappuppgångar, källarutrymmen och hisschakt.
Det sitter spejare på balkonger och larmar via walkie-talkie när en polisbil rullar in i kvarteret.
Det finns även exempel på där stadsdelskriminella i jakt på en temporär fristad – mot en mindre betalning och under en kortare period – tagit över lägenheter från vanligt folk.

– Min vän vågade inte säga nej. I stället tvingades han och frun och deras småbarn flytta till ett lågprishotell i närheten och bo där en vecka, berättar en man som är kompis med dem som drabbades.
Den strukturella förändringen i Göteborg började synas under hösten 2008.

En gruppering av yngre män från i första hand Angered och Kortedala, som senare fick epitetet Gårdstensalliansen, nekade mc-gänget Bandidos möjligheten att sälja narkotika i deras förorter.
Upproret mot de etablerade gängen spred sig snabbt.

I dag ser de kriminellas karta annorlunda ut, jämfört med för fem år sedan. Göteborg är uppdelat mellan ett tiotal nätverk på stadsdelsnivå.

Dessa bygger i huvudsak på släktskap, kamratskap, gemenskap från tidig barndom, från grundskolan och från idrottsklubben.
– Just fotbollen är viktig. Ett stort antal av de här ungdomarna har spelat tillsammans, både i organiserade lag och mer spontant på olika planer och gräsmattor, förklarar en erfaren tränare som känner flera av dessa unga män.

De känslomässiga banden är mycket kraftfullare här än inom de så kallade väst- eller fängelsegängen.

Det är nästan omöjligt för en medlem i ett stadsdelsgäng att vittna mot en annan, utan att det innebär överhängande fara för föräldrar och syskon och ytterligare anhöriga.

Elva unga män har, från januari 2011 och fram till i somras, mördats som en konsekvens av konflikter mellan och inom de olika nätverken. Och en tolfte yngling är spårlöst försvunnen.
I inget av dessa fall har den skyldige kunnat straffas.

– De här unga pojkarna är helt oberäkneliga. Ja, livsfarliga. Jag ger mig inte ut ensam, hur som helst, nuförtiden. Och då vet ändå ganska många vem jag är, poängterar en man i 30-årsåldern som funnits med i ledarskiktet inom mc-sfären.

Enligt rikskriminalens färska genomgång verkar dessa täta sammanslutningar i Hisings Backa, Biskopsgården, Bergsjön, Gårdsten, Hammarkullen och Hjällbo, Frölunda och Tynnered samt i Majorna. Flertalet av dem styrs av biologiska bröder.

– Problemet när det gäller stadsdelsgängen är att de här killarna saknar alla förutsättningar, de erbjuds inga alternativ. De sugs upp av dessa ligor i unga år och utvecklar därefter en kriminalitet inom gruppen, säger Sven Alhbin, chef för länskriminalen i Västra Götaland.

Han tillägger:
– Eftersom det råder en strikt hierarki, så kvalificerar man in sig genom att begå allt grövre brott.
Långa fängelsestraff för de 13 i Bergsjögänget skulle betyda polisiärt andrum:
– Javisst, men då måste vi utnyttja det vakuum som uppstår efter dem som vi lyckats lagföra. Sätter vi inte kvickt in åtgärder från samhället, så fyller nya grabbar upp luckorna – och vi står kvar och stampar på samma fläck, avslutar Alhbin.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2579258-ungdomsgangen-styr-i-flera-stadsdelar

BISKOPSGÅRDEN
Stadsdelen är uppdelad i två stridande nätverk.
Konflikten gäller – förutom gamla oförrätter – narkotikaförsäljning på Västra Hisingen, i synnerhet i penningstarka Torslanda.
Länskriminalen hävdar att Vårvädersligan i Södra Biskopsgården styrs av en man (född 1988), som besköts av polisen redan 2004 under ett ingripande i Kallebäck.
I kärnan runt honom finns hans lillebror, ett annat brödrapar, en tidigare medlem i Bandidos X-Team och en person kallad Apan. De backas upp av beväpnade unga grabbar i gymnasieåldern.
Gänget norr om Friskväderstorget består av flera personer med rötter i Hells Angels-kopplade Red & White Crew, bland annat två av de män (båda födda 1982) som åtalades efter dödskjutningen vid panncentralen i Länsmansgården 2008.
 
HISINGS BACKA
För ett par år sedan kördes Bandidos ut ur stadsdelen. Två av förgrundsfigurerna i Backagänget (födda 1982 och 1984) mördades emellertid under första halvåret 2014 och ytterligare några tvingades flytta. Det är oklart om gruppen numera håller ihop eller om den splittrats upp i två fraktioner.
Yngre brodern till en av de skjutna männen har fortfarande stöd i vissa kretsar. Två andra män (båda födda 1991) har dock större inflytande.
Historiskt fiender med Vårvädersligan, alltsedan ett mord sommaren 2012.
 
BERGSJÖN/KORTEDALA
Den nyligen avslutade rättegången har gett en unik inblick. Det som tidigare framställts som den kanske mäktigaste territoriella gänget förefaller ha krackelerat.
Deras verksamhet var, enligt polis och åklagare, nästan uteslutande finansierad via försäljning av cannabis.
Den äldre falangen – främst tre bröder (födda 1983, 1985 och 1989) – utmanades hösten 2013 av den yngre falangen, som också påstås styras av ett biologiskt brödraskap.
Den interna konflikten har hittills kostat fyra unga män livet och resulterat i ett betydande antal skottskador.
 
FRÖLUNDA/TYNNERED
Kriminella från kvarteren runt Frölunda Torg och Opaltorget kontrollerar stora delar av droghandeln söderut, i exempelvis Askim, Hovås och nedåt Särö.
Många aktiviteter cirkulerar kring en före detta medlem i Original Gangsters (född 1983), hans lillebror och deras nära kompisar.
Ett lösare sammansatt nätverk än några av de andra, men ändå med tydlig struktur. Har, förutom narkotika, även sysslat med serier av mer avancerade bedrägerier som sprängdes i och med polisens West Side-insats.
 
HAMMARKULLEN/HJÄLLBO
Många unga och ostrukturerade killar, ofta moped- eller mc-burna, som gjort sig skyldiga till väldigt brutala våldsbrott – exempelvis människorov och grova utpressningar.
Den ena falangen binds ihop av släktband och är spridd över flera bostadsområden i Angered. En av de dominerande männen (född 1994), sitter i nuläget häktad misstänkt för häleri.
Den andra falangen är mer av ett utpräglat etniskt gäng, som vuxit stadigt under de senaste åren.
 
GÅRDSTEN
Ett av de mest inflytelserika nätverken i Göteborgs undre värld. Arbetar mer i det tysta. Består av folk som funnits med i Angereds Tigers och Gårdstensalliansen.
Handskas enligt underrättelseuppgifter med mycket pengar, mycket vapen och mycket knark. Vissa av de ledande männen är i dag i 30-årsåldern.
De har såpass gott självförtroende att de nyligen brutalt misshandlade två Hells Angels-anhängare på en krog i centrala Göteborg.
Även här återfinns två fraktioner som inte alls kommer överens. Två män (födda 1983 och 1985), paradoxalt nog med samma efternamn, uppges styra varsin falang.
 
MAJORNA
Gänget har en stor narkotikamarknad att tillfredsställa, inte minst de numera så populära och ungdomstäta nöjeskvarteren runt Andra och Tredje Långgatan.
Handlar med marijuana, inköpt av det asiatiska nätverk i södra Sverige som polisen slog sönder i början av december.
I mångt och mycket person- knutet. Kontrolleras av två yngre män (födda 1988 och 1990), som har en nära anknytning till det beryktade kriminella nätverket Naserligan.
På grund av detta behöver de egentligen ingen annan uppbackning.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2579255-har-ar-gangen-som-styr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar