fredag 19 december 2014

SKÖTS MEN ÖVERLEVDE. "Jag sitter fortfarande som Skandinavienpresident. Vi har redan ny lokal och vi växer fortfarande", säger Rock Machine-ledaren Stefan Kubatov, 40, som sköts med tre skott i september.

I september sköts Stefan Kubatov, 40, president för mc-klubben Rock Machine, med tre skott. Mordförsöket ägde rum i klubbens lokaler i Hyllstofta utanför Klippan.
Två medlemmar i Bandidos sitter häktade för att ha utfört själva dådet. Ytterligare personer ur mc-miljön misstänks för andra brott i samband med konflikten, bland annat förberedelse till mord och grovt vapenbrott.
– Bakgrunden är i vissa delar en konflikt mellan dessa klubbar, säger åklagaren Kerstin Eriksson.

Polis och ambulans larmades till Hyllstoftas gamla pipfabrik vid 19.30-tiden lördagen den 20 september sedan personer i området hade hört flera höga smällar. Utanför lokalen hittades Stefan Kubatov, 40, president för Rock Machine MC, skjuten.
Han fördes allvarligt skadad till Helsingborgs lasarett.

Brottsutredningen pågår fortfarande. Därför är polis och åklagare försiktiga i sina kommentarer. Stefan Kubatov vill själv inte heller svara särskilt tydligt på frågan om vad som egentligen hände.
– Ja du, bra fråga. Jag blev skjuten i alla fall, säger han.
– De försökte slå ner mig bakifrån. När det inte gick så bra blev det tre kulor.
Han bekräftar att det finns en konflikt mellan Rock Machine och Bandidos.
– Ja ja. Det stämmer, absolut, det gör det ju. Men det är egentligen inte för att vi etablerat oss. Det är personligt.

 

Fjärde gången han sköts

Stefan Kubatov har själv varit medlem i Bandidos. Han är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och trafikbrott. Och detta var inte första gången han blivit skjuten.
– Det är fjärde gången nu. Jag har väl nio liv kanske, säger han och skrattar.
Är det något man får räkna med?
– Ja, men det är klart, det får man ju alltid göra. Det är alltid en risk med allt, det är en risk med att gå ut i gatan.
– Sedan är det en större risk med detta här. Antingen så är det krig eller så är det någonting annat. Det säger sig själv.
Rock Machine MC etablerade sig i Sydsverige 2012. I somras dök de upp i Hyllstofta. Mathias Lööw, chef på Söderåsenpolisens ungdoms- och narkotikagrupp, berättar om polisens reaktion:
– Vi blev lite förvånade med tanke på hur det gick med mc-klubben Outlaws som blev ivägkörda från Nordvästskåne något år tidigare.
Enligt Mathias Lööw är både Hells Angels och Bandidos starka i området.
– Så fort det dyker upp ett nytt gäng finns det en uppenbar risk för konflikt i den här miljön. Det är vår polisiära erfarenhet.
Flera av personerna som knyts till Rock Machine känns igen från andra håll i mc-miljön. Enligt Lööw är det inte som på 90-talet då man var mer trogen sin klubb.

– Nu är det mer flytande miljöer. Ledande profiler är ofta samma personer som vandrar runt. Folk som försvinner ut från ett etablerat gäng dyker ofta upp i ett annat, säger han.

Efter mordförsöket i Hyllstofta har ett antal personer gripits som misstänkta för inblandning. Flera av dem knyts till det rivaliserande mc-gänget Bandidos - men en av de misstänkta var enligt Stefan Kubatov medlem i Rock Machine vid tillfället.

Två 34-åriga Bandidosmedlemmar misstänks för själva dådet och sitter häktade.
– De är två som misstänks för mordförsöket. En har hållit i pistolen, men vi misstänker att de har agerat i samförstånd, säger Kent Person, spaningsledare på länskriminalen som utreder händelsen.

 

Razzia i industriområde

Strax efter skottlossningen greps en 40-årig man misstänkt för medhjälp till försök till mord. Därefter har ytterligare gripanden följt. Just nu är fem personer misstänkta för inblandning.
– Vi har en god bild av händelseförloppet. Men vi befinner oss nu i ett intensivt utredningsarbete och därför är det det enda jag kan säga, säger Kent Persson.
Åklagaren Kerstin Eriksson, som leder förundersökningen, menar att motivet till mordförsöket är en konflikt mellan Rock Machine MC och Bandidos.
– Vad som i detalj är personligt och vad som har med konflikten mellan klubbarna att göra är en sak. Men till viss del i alla fall handlar det om en konflikt mellan de här klubbarna, säger hon.
För ett par veckor sedan genomförde Helsingborgspolisen en razzia i ett industriområde i Hasslarp. I en lagerlokal som kopplas till en av klubbarna hittade polisen någon typ av explosivt föremål.

Insatsen var en följd av att tre personer gripits misstänkta för inblandning i konflikten mellan mc-klubbarna. Två av de gripna misstänks nu för att ha planerat ett mord.

– Det finns inte ett omedelbart samband till mordförsöket i Hyllstofta. Men den förberedelse till mord som dessa personer misstänks för knyter vi till personer i dessa klubbar, säger Kerstin Eriksson.

I tisdags slog polisen dessutom till mot Rock Machines lokaler i Hyllstofta. Mathias Lööw var på plats.

– Det var fyra personer i lokalerna. Vi hittade narkotika så de fyra misstänks nu för ringa narkotikabrott, säger han.

 

"Jag sitter kvar"

Dagen därpå, i onsdags, vräktes Rock Machine från sina lokaler. Men klubben finns kvar, försäkrar presidenten Stefan Kubatov.

– Jag har inte försvunnit någonstans. Jag sitter kvar. Jag sitter fortfarande som Skandinavienpresident. Vi har redan ny lokal och vi växer fortfarande.

Kvällsposten har varit i kontakt med advokaterna Mikael Nilsson och Ingrid Björnwid som försvarar de båda Bandidosmedlemmar som misstänks ha utfört mordförsöket på Stefan Kubatov.

– På grund av förundersökningssekretessen kan jag inte kommentera någonting, säger Mikael Nilsson.

– Jag kan inte säga något om hans påstådda tillhörighet till Bandidos. Det enda jag kan säga är att han förnekar brott.

Ingrid Björnwid är något mer öppen med uppgifter om sin klient.

– Han förnekar brott. Han har absolut inte varit på plats vid skjutningen i Hyllstofta den 20 september, säger hon.

– Att han är med Bandidos är riktigt. Men det finns ingen stridighet mellan Rock Machine och Bandidos som skulle kunna leda till försök till mord.
http://www.expressen.se/kvallsposten/mc-president-skots--bandidos-misstankta/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar