måndag 22 december 2014

Karlstads kommuns uppsägning av Hells Angels i Härtsöga är ogiltig. Det slog Hovrätten fast i en dom på måndagen

Karlstads kommuns uppsägning av Hells Angels i Härtsöga är ogiltig.  Det slog Hovrätten fast i en dom på måndagen.

– Det var trevlig läsning, säger Ismo Salmi, advokat för Solstadens motorsport.

Det var i maj 2013 som Karlstads kommun startade kampen mot Hells Angels. På rekommendation av polisen köpte de HA-gården i Härtsöga på exekutiv auktion för 3,1 miljoner kronor i syfte att få bort motorcykelklubben. Tanken var att säga upp den ovälkomna hyresgästen. Men planen misslyckades.
Solstadens motorsport hävdade att uppsägningen var ogiltig eftersom kommunen inte hade följt de lagparagrafer som gäller efter en exekutiv auktion.

De menade att kommunen borde ha skrivit med att HA kunde ta uppsägningen till hyresnämnden för medling för att få ersättning för uppsägningen. Ärendet gick upp i rätten och tingsrätten gick på HA:s linje. Kommunen hade missat att informera sin hyresgäst och uppsägningen var därför ogiltig.

Kommunen ansåg dock att de fanns juridiska oklarheter i ärendet och överklagade tingsrättens dom. Men i måndags dömde även Hovrätten till Solstadens motorsports fördel.

– Det finns ju så klart både vinnare och förlorare i det här. Vinnarna är Solstadens motorsport som får vara kvar i sina lokaler i Hertsöga och jag själv som får en massa julklappspengar. Förlorarna är Karlstad kommun och framförallt skattebetalarna som fått betala fyra miljoner. Det är synd att kommunen slösar bort så mycket pengar, säger Ismo Salmi, advokat för Solstadens motorsport.

På Karlstad kommun tar kommunalrådet Per-Samuel Nisser beskedet med ro.

– Det är klart att det hade varit bättre om vi vann. Men vi är på det klarar med att sådana här processer tar tid, Per-Samuel Nisser.

Han kan än så länge inte säga om kommunen kommer att överklaga.

– Vi har precis fått domen. Vi behöver sätta oss ner med våra juridiska ombud och gå igenom det här.

Det tar nog ett par veckor innan vi tar ett beslut, säger Per-Samuel Nisser.

Men han har gott hopp om att bli av med de oönskade hyresgästerna.

– Vi fortsätter vårt arbete att motverka den organiserade brottsligheten tillsammans med polisen.

Kommunen har ytterligare en rättslig tvist på gång med motorcykelklubben. De har stämt HA för att inte ha försäkrat fastigheten. Kommunen anser att det här är ett avtalsbrott.

– Det här målet kommer att komma upp i vår och då får vi se om det här avtalsbrottet kan ge oss rätt att vräka dem.
http://www.vf.se/nyheter/karlstad/uppsagningen-av-ha-ar-ogiltig 


HA-gårdsuppsägning är ogiltig

Karlstad kommun köpte den så kallade HA-gården i Härtsöga utanför Karlstad på exekutiv auktion i maj förra året.

Kommunen skickade en uppsägning till hyresgästen Solstadens motorsport. Men föreningen hävdade att uppsägningen var ogiltig eftersom det saknades en hänvisning om rätten att ta uppsägningen till hyresnämnden för medling.

-  Det här visar att rättssäkerheten fungerar, att det är en domstol som fungerar, förklarar ombudet för Solstadens Motorsport, advokaten Ismo Salmi, som också får rättegångskostnaderna betalda.
Konflikten gäller i stor utsträckning vilka lagparagrafer som egentligen gäller efter ett köp vid exekutiv auktion och därmed vilka formella krav som ställs på uppsägningen.

Tingsrätten gav Solstadens motorsport rätt att kommunen skulle ha uppgett att föreningen kunde ta uppsägningen till hyresnämnden för medling om den ville ha ersättning för uppsägningen. När det saknades var uppsägningen ogiltig enligt en paragraf i jordabalken.

Kommunen överklagade tingsrättens dom. Kommunen anser att det är en paragraf i Utsökningsbalken som gäller  i det här fallet och tolkar den så att det inte fanns någon skyldighet att ge en hänvisning om medling.

Föreningens ombud menar att skrivningen i Jordabalken ändå måste följas.
Hovrätten håller med och dömer därför till fördel för Solstadens motorsport.
- Vi får diskutera om vi ska överklaga domen till Högsta Domstolen, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser i Karlstad i en första kommentar till domen.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/ha-gardsuppsagning-ar-ogiltig Skylten som berättar vem som huserar på gården i Härtsöga. 
Nu har hovrätten slagit fast att Karlstad kommuns uppsägning av Solstadens motorsport är ogiltig. 

– Det är som vi har sagt hela tiden, det här är en lång process, den kommer ta tid, men kampen kommer vi att fortsätta, vi kommer se till att de lämnar den här fastigheten på Härtsöga. Säger Per-Samuel Nisser, kommunalråd i Karlstad.

I maj 2013 köpte Karlstads kommun Hells Angelsgården i Härtsöga på exekutiv auktion. Affären på 3,1 miljoner kronor genomfördes för att kunna säga upp hyresgästen Solstadens motorsport och därmed bli av med mc-gänget som huserade där.

Men planen har inte fungerat. När Karlstads kommun skrev uppsägningen missade man en formulering om att hyresgästen kunde vända sig till hyresnämnden för medling. Det räckte för att uppsägningen skulle bli ogiltig ansåg tingsrätten, och nu slår alltså hovrätten fast samma sak. Det innebär också att kommunen nu ska betala rättegångskostnaderna för Solstadens Motorsport, närmare 50 000 kronor.

Just nu pågår också en annan tvist mellan Karlstads kommun i egenskap av hyresvärd för Solstadens motorsport. Den handlar om försäkringsansvaret för fastigheten.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6053177 


Kommunen gjorde fel när de sade upp Hells Angels från HA-gården Härtsöga i Karlstad. 
Nu har hovrätten sagt sitt – uppsägningen av Hells Angels-gården Härtsöga var ogiltig. Karlstads kommun förlorar ännu en gång mot Hells Angels i kampen om att få bort dem från kommunen.
– Vi kommer inte att ge oss utan fortsätta på olika sätt, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande
Karlstads kommun har lagt flera miljoner kronor i kampen om en HA-fri stad. I maj 2013 köpte kommunen HA-gården Härtsöga för 3,1 miljoner kronor vid en exekutiv auktion. Målet var att säga upp hyresgästerna. Men försöket att vräka dem misslyckades på grund av att en mening saknades i uppsägningen – att man kan vända sig till hyresnämnden för medling.

 

HA vann i hovrätten

Hells Angels stämde kommunen och i tingsrätten ogiltigförklarades uppsägningen.
Kommunen gav sig inte utan överklagade. På måndagen meddelades hovrättsdomen. De går på tingsrättens linje och konstaterar att "kommunens uppsägning uppfyllde således inte ett av formkraven".

Kommunen ska ersätta Solstadens Motorsports, det vill säga Hells Angels, rättegångskostnader på nästan 50 000 kronor.

– Det var ett glädjande besked för Hells Angels. Det visar att vi har haft rätt hela vägen, säger HA-advokaten Ismo Salmi och fortsätter.
– Det är synd bara att det har kostat skattebetalarna en förfärligt massa pengar, det är bara vi advokater som har tjänat på det.

 

"Måste försvara sig"

Har inte Hells Angels också bidragit till det när det handlar om att stämma någon för att en mening saknas?
– Nej, Hells Angels måste försvara sig själva. Blir man uppsagd på ett oriktigt sätt så måste man försvara sig, säger Ismo Salmi.
Han säger också att Hells Angels inte hade försvunnit från kommunen även om kommunen fått rätt.
– Det är bara löjligt att tro att man kan bli av med en förening, sabba deras möjligheter. Hells Angels finns här för att det finns massa människor som vill att de ska finnas här.

 

Tänker inte ge upp

Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande, har en annan syn på måndagens dom:
– Det är klart att man hellre vill ha en annan dom som hade gjort det här färdigt. Men vi har sagt hela tiden att det här är ingen enkel process. Det kommer att ta tid. Vi kommer inte att ge oss utan fortsätta på olika sätt, säger han och fortsätter.

– Det är bara att konstatera att juridiken och lagstiftningen inte räcker till i den här typen av affärer.
Hur ser du på att det läggs miljoner av skattebetalarnas pengar på detta?
– Jag är rätt övertygad om att Karlstadbor och värmlänningar överlag tycker att det är bra att demokratin försöker motarbeta det här. Det är en kostnad, ja, men alternativt är att ge upp och det tänker inte vi göra, säger Per-Samuel Nisser.
http://www.expressen.se/gt/hells-angels-vann-over-kommunen-i-hovratten/ 

HA-uppsägning ogiltig

http://www.vk.se/1351038/ha-uppsagning-ogiltig 

HA-uppsägning ogiltig

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20062664.ab


Läs hela Dom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar