onsdag 24 december 2014

Hells Angels, Bandidos och Outlaws stärker sin ställning i Europa. Och nya uppstickare utmanar de etablerade gängen.

Hells Angels, Bandidos och Outlaws stärker sin ställning i Europa. Och nya uppstickare utmanar de etablerade gängen.

Enligt Europol växer de kriminella mc-klubbarna och nätverken över hela Europa. Redan för två år sedan slog den europeiska polismyndigheten larm om risken för konfrontation.

– Att fler klubbar dyker upp betyder att fler vill ha del av kakan, och de säger sig själv att risken för kamp mellan grupperna då ökar, säger Søren Pedersen, pressinformatör på Europol till Ekstrabladet.

Enligt Europol dominerar fortfarande Hells Angels kontinenten. Men utmaningen från klubbar som Bandidos, Outlaws och ytterligare ett antal nätverk gör att risken för våldsamma konfrontationer är hög.

Det är två aspekter av de kriminella nätverkens frammarsch som oroar myndigheterna: dels medför fler och starkare gäng att den grova kriminaliteten ökar. Dessutom ökar risken för nya blodiga konflikter gängen emellan när fler ska ta plats.

– Kakan som helhet, alltså möjligheten att tjäna pengar på kriminalitet, har en given storlek. Och det är klart att när nya spelare kommer in på banan så hårdnar kampen, säger Søren Pedersen till Ekstrabladet.

Det handlar om våld, mord, narkotikahandel, prostitution, utpressning och pengatvätt. Ute i Europa utmanas de stora, Hells Angels, Bandidos och Outlaws, av nya klubbar som Saturdarah och Gremium MC, berättar Søren Pedersen för Ekstrabladet. Bara Hells Angels, Bandidos och Outlaws har enligt tidningen sammantaget ökat från 299 till 561 europeiska avdelningar på nio år.

– Under slutet av år 2012 varnade vi för den här utvecklingen då vi upplevde en kraftig tillväxt av nya avdelningar. Nästan två år senare är situationen mer eller mindre densamma. Vi ser mängder av nya avdelningar växa upp runtomkring Europa, primärt i Östeuropa och på Balkan, säger Søren Pedersen till Ekstrabladet.

 

Våldsamheter i Skåne

Men även Sverige har drabbats av våld i klubbarnas spår. Under 90-talet rasade det stora nordiska mc-kriget mellan Hells Angels och Bandidos. Under några blodiga år dödades flera personer innan de två klubbarna slöt fred inför danska tv-kameror. För något år sedan blossade stridigheter upp när Outlaws försökte etablera sig i nordvästra Skåne. Och just nu sitter flera män häktade misstänkta för ett mordförsök tidigt i höstas i Hyllstofta som enligt polisens utredare bottnar i en konflikt mellan Bandidos och den nyetablerade klubben Rock Machine MC.

 

Nya grupper

Men det är inte bara mc-klubbarna som konkurrerar. Ytterligare en högriskfaktor är att mc-gängen utmanas av nya kriminella sammanslutningar som inte har samma hierarkiska struktur.

– De traditionella grupperna kommer knappast att lämna över sin kriminella verksamhet till dessa nya grupperingar frivilligt. Därför är risken för sammanstötningar hög - och i takt med att allt fler grupper kommer till är risken faktisk ökande. Och när det sker på offentlig plats kan oskyldiga komma till skada, säger Søren Pedersen till Ekstrabladet.

Enligt Europol jobbar man utifrån övertygelsen att mc-klubbarna är inblandade i grov kriminalitet. Därför håller man kontinuerligt klubbarna under sträng uppsikt. Men, tillägger Søren Pedersen, klubbarnas kriminella verksamhet kan paradoxalt nog verka som en spärr mot våldsamma sammanstötningar gängen emellan.

– Lyckligtvis är mc-klubbarna inte intresserade av att kriga då det är dåligt för omsättningen. Därför är vår förhoppning fortsatt att de även håller sig i skinnet, säger han till Ekstrabladet.
http://www.expressen.se/kvallsposten/europol-uppstickarna-kan-orsaka-ett-mc-krig/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar