tisdag 23 december 2014

Polisens teori: Inbrottsligor köper hus på vischan

Stöldligor har slagit till intensivt i Västernorrlands inland senaste tiden.
Polisens teori är nu att tjuvarna gömmer sig själva – och stöldgodset – i köpta hus och stugor runtom i länet.

De för ändamålet köpta stugorna fungerar som avstjälpningsplatser för stöldligor, tror polisen.
– Vi har goda teorier att man har någon form av central i de här husen. Man köper stugorna för att ha någonstans att mellanlanda. Man kan göra ett antal villainbrott och sedan ta sig till mellanlandningen och ligga och trycka och lämna av gods. Sedan efter några timmar eller dygn kör man ett nytt race, säger Börje Öhman, informationschef på polisen.
P4 Västernorrland rapporterar att husen som polisen har koll på ägs eller disponeras av i nästan alla fall inresta kriminella från södra Sverige, inte länsbor som köpt husen.

 

Optimala platser

Låga huspriser ihop med avskilda lägen gör stöldstugorna till optimala platser för ljusskygga verksamheter. Det kan även vara så att ligorna tar hjälp av personer på orten, som i övrigt lever städade och ordnade liv. Mot betalning och via kontakt i den undre världen erbjuder man sitt hus eller sin stuga för den här typen av verksamhet, menar Börje Öhman.

Polisen går nu ut med sitt stugspår för att få tips från allmänheten om var inbrottstjuvarna kan hålla till.

Personer som har sett misstänkta aktiviteter vid hus och stugor i länet uppmanas höra av sig till polisen.

 

Inbrottsvåg i länet

Sundsvall och Timrå har i helgen drabbats av minst sex inbrott kopplade till varandra, och för cirka en månad sedan hade man ett 50-tal inbrott på 14 dagar.
– Normalt har vi 150-200 villainbrott per år, nu ligger vi betydligt högre, säger Börje Öhman.

 

Fucked for life i Kramfors

Sedan flera år tillbaka är det allmänt känt att personer från kriminella organisationen Fucked for Life, FFL, disponerar hus i Kramfors.
– De bränner pengar på krogen och festar. Men vår tolkning är att de inte begår några brott här, att de ser det här ställena som sin fristad lite grann.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20061700.ab

 Polisen misstänker att inbrottsligor har baser i gamla hus eller stugor i länet och jobbar nu utifrån den teorin. Avstånden är för stora för att de bara ska kunna åka igenom länet, dessutom behöver de förvara stöldgods någonstans. Polisen vill nu ha in tips på var inbrottstjuvarna kan hålla till.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=6050092

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar