söndag 28 december 2014

Vad som pågår är en maktkamp. Det som brukar kallas uppgörelser i den undre världen är ett krig om inflytande, pengar och territorium. Kriminella ligor som gör upp om Malmös gator och torg.

Under julhelgen har Malmö haft den tvivelaktiga äran att toppa de nationella nyhetssändningarna, även denna gång för att det smäller och skjuts lite var stans i staden.

På självaste julaftonskvällen detonerade ytterligare en sprängladdning i området Herrgården i Rosengård. Den fjärde i ordningen i kvarteren på bara några veckor. En 15-åring häktades i går för det senaste dådet, men mycket lite tyder på att han agerade på egen hand.

Tre av sprängladdningarna, har placerats i närheten av fastighetsägaren Victoria Parks områdeskontor. Victoria Park, som tog över flera fastigheter i Herrgården efter skandalomsusade Acta för två år sedan, har satsat stort på att rusta upp både de nedgångna bostäderna och området som sådant. Det innebär bland annat att man driver en hård linje mot kriminalitet. Den som hyr ut svart eller stör grannarna blir av med hyreskontraktet, även om de omtalade vräkningarna än så länge är ganska beskedliga tre till antalet.

Misstankar finns om att det är bolaget som är måltavla för attentaten, som hämnd eller markering. De anställda har mottagit hot tidigare. Men än så länge är vare sig mål eller motiv klarlagt. Det sprängs på många håll i Malmö.
Värst drabbas naturligtvis de som bor i området, de som riskerar att vara hemma när det smäller hitintills efter kontorstid. Många har flytt från krig och oroligheter för att söka sig ett bättre liv någon annanstans, ett lugnare och tryggare liv. Det är deras trapphus och bilar som sprängs. Deras barn som leker på gatorna där bomberna placeras ut.

I centrala Malmö har avspärrningar upprättats på ena sidan av polishuset vid Davidshallstorg. Polisen har också varit en populär måltavla under hösten, både Rättscentrum och polishuset i Rosengård har utsatts för attentat. Grannarna i de populära och välmående kvarteren runtomkring tycks mindre oroade. Det känns inte som ett verkligt hot mot oss som bor här säger en av de boende till Sydsvenskan.

Det stämmer bara delvis. Maktkampen om gatorna inne i centrum är kanske inte lika uttalad, även om mer än en restaurangentré har gått upp i rök de senaste åren. Men hotet mot polisen och de rättsvårdande myndigheterna är ett hot mot demokratin. Hotet mot de boende i Herrgården är ett hot mot våra medmänniskor, vår stad. Våldet är ett hot mot oss alla. Råkar du gå förbi när en av laddningarna detonerar spelar din adress och din årsinkomst ingen som helst roll.

Vad som pågår är en maktkamp. Det som brukar kallas uppgörelser i den undre världen är ett krig om inflytande, pengar och territorium. Kriminella ligor som gör upp om Malmös gator och torg.
När hotet mot deras verksamhet och inflytande i stället kommer utifrån, från poliser, rättrådiga medborgare, fastighetsägare och arbetsgivare och organisationer som försöker göra skillnad då används samma metoder också mot dem.

Men Malmö tillhör inte dem. Malmö tillhör alla de människor som bor här, som tar hand om sina familjer och varandra och sina bostadsområden. Som jobbar och kämpar och försöker skapa sig ett bättre liv för sig själva och sina barn. Som vet att snabba klipp nästan alltid straffar sig i längden och alltid går ut över någon annan.
Malmö tillhör alla dem som älskar den här staden. Som inte ger upp, och som inte låter våldet segra.
http://www.expressen.se/kvp/ledare/ledare-malmo-tillhor-oss/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar