måndag 1 december 2014

En medlem i Hells Angels kan under 15 år som brottsaktiv medföra samhällskostnader på 23 miljoner kronor.


5,8 miljarder kronor.
Så mycket kan de västsvenska mc-gängen kosta samhället under en 20-årsperiod – minst.
– När vi visade vår första kalkyl för en grupp män som varit inne i den här världen började de fnissa. De sa att vi underskattat det så in i helvete. Hade det varit deras gäng så hade folk inte ens fått ta på sig västen för att det var för få brott, säger Ingvar Nilsson, nationalekonomen bakom uträkningen.

I rapporten ”Vänd dem inte ryggen” har nationalekonomerna Eva Nilsson Lundmark och Ingvar Nilsson räknat ut vad ett organiserat kriminellt gäng kostar samhället.

Det svindlande resultatet de kommit fram till är att enskilda gängmedlemmar under 15 brottsaktiva år kostar samhället i snitt 23 miljoner kronor. I kalkylen finns då allt från kostnader för polisutredningar och fängelsevistelser till sjukhusvård för brottsoffer, samt förlorade skatteintäkter.

 

Elva västsvenska mc-gäng

Men detta är bara en av siffrorna de fått fram. Ett organiserat kriminellt gäng som består av 15 personer kan under en 20-årsperiod skapa samhällskostnader på drygt en halv miljard kronor. I dag finns elva mc-gäng i Västsverige. För dessa kan samhället alltså tvingas betala drygt 5,8 miljarder kronor.

– När man slår den första kalkylen så tänker man alltid - är det rätt det här. Problemet är att det är rätt, säger Ingvar Nilsson om resultatet.

Men samtidigt säger han att de har en försiktighetsprincip som innebär att de alltid räknar lite i underkant. Och när de visade en grupp före detta mc-gängsmedlemmar vad de utgått ifrån möttes de av skratt.

– De sa att vi underskattat det så in i helvete. Hade det varit deras gäng så hade folk inte ens fått ta på sig västen.

Anledningen – det var för få brott som gängmedlemmarna utfört sammanlagt.
– Det var en som sa ”det där har jag gjort själv”, berättar Ingvar Nilsson.

 

Intervjuat ex-medlemmar

Som grund för studien ligger bland annat ett antal intervjuer med före detta gängmedlemmar. Genom att komma i kontakt med dessa och samtidigt ha fått fram siffror på vad mc-gängen kostar samhället är Ingvar Nilsson klar med att samhället måste jobba förebyggande. Han anser att man ska sätta de summor han fått fram i sin rapport i perspektiv till vad det kostar att förhindra att unga går med i denna typ av gäng.

– Man måste alltid tänka - är det för dyrt att göra något eller för dyrt att avstå?

 

”Dyrare i dag”

Rapporten i fråga kom för två år sedan men är fortfarande aktuell, enligt Ingvar Nilsson.
– Skillnaden är väl att det är ännu dyrare i dag.

En av dem som tagit del av studien är Bengt-Olof Berggren, chef för kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborg.

– Det blir mer än vad man tror, kommenterar han siffrorna.
– Själva vinningen som brottet genererar, godset som gängen vill ha i olika former, som narkotikan eller pengarna är den mindre kostnaden för samhället.

 

Bra sätt att jämföra

Även han är klar med vad han tycker att samhället ska göra när de har det svart på vitt vad gängen kostar.
– De här för stadsdelarna dyra initiala kostnaderna med att bryta de destruktiva mönstren med 15-16 åringar kanske kostar i värsta fall hundratusen. Men sett ur en kriminell karriär är det små belopp mot om de belopp som blir om de får växa till sig och fastna i sitt destruktiva leverne. Det är den bästa poängen med den här forskningen – att jämföra de här dyra, om än kortsiktiga kostnaderna, mot de enorma kostnaderna som det blir långsiktigt om man inte gör det, säger Bengt-Olof Berggren.
http://www.expressen.se/gt/notan-for-mc-gangen-58-miljarder-kronor/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar