onsdag 28 december 2016

Hells Angels och Bandidos är i en kraftig expansionsfas och rekryterar nu bland kriminella.

Bandidos-ledarens mål är avdelningar i alla svenska städer.
– Om det var upp till mig skulle jag vilja ha en avdelning i varenda stad, säger Mehdi Seyyed, högste Bandidos-ledaren i Sverige.

24 lokala avdelningar spridda över hela landet.
Så ser mc-gänglandskapet ut vintern 2016 och gängen har fortsatt att sprida sig i en allt snabbare takt.
Flera nya ledare har tagit kommandot över klubbarna. Expressen har granskat mc-klubbarnas ledningar och kan avslöja hela listan på gängens tyngsta namn runtom i landet.
Senast ut på mc-kartan är Hells Angels avdelning i Hässleholm och Bandidos blivande avdelning ”prospect chapter Ljungby” i Småland.
”Vi sysslar bara med proffessionell motorcyklism”, skriver Bandidos Ljungby-presidenten Jimmy Karlqvist i ett meddelande till Expressen och hänvisar till Mehdi Seyyed, den person inom mc-klubben som har högst rang i Sverige.
Expressen når Seyyed för en intervju. Hans uttalanden vittnar om en fortsatt stark expansion – med en vision om att ha en avdelning i varenda svensk stad.
– Om det var upp till mig skulle jag vilja ha en avdelning i varenda stad. Då har jag vänner över hela landet. Varför inte? Skulle du inte vilja ha vänner i varje stad?
– Det är det klubben går ut på.

Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie och gängexpert på polisen i Stockholm, säger att Sverige har en unik situation med ovanligt många mc-klubbar och att det totala medlemsantalet i klubbarna nu växer snabbt med den höga etableringstakten i landet.


Foto: Polisen / POLISEN
HELLS ANGELS STOCKHOLM TOMAS DAHLÈN,  52

Dahlén var med och startade den första HA-klubben i Stockholm 1997 och har under många år räknats som en av HA:s tunga profiler som president för den första Stockholmsavdelningen i Bromma. Polisen uppger att han har en fortsatt ledande roll.


BANDIDOS STOCKHOLM JEFFREY ONG, 30
President i Stockholmsavdelningen enligt polisen. Jeffrey Ong står bakom en tatueringsstudio i Stockholm som haft flera kända svenska artister som kunder. Via mejl hänvisar han frågor till Bandidos centrala ledning.

En maktkamp

– En vanlig missuppfattning är att mc-gängen gått tillbaka, men de fortsätter sin etablering och det finns ett starkt intresse. Många äldre, snarare än ungdomar, kommer nu in i gängen.
– Det är väldigt många avdelningar inom Bandidos och Hells Angels jämfört med andra länder och det beror på en maktkamp om att vinna så mycket mark och anhängare som möjligt.
Polisen uppger också att det finns en ny – ännu starkare – kriminell profil bland mc-klubbarna, där främst Hells Angels utmärker sig.
– Traditionellt har Hells Angels MC i huvudsak rekryterat från den så kallade biker-kulturen men vi ser på senare år ett trendbrott där det blir vanligare med en kriminell bakgrund bland de nyrekryterade. Vad gäller Bandidos MC så ser vi en motsatt trend senaste två åren, säger Eric Stassais, gruppchef på Noa, Nationella operativa avdelningen.


HELLS ANGELS EASTSIDE JERRY SOLFELDT, 46
Jerry Solfeldt är känd som artisten ”Maskinisten” och har också en ledande roll inom HA Eastside, tidigare i Nacka numera i Länna. Senast under senhösten 2016 figurerade han på bilder med västmärket ”sergeant at arms” och har därmed den tunga rollen som säkerhetschef. ”Jag varken kan eller vill prata om min tillhörighet. Vidarebefordrar”, skriver han i ett sms.Foto: - - / OKÄND
HELLS ANGELS MALMÖ KENT SJÖBLOM, 51
Malmö-avdelningen kallas internt ”mother chapter” och var den första HA-etableringen i Sverige. Avdelningen leddes tidigare av HA-profilen Thomas Möller, 52, men den inflytelserika avdelningen leds numera av nuvarande presidenten Kent Sjöblom, 51.

Våldsam profil

Mc-gängen har en våldsam profil och Expressens granskning visar att flera i gängens ledningar bär västmärken med innebörden att de för klubbens räkning begått våldsdåd eller gjort våldsamt motstånd mot polisen.
Inom Hells Angels kallas märket ”Filfthy Few”. Bandidos kallar sitt märke ”Expect No Mercy”. Båda märkena är interna utmärkelser sedan medlemmen begått mord eller mordförsök. Bandidos har även märket ”Dequiallo”, buren av minst en av de högsta ledarna i Sverige, som är en utmärkelse efter våld mot poliser.
Polisen menar i en rapport om Hells Angels att gänget uppfyller alla kriterier för organiserad brottslighet med strävan efter makt, disciplin och kontroll över medlemmarna samt inslag av exempelvis otillbörlig påverkan, penningtvätt, våld och hot.


Så gjorde vi granskningen

Personerna på listan är de personer som pekas ut som ledande personer i varje avdelning av Bandidos och Hells Angels i Sverige. Uppgifterna om positionen är den senast tillgängliga informationen från polisen. Kompletterande research har gjorts i rättshandlingar, sociala medier och genom intervjuer med gängmedlemmar och juridiska företrädare. I de flesta fall är personerna klubbarnas så kallade president. I flera fall står klubbarna dock under organisatoriska förändringar och i dessa fall saknas uppgift om ledare eller anges den person som av polisen och andra källor pekas ut som ledande i klubben. Expressen har sökt samtliga ledare. Bandidos ledare kommenterar i de fall det anges, medan Hells Angels genomgående avböjt att kommentera.
http://www.expressen.se/nyheter/de-leder-mc-gangen-dar-du-bor---har-ar-listan/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar